Dikkat! Kan tahliliniz bile fişlenebilecek

Dikkat! Kan tahliliniz bile fişlenebilecek

Dikkat! Kan tahliliniz bile fişlenebilecek... MİT, jandarma ve polis, kişiler hakkında tüm kamu ve özel kurumlardaki bilgilere erişim hakkı istedi....

A+A-

Dikkat! Kan tahliliniz bile fişlenebilecekDikkat! Kan tahliliniz bile fişlenebilecek...

MİT, jandarma ve polis, kişiler hakkında tüm kamu ve özel kurumlardaki bilgilere erişim hakkı istedi. Tasarı bu şekliyle yasalaşırsa güvenlik birimleri, kişinin sağlık tahlillerine bile ulaşabilecek..

Meclis Adalet Komisyonu gündeminde bulunan "Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı" fişleme tartışmalarını alevlendirdi. Vatandaşların siyasi görüşlerinden psikolojik durumlarına kadar her alandaki özel bilgilerinin amaç dışı kullanımını önlemeyi hedefleyen tasarı, güvenlik birimlerinin "fişleme yarışına" dönüştü. MİT, jandarma ve emniyet yetkilileri Meclis'e gelerek, "suç ve suçlu ile mücadele" gerekçesiyle kamu ve özel kurumlardaki bilgilere erişim ve dosyalama yetkisi istedi. Böylece bu üç kurum vatandaşlar ile ilgili psikolojik durumundan, sağlık raporlarına, oy verdiği siyasi partiye kadar yasal fişleme yapılması olanağının tanınmasını istemiş oldu.

'TASARIDA AYAR KAÇMIŞ'

Üç kurumdan gelen talepler alt komisyonda gerginlik yarattı. Tasarının, mevcut haliyle yasalaşması durumunda 'fişlemeye' yasal altyapı oluşturacağı ve insanların yaptırdığı küçük bir tahlilin bile dosyalanmasının yolunu açabileceği endişesi ortaya çıktı. Bunun üzerine Alt Komisyonun AK Partili Başkanı Hakkı Köylü, toplantılara ara verdi ve tüm kurumlardan tekrar tasarıya ilişkin görüş alınmasını istedi. Alt komisyonun tasarıyı baştan sona değiştirebileceği ve bu tür olaylara meydan vermemek için yeniden kaleme alabileceği bildirildi. CHP'li İsa Gök ise tasarının son derece tehlikeli olduğunu, "ırk, siyasi düşünce, din, mezhep veya diğer inançlar" gibi bilgelerin toplanmasının yolunu açacağını belirterek, "Devlet, vatandaşın sevgilisinin kim olduğu, gay olup olmadığını bile fişleyecek" dedi. Gök, "İstihbarat kuruluşlarına suçu önlemek için kişisel verilerin kullanılması konusunda yetki verilebilir ama burada ayar kaçmış" dedi.

Veri kapsamı nedir?

TASARIYA göre kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgiler kişisel veri olacak. Ayrıca kişinin akli, fiziki, kültürel, ekonomik ve sosyal özellikleri de kişisel verilere girecek.

AB'ye uyum kapsamında

HÜKÜMET, kişisel verilerin gerek kamu, gerekse özel sektör tarafından toplanıp, kullanılmasını, açıklanmasını önlemek için hazırladığı yasa tasarısını geçtiğimiz ay Meclis'e gönderdi. Tasarının gerekçesinde, düzenlemenin Avrupa Konseyi'nin 1981 yılında imzaya açtığı kişisel verilerin işlenmesine ilişkin sözleşmeye Türkiye'nin de taraf olduğu belirtilerek, "Türkiye'nin 2003 yılında Katılım Ortaklığı Belgesine cevap olarak hazırladığı 2003 yılı Ulusal Programı'nda taahhüt ettiği yükümlülüklerden biridir" denildi.

Zübeyde YALÇIN ANKARA
SABAH - 25 Mayıs 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.