Din Bezirganlarının Kuran Kursu Savaşı

Din Bezirganlarının Kuran Kursu Savaşı

Din Bezirganlarının Kuran Kursu Savaşı Dinin siyasallaştırılması tartışması yerel seçim öncesi yine kızıştı. Sefa Sirmen’in...

A+A-

Din Bezirganlarının Kuran Kursu SavaşıDin Bezirganlarının Kuran Kursu Savaşı
 
Dinin siyasallaştırılması tartışması yerel seçim öncesi yine kızıştı. Sefa Sirmen’in Kuran kursu açma vaadi, CHP’nin çarşaflı üyeleri Erdoğan’ı kızdırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bakıyorsunuz bazı liderler, değişik yerlerde, değişik şekillerde rozetler takıyor. İyice çarşaflamaya başladılar. İnsan samimi olmayınca çarşaflıyor. Millet bunları hakikaten çarşafa doluyor. Bakıyorsunuz daha başka şeyler yapıyorlar. Biri çıkıp, ‘açılım yapmayacağız da ne olacak diyor’ öbürü ‘bu gericiliktir’ diyor. Peki senin liderin niye çıkıp gericilere rozet takıyor?" dedi.

Erdoğan, “Hiçbir zaman bir bölgenin, bir zümrenin, bir çıkar grubunun partisi olmadık olmayacağız. Biz Türkiye’nin partisiyiz. İddiamız Türkiye kadar büyüktür. Biz başkaları ne der diye korkan bir ürkekliğin içinde olmadık. Biz Türk milletine inandık. Bu inanç sayesinde yapılamaz denilenleri yaptık ve içerde, dışarda tüm ezberleri bozduk. AKP’nin tökezlemesini bekleyenler beyhude bir bekleyiş içindedir” diye konuştu. Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde yapılan 49. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda CHP’ye ve onun İstanbul Büyükşehir Başkan adayı Kılıçtaroğlu’na da yüklendi. Yerel seçimler öncesinde halkı kandırmanın, dini siyasete alet etmenin yanlış olduğunu belirten Erdoğan, “Halkımız bunların ne denli müfteri olduğunu bilsin” şeklinde konuştu.

‘SEN ASLİ İŞİNİ YAP’

“Samimi değilseniz birileri gelir sizi çarşafa dolar” diyen Erdoğan, “Hani CHP dini siyasete alet etmeyecekti?” sorusunu sorarak, şöyle devam etti: “Diyanet İşleri Başkanlığı bu görevin gereğini yerine getirmektedir. Diyanet’in sizin açacağınız odalara ihtiyacı yok. Kimse kimseyi kalkıp da ucuz siyasete alet etmesin. Belediyenin asli görevleri bellidir. Bunlar yol, su, hizmettir.” Erdoğan, AKP olarak illerin eksikliklerini tespit ettiklerini ve bu tespitlere göre yeni projeler geliştirdiklerini iddia etti. AKP’nin belediyecilik anlayışında milleti kandırarak oy istemenin bulunmadığını söyleyen Erdoğan, enflasyonda 1 puanlık bir artış olduğunda muhalefet zil takıp oynamaya başladığını belirterek, “Muhalefet başaramadınız, bak enflasyon çift haneye çıktı diyor. Sizin zamanınızda bu enflasyon yüzde kaçtı unuttunuz mu?” dedi.

***

‘CHP laiklik kursuna muhtaçtır’

ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, CHP’nin küçük oy hesapları uğruna siyaseti tehlikeli bir zemine çektiğini iddia ederek, “CHP bir laiklik kursuna muhtaçtır” dedi. Kozanoğlu yaptığı açıklamada, mevcut AKP hükümeti eliyle, 12 Eylül darbe rejimi tarafından başlatılan muhafazakârlaştırma, dini referanslarla ülkeyi yönetme anlayışının iyice koyulaştığı bir dönemde CHP’nin ‘çarşaf açılımı’, ‘Kuran kursu vaadi’ gibi manevralarının yurttaşlarda derin bir kaygı yarattığını öne sürdü. Yerel yönetim seçimleri yaklaşırken eğitim, sağlık, ulaşım, konut gibi alanlara yerel yönetimlerin el atması beklenirken Diyanet’in devasa bütçesi de ortadayken, önceliğin dini hizmetlere verilmesini ‘vahim’ olarak nitelendiren Kozanoğlu şunları söyledi: “Her mahallede bir Kuran kursu’ zaten var olan mahalle baskısının katmerlenmesi anlamına gelmeyecek midir? Yurttaşlarımız oy hesapları ile samimi davranışları ayırt edecek olgunluktadır. İş çarşafa, Kuran kursuna gelirse CHP yerine ‘işin erbabı’ partilerin tercih edileceği de ortadır. Belki de her şeyden önce CHP bir laiklik kursuna muhtaçdır.

ÖDP, özgürlükçü laiklik anlayışıyla yurttaşların din ve ibadet özgürlüğünden yanadır. Kimsenin inanç ve kılık kıyafeti nedeniyle ayrımcılığa uğramasını istemez. Dinin vergi mükellefinin parasıyla örgütlenmesinin, çarşaf gibi dini sembollerin siyasi temsilde bir tercih nedeni gibi sunulmasının karşısında olmaya da devam edecektir.”

ALEVİLERDEN DE TEPKİ VAR

Bu arada Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı Turan Eser, CHP’nin ‘çarşaf açılımı’ndan sonra başlattığı ‘Kuran kursu açılımı’yla ilgili yaptığı değerlendirmede, “CHP çarşafa ve Kuran kursuna açıldı ama Alevilere, Kürtlere ve sola açılamadı” dedi. Eser, “Türkiye’nin onca can alıcı temel sorunu orta yere serilmiş sahipsiz dururken, CHP bu gerçek sorunlar üzerinden kendi politikalarını ve projelerini sunmak yerine, ‘hangi siyasi manevraları yaparsam daha çok oy alabilirim’ yaklaşımı üzerinden seçim stratejisi oluşturmaktadır” diye konuştu.

CHP’nin adaylarını eski siyasal İslamcılarla MHP’lileri ve tarikat mensuplarını tercih ettiğini söyleyen Eser, şöyle dedi:

“Bu yaklaşım düpedüz CHP’nin sağcılaşması ve muhafazakârlaşması anlamına gelmektedir. CHP kendisini TBMM’ye taşıyan Alevi ve Kürt seçmenine ihanet etmiştir. CHP yıllardır Alevi seçmeni kullanmıştır. Tüm bu yaşananlardan, sonra halen birçok Alevi dernek yöneticisinin CHP’de adaylık yarışı içinde olması ya da Alevilerin CHP’ye halen oy vermesi anlaşılır değildir.”

BİRGÜN - 07 ŞUBAT 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.