Din dersine girmediği için "yok" yazıldı

Din dersine girmediği için "yok" yazıldı

Din dersine girmediği için "yok" yazıldıMardin Anadolu Lisesi'nde Süryani olduğu için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi...

A+A-

Din dersine girmediği için "yok" yazıldıDin dersine girmediği için "yok" yazıldı

Mardin Anadolu Lisesi'nde Süryani olduğu için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girmeyen bir öğrencinin yoklamalarda ''yok'' yazılması tartışma yarattı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararına rağmen, öğrenciyi derse girmeye mecbur tutan okul yöneticileri hakkında inceleme başlatıldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Alevi öğrencilerin din derslerinden muaf tutulması gerektiği yönündeki karar tartışılırken, Mardin'de Süryani bir öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girmeyince "yok" yazıldı. 

Velisinin verdiği dilekçe doğrultusunda, mevzuat ve yasalara göre Corc Alkan'ın dersten muaf tutulması gerekiyordu. Mardin Anadolu Lisesi yönetiminin 15 yaşındaki öğrenciyi din dersinden sorumlu tutması tepkilere neden oldu.
 
Alkan okulların açıldığı ilk iki hafta okul yönetiminin isteği üzerine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girmek zorunda kaldı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 9 Temmuz 1990 tarihli kararı doğrultusunda Hristiyanlık dinine mensup olduğu için derse girmeyen Corc Alkan bu kez yoklamalarda eksik gösterilmeye başlandı.

Mardin Dayrülzaferan Manastırı yetkililerinin devreye girmesi üzerine Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme başlattı.
 
Dayrülzaferan Manastırı Genel Sekreteri Yusuf Bektaş ise Mardin ve ilçelerinde çok sayıda Süryani öğrencinin okula gittiğini, ancak ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi.
 
Mardin Anadolu Lisesi Müdür Vekili Halil Güven ise öğrenci velisinden gelen bir talep olmadığı için Alkan'ın derse devam etmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

19 Ekim, 2007 - CNN TURK


Mardin'de Süryani öğrenci, zorla din dersine sokuluyor

Anadolu lisesi öğrencisi Corc Alkan muafiyet dilekçesine rağmen girmediği her din dersi için yok sayılıyor. Valilik ve Milli Eğitim inceleme başlattı

MARDİN - Türkiye'de birçok Alevi aile okullardaki zorunlu din dersini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşırken, Mardin'de bir Süryani öğrencinin, muaf tutulmak için dilekçe verdiği halde bu derse alındığı, girmezse yok yazıldığı ortaya çıktı.

Dinlerarası diyaloğun sembol kenti sayılan Mardin'in Midyat ilçesinde oturan Aziz Alkan-Elizabeth Alkan çiftinin 15 yaşındaki oğlu Corc Alkan, bu yıl Mardin Anadolu Lisesi'ni kazandı. Ailesi Midyat'ta olduğu için Mardin'deki Deyrülzefaran Manastırı'nda kalan Corc Alkan'ın veliliğini de manastırdan Simon Üstün üstlendi. Simon Üstün, 27 Eylül günü okul yönetimine bir dilekçe yazarak, Alkan'ın, gayrimüslüm olduğu için din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulmasını istedi. Ancak Alkan, ilk iki hafta okul yönetiminin isteği üzerine din kültürü ve ahlak bilgisi dersine girdi.

Durumu öğrenen Simon Üstün, öğrenciye bu dersten muaf olduğunu, istemezse girmemesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine derse girmeyen öğrencinin 'yok' yazıldığı anlaşıldı.

Durum çözülmeyince Simon Üstün, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 15 Ekim'de dilekçe yazdı: "Mardin ve Midyat'ta Süryani öğrencilerinin okuduğu okullarda uygulama bu şekilde olmasına rağmen Mardin Anadolu Lisesi bu öğrencimizi din dersinden sorumlu tutmakta ve girmediği ders için yok yazmaktadır."

Mardin Milli Eğitim Müdürü Abdulmenaf Bilgin, inceleme başlattıklarını söylerken, "Kasıtlı olarak davranan yöneticiler varsa gereken yapılacak" dedi.

Mardin Anadolu Lisesi Müdürvekili Halil Güven ise dilekçe veren Simon Üstün'ün öğrencinin velisi olmadığını ileri sürdü: "Öğrencinin babasıyla görüştük. Herhangi bir sorun yoktur. Mevzuata göre velinin böyle bir talepte bulunması gerekir."

Manastırın Genel Sekreteri Yusuf Bektaş da okul müdürüyle görüştüğünü ancak sorunu çözemediklerini belirtti. Durum, valiliğe de yansıdı. Vali Mehmet Kılıçlar da manastırı arayarak inceleme başlattığını söyledi. 1990 tarihli karara göre, Türk vatandaşı olan Hıristiyan ve Musevi öğrenciler, Anayasa'ya göre zorunlu olan bu dersten muaf tutuluyor.

20/10/2007
ADNAN AVUKA - RADİKAL

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.