Din hanesi kimlikten kalkacak

Din hanesi kimlikten kalkacak

Din hanesi kimlikten kalkacakSaygı ÖZTÜRK YAZIYORİçişleri Bakanlığı yetkilileri, AİHM'nin aldığı karar uyarınca Nüfus Cüzdanlarında...

A+A-

Din hanesi kimlikten kalkacakDin hanesi kimlikten kalkacak

Saygı ÖZTÜRK YAZIYOR

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, AİHM'nin aldığı karar uyarınca Nüfus Cüzdanlarında değişikliğe gidiyor. Nüfus cüzdanında din hanesi kaldırılması, kütüklerde ise din ile ilgili bilgilerin yer alması öngörüldü.

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi'nin, nüfus cüzdanlarında din hanesinin kaldırılmasına ilişkin kararını dikkate alan İçişleri Bakanlığı, yeni cüzdanlarda din hanesinin olmamasını, ancak bunların nüfus kütüklerinde yer almasını öngördü. Yetkililer, bu konuda daha önce başlatılan çalışmalanın, mahkeme kararından sonra daha da hızlandırılacağını söylediler.

Yeni nüfus cüzdanlarının sahtecilieği daha azaltacak bir biçimde planlandığını ve çipli olan bu cüzdanların sadece Bolu'da geçici olarak kullanımına başlandığını belirten yetkililer, alınacak sonuçlara göre cüzdanların yeniden düzenleneceğini bildirdiler.

Devlet dinini bilecek

Nüfus cüzdanlarında "din hanesi"nin kaldırılmasının mahkeme kararından önce de gündemlerinde olduğunu belirten Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Kişinin dininin ne olduğu nüfus cüzdanından din hanesi kalkacağı için zaten yer almayacak. Ancak, Devlet kişinin hangi dine mensup olduğunu bilecek. Kişinin dini bilgileri nüfus kütüğünde olacak" dediler. 

Nüfus cüzdanlarında kişinin kolay tanımlanması için imzası, ya da parmak izinin de yer alması gündemde. Cüzdan sahtekarlığının önlenmesi için kartta dijital fotoğraf yer alacak, ayrıca cüzdanda barkod bulunacak.

İsteyen dinini sildirtiyor

Mevcut uygulamada, din hanesinde dininin yazılmasını istemeyenler için de kolaylık bulunduğunu hatırlatan yetkililer, "Din hanesinde dininin yazılmasını istemeyenler, dilekçe vermeleri halinde din hanesi boş bırakılıyor. Ancak, kişinin nüfus kütüğünde din bilgisi yer alıyor" dediler.

Dininin yazılmasanı istemeyenlerin daha çok yurtdışına gitmek isteyen orada uzun süre kalacak olanlar tarafından istendiğini kaydeden yetkililer, bu taleplerin daha çok gençlerden geldiğini ifade ettiler.

Hürriyet - 5 Şubat 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.