Dink duruşmasında Ergenekon umudu

Dink duruşmasında Ergenekon umudu

Dink duruşmasında Ergenekon umudu   Duruşmaya Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve kızı Delal Dink'de katıldı. Adliye yakınındaki eylemde milletvekili...

A+A-

Dink duruşmasında Ergenekon umuduDink duruşmasında Ergenekon umudu
 
Duruşmaya Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve kızı Delal Dink'de katıldı. Adliye yakınındaki eylemde milletvekili Ufuk Uras da vardı. FOTOĞRAF: HANİFE TATLI / AA
 
Dink cinayeti davasının üçüncü duruşmasında 'Ergenekon Operasyonu'yla oluşan umut vardı. Adliyeye destek için gelenler, Ergenekon örgütünün 'ucu nereye kadar giderse gitsin' aydınlatılmasını istedi. Erhan Tuncel, Rakel Dink'e sözlü sataşmada bulundu. Yasin Hayal, Dink ailesine el sallayıp gülüyordu

İSTANBUL - AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşmasında, gündem Ergenekon operasyonuydu. Adliye yakınında yapılan eylemde, Ergenekon operasyonunun derinleştirilmesi istendi. Duruşmaya destek için gelen Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk de Ergenekon operasyonunun önemine dikkat çekti. Avukatların verdiği bilgiye göre Erhan Tuncel, Dink ailesine sözlü sataşmalarda bulundu, Yasin Hayal ise el sallayıp güldü. O.S. 18 yaşından küçük olduğu için basına kapalı yapılan duruşmadaki ifadeleri, sözleri, avukat taleplerini 'yayın yasağı' nedeniyle yayımlayamıyoruz.

Aralarında katil zanlısı O.S, azmettiriciler Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de bulunduğu 19 sanığın yargılanmasına dün devam edildi. Duruşma nedeniyle adliyenin bulunduğu sokakta ve girişte geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliyeye girişlerde kimlik kontrolleri yapıldı. Çevre binalara keskin nişancılar yerleştirildi.

'Adalet isteyenler' önceki duruşmalarda olduğu gibi Barbaros Meydanı'nda toplandı. 'Hrant için adalet' yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 250 kişi, 'Faşizme inat kardeşimizsin Hrant' sloganları attı. Tiyatro sanatçısı Derya Alabora, Ergenekon operasyonuyla gözaltına alınan pek çok ismin Dink'in yargılandığı davalara müdahil olarak katıldığını hatırlatarak, "Talebimiz, ucu nereye giderse gitsin aydınlığa kavuşturulmasıdır" dedi.

Düşünce özgürlüğü

Adliyeye gelen bir başka grupsa 'Hrant Dink Duyarlılık Grubu'ydu. AKP'li milletvekilleri Ayşenur Bahçekapılı, Burhan Kayatürk, yazar Adalet Ağaoğlu, ÖDP'li Ufuk Uras, akademisyen Ahmet İnsel'in de aralarında bulunduğu siyasi, gazeteci ve sanatçıların imzalarını taşıyan bir basın açıklaması okundu. Bahçekapılı'nın okuduğu açıklamada, "Düşüncenin yargılanmadığı ve cezalandırılmadığı, düşünceleri yüzünden insanların hedef haline gelmediği bir Türkiye için bu lekenin silinmesi gerekiyor" denildi.

Bugüne dek duruşmaları takip etmeyen CHP ise altı milletvekilinden oluşan bir 'İzleme Komitesi' ile salona girdi. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, cinayetin 'üç beş çocuğun' yaptığı bir olay olduğuna inanmadıklarını söyledi.

Saat 9.30'da başlaması planlanan duruşma, yargı sisteminde ilk kez uygulanan 'dijital konferans sistemi' provaları nedeniyle saat 11.00'de ancak başlayabildi.

Aileye sataştılar Avukatların aktardığı bilgilere göre duruşma gerilimli başladı ve öyle devam etti. Sanık Erhan Tuncel, Rakel Dink'e sözlü sataşmada bulundu. Yasin Hayal Dink ailesine el kol hareketleri yaptı. Mahkeme başkanının Yasin Hayal'i Dink ailesine yönelik rahat tavırları nedeniyle uyardığı belirtildi. Akşam saatlerine kadar süren duruşmada Erhan Tuncel, eski Trabzon Alperen Ocağı Başkanı Mustafa Öztürk ve O.S'nin ifadeleri alındı. Ancak O.S.'nin 18 yaşından küçük olması nedeniyle basına kapalı yapılan duruşmada verilen bu ifadeleri ve sözleri yayımlayamıyoruz. Konuşmalar on mikrofon ve iki kamerayla kaydedildi.

Avukata Ergenekon sorusu

Ergenekon operasyonunda gözaltına alınıp serbest bırakılan Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut duruşma arasında, müvekkilinin Dink ailesine sataşmasıyla ilgili soruya, "Hrant Dink ailesi, Yasin'e sürekli diş sıkıyorsa, ters ters bakıyorsa el sallamış olması çok şey midir, çok mu ayıptır? Ben görmedim" dedi. Turgut ayrıca, "Avrupalıların temsilcisi Brüksel lahanası Lagendijk'in duruşmadan dışarı çıkarılmasını istedim" diye konuştu. Duruşma arasında nöbetçi savcıya ifade verip vermediği sorulan Turgut, 'Ergenekon soruşturması kapsamında bir soru sorulduğunu, bunu cevapladığını açıkladı.

Davanın görüldüğü sırada sol örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan bir kişi cezaevi aracından indirilirken, "Hepimiz Ermeniyiz" diye slogan attı. Bu slogana tepki gösteren başka bir davanın sanığının darp etmesi sonucu kaşı açılan Cengiz Kara, Adli Tabiplik'te tedavi edildi. İki siyasi tutuklu ise nezarethanede bazı şüpheliler tarafından darp edildi.

Mahkeme heyeti akşam saatlerine kadar süren duruşmayı 25 Şubat'a erteledi. Bu duruşmada O.S. ve Yasin Hayal dışındaki sanıkların sorgusu yapılacak.

İSMAİL SAYMAZ
RADİKAL - 12 Şubat 2008

Kamera ve mikrofonlu ilk duruşma

RADİKAL - İSTANBUL - Dink duruşması bir ilke sahne oldu ve tüm duruşma kayıt altına alındı. Erken saatlerden itibaren İstanbul Adliyesi'ne gelen basın mensupları, duruşmanın sesli ve görüntülü kayıt altına alınması için kurulan sistemin tanıtılması amacıyla 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alındı. Kısa süre görüntü ve fotoğraf almalarına izin verilen basın mensuplarına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, sistemle ilgili açıklama yaptı. Uygulamanın, dayanağını CMK'dan aldığını söyleyen Çolakkadı'nın verdiği bilgilere göre çok sanıklı davalar artık geç saatlere kadar sürmeyecek. Artık kâtipsiz duruşma yapılacak. Her şey görüntü ve ses olarak kayda alınacak. Daha sonra kısa bir süre içinde personel duruşma salonu dışında bir yerde bu kayıtları tutanağa geçirerek hâkime imzalatacak. Gizli tanıklar duruşma salonu dışında başka bir salondan dinlenebilecek. Taraflar bu kişiye soru sorabilecek. Gizli ifade veren kişinin tanınmaması için sesi ve görüntüsü bir miktar bozularak duruşma salonuna aktarılacak. Diğer mahkemelerde de bu sistem başladığında başka şehirlerdeki sanık ya da tanık ifadeleri de alınabilecek. Sistemin görüntü ve ses kaydı yapıp yapmadığı teknik bir personel tarafından sürekli kontrol edilecek. Mahkeme başkanı da sistemde bir arıza olup olmadığını, sistemin vereceği uyarılardan anlayabilecek. Duruşmaların klasik sistemle ya da bu yeni sistemle yapılıp yapılmayacağına mahkemeler karar verecek. Duruşma salonunda mahkeme heyetinin karşısındaki duvara bir ekran yerleştirildi. Tavandan uzatılmak üzere sanıkların bulunduğu alana mikrofon konuldu.

Avukatların yer aldığı bölüme ve mahkeme heyeti ile savcının bulunduğu kürsüye de mikrofonlar yerleştirildi. Duruşma salonuna iki hoparlör konuldu.

RADİKAL - 12 Şubat 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.