"Diyanet Alevilik Konusunda Fetva Veremez"

"Diyanet Alevilik Konusunda Fetva Veremez"

"Diyanet Alevilik Konusunda Fetva Veremez"PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI* CEMEVLERİ ALEVİLERİN İBADET MERKEZİDİR*...

A+A-

"Diyanet Alevilik Konusunda Fetva Veremez""Diyanet Alevilik Konusunda Fetva Veremez"

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

* CEMEVLERİ ALEVİLERİN İBADET MERKEZİDİR

* ALEVİLER CEMEVLERİNE ‘STATÜ’ DEĞİL YASAL GÜVENCE İSTEMEKTEDİRLER

* DİYANET TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİN ÜZERİNDE EN BÜYÜK TEHDİT VE VESAYET KURUMLARINDAN BİRİDİR.

* DİYANET ALEVİLİK KONUSUNDA FETVA VEREMEZ

AKP nin başlatmış olduğu Alevi Açılımı kapsamındaki 7. Çalıştay bu gün yapılıyor.

Bu çalıştaya hükümet kanadı Türkiye demokrasisinin üzerinde en büyük tehditlerden ve vesayet kurumlarından birisi olan Diyanet İşleri Başkanlığından aldığı talimatlarla- fetvalarla katılmaktadır. Yine hükümet kanadı bu çalıştayı Alevileri kendisine yedeklemesine ve Aleviliği Sünnilik içinde eritmeye  aracılık edecek ‘yandaş’ sözde alevi kurumları ile birlikte yapmaktadır.

Bu çalıştaydan önce ilgili Devlet Bakanı Faruk Çelik’e kendisine bağlı olan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından “cemevleri” konusunda fetva yani talimat verilmiştir.  Türkiye Cumhuriyetinin bir bakanına ona bağlı Diyanet İşleri Başkanının talimat-fetva vermesi Alevilerin yıllardır Türkiye demokrasinin üzerinde en büyük tehdit ve vesayet kurumu görüşümüzü doğrulayan bir gelişmedir.  

Bakan Çelik DİP Başkanı ile yaptığı görüşmenin ardından kendisine verilen talimata-fetvaya uygun şekilde "Cem evlerinin statünün ne olacağı konusunda siyasilerin karar verici olmamaları gerekir" diyerek fetva-vesayet makamını adres göstermiştir.

Aleviliğin tanımı konusunda, Alevi inanç ve ibadetleri konusunda, Alevilerin ibadethanesinin neresi olduğu konusunda hiçbir şekilde Alevilere dünyalar kadar uzak olan Diyanet İşleri başkanlığının söz söylemesi, fetva vermesi kabul edilemez. Dün şeyhülislam fetvalarıyla hakkında katliam hükümleri verilen Aleviler ve inançları, ibadet merkezleri bugün diyanet fetvalarıyla yok sayılmakta, Sünnileşmeye zorlanmaktadırlar.

Oysa 3-4 Haziran’da “Alevi açılımı” için yapılan ilk “çalıştayda” derneğimizin de içinde bulunduğu 35 Alevi kurumu ortak taleplerini hükümete bildirmişlerdir. Hükümet eğer “Alevi açılımı yapılacak” idiyse birinci “çalıştaydan” sonra yapardı. Ancak AKP hükümeti “Alevi açılımı” dediği süreci sulandırdı. Aleviliği Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine, ilahiyatçılara sorarak “Türk, İslam sentezi” mantığına göre bir Alevilik kurgulamaya çalıştı.

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi 17.12.2009 günü yapılmış olan “çalıştaya”  Maraş  katliamının bir numaralı sanığını  çağrarak Alevilere hakaret ve saygısızlık yapmıştır.

AKP Hükümeti “Demokratik açılımda kararlıyız” dese de DTP’nin kapatılması ile “Kürt açılımı”nı , 35 Alevi kurumunun 1. “çalıştay”daki ortak iradesini hiçe sayarak bu güne kadar hiçbir olumlu adım atmayarak  ve Ökkeş (Kenger) Şendiller’i “çalıştaya davet” ederek, kendisini İznik konsülü yerine koyarak DİB’den aldığı fetvaya ve talimata uygun olarak Aleviliği tanımlamaya kalkması ve Alevilerin ibadetgahı olan cemevlerine tıpkı diğer ibadethanelere verilen yasal güvence yerine ‘statü’ vermeye kalkması ile “Alevi açılımı”nı bitirmiş, Türkiye toplumuna karşı samimiyetsiz olduğunu göstermiştir.

Alevi toplumunun demokratik talepleri demokrasi ve insan hakları  bağlamında “pazarlık ve tartışma gerektiren”  talepler değildir. Aleviler Eşit yurttaşlık hakkı istemektedir. Ayrıcalık değil ayrımcılığın son bulmasını istemektedirler. Ülkemizin gerçekten laik ve demokratik bir ülke olmasını istemekte ve özlemektedirler.

Alevi sorunu, Alevilerle çözülür. AKP hükümetinin son bir yıldır ortaya koyduğu politikalar samimiyetten uzak kültür ve inancımızı tartışmaya açan saygısız bir siyasettir. Böylesi bir hükümetten “Alevi sorununu çözmek” gibi bir beklentimiz yoktur. 

Ancak bu iktidarın Alevileri AKP’ye yedeklemeye, Aleviliği de Sünnilik içinde asimile etmesine kayıtsız kalmayacağımızın da kamuoyunca bilinmesi gerekir. Nasıl Demokratik Alevi Örgütlenmesi 8 ve 9 Kasım’larda yüz binlerce Aleviyi demokratik istemleri konusunda bir araya getirdiyse, bundan sonra da  AKP’nin Alevileri aldatmaya yönelik çabası karşısında daha kararlı bir şekilde bir araya getirmeye devam edecektir.

Alevilerin cemevi talebi, kendi inanç ve kültürlerini öğrenme talebi, çocuklarının asimilasyona maruz kalmaması talebi(zorunlu din derslerinin kaldırılması), Alevi tapınaklarının Alevilere iade edilmesi talebi, Alevi köylerine cami yapılmaması imam atanmaması, imamların geri çekilmesi talebi, kamuda, çalışma yaşamında ayrımcılığa uğramamama talebi, madımak otelinin müze olması talebi kısacası eşit yurttaşlık talebi Alevilerin daha kararlı ve inançlı olarak fiili demokratik mücadelesini gerektiriyorsa Demokratik Alevi Örgütlenmesi bu sorumluluğunu yerine getirmekten asla geri durmayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine  saygı ile arz olunur.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

KAYNAK : Alevihaber.com - 28.01.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.