Diyanet Bütçesi Görüşülüyor

Diyanet Bütçesi Görüşülüyor

Diyanet Bütçesi GörüşülüyorTBMM Genel Kurulunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel...

A+A-

Diyanet Bütçesi GörüşülüyorDiyanet Bütçesi Görüşülüyor

TBMM Genel Kurulunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Diyanet İşleri Başkanlığı ve AB Genel Sekreterliği bütçelerinin görüşmelerine başlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının 2010 yılı bütçesiyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına görüşlerini açıklayan CHP Antalya Milletvekili Atila Emek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yansız ve tarafsız olarak hizmet vermesi gerektiğini belirterek, ancak bütçesinin çok önemli kesiminin belli bir inanç kesimi için harcandığını savundu.

Bu haksızlık ve eşitsizliğin giderilmesi için verdikleri yasa tekliflerinin AKP tarafından reddedildiğini anlatan Emek, cemevleri ve alevi vatandaşlara aktarılan desteğin de AKP iktidarıyla sona erdiğini ifade etti. Emek, ''AKP iktidarı, Alevi vatandaşların sorunlarını çözüm getirmek yerine, göstermelik çalıştaylar ve oruçlarda lüks otellerde vakit kaybediyor. Alevi vatandaşlarımız, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için yasal düzenleme yapılmasını, Madımak otelinin müzeye dönüştürülmesini, ders kitapları ve diğer yayınlarda kendilerine ve inançlarına yönelik hakaret ifadelerinin kaldırılmasını istiyor'' diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Atila Emek'in Konuşmasının Tam Metni :

CHP GRUBU ADINA ATİLA EMEK (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlığının 2010 yılı bütçesiyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum. Grubum ve şahsım adına yüce Meclisi saygıyla selamlarım.

Sayın milletvekilleri, konuşmama geçmeden sizlerle bir konuyu paylaşmak istiyorum: Sayın Başbakanın iki gün önce bu kürsüden yaptığı sert konuşma ve kullandığı üslup toplumda tepki yaratmıştır. Sayın Başbakan ne bir han ne bir sultandır. Milletimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin özgür yurttaşlarıdır. Bizler de büyük Türk milletinin vekilleriyiz. Milletin bir vekili olarak, yapılan bu konuşmayı ve üslubu milletimiz adına yadırgadığımı milletin kürsüsünden ifade ediyorum.

Sayın milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlığı, demokratik, laik cumhuriyetin en önemli alt kurumlarından biridir. Temel işlevi toplumumuzu din konusunda bilgilendirmek, aydınlatmak ve din hizmetlerini vermektir. Takdir edileceği üzere, bu, çok zor ve hassas bir görevdir.

Diyanet İşleri Başkanlığı bu hizmetleri verirken Anayasa'nın 136'ncı maddesine bağlı kalmak durumundadır. Bu bağlamda her siyasi görüş ve inanç sahibi yurttaşımızın bu hizmetlerden eşit olarak yararlanması gerekir. Hizmet veren din görevlilerimiz de bu türlü siyasi görüş ve düşüncenin dışında bir anlayışla yansız ve tarafsız bu hizmetleri vermelidir. Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yürürlükteki Anayasa'mızın 136'ncı maddesinde ifade edildiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı laiklik ilkesi doğrultusunda milletimizin dayanışma ve bütünleşmesini amaç edinerek bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalmak koşuluyla hizmetlerini yürütmelidir.

Değerli arkadaşlarım, Diyanet İşleri Başkanlığının yayınları bu hizmetlerin verilmesinde önemli bir etkendir. Özellikle genç kuşaklarımızın bu yayınlardan daha çok yararlanması için kullanılan dilin sade ve günümüz Türkçesine uygun olması gerekmektedir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığımızın gereken duyarlılığı ve özeni göstermesini öneriyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığının bu konularla ilgili olarak tasarı ve tekliflerin bir an önce Hükûmetçe Meclise getirilip Parlamentomuzda tüm milletvekillerimizin desteğiyle yasalaşmasını bekliyoruz.

Değerli milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden yapılan harcamaların nerede ise tamamına yakını toplumun bir inanç kesimine verilen hizmetlere ayrılırken toplumun önemli bir inanç kesimi bu hizmetlerden gerektiği gibi pay alamamaktadır. Geçmişte olduğu gibi bu yasama döneminde de Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri bu eşitsizlik ve haksızlığın giderilmesi yönünde Türkiye Büyük Millet Meclisine defalarca kanun teklifleri verdiler. Bütün bunlara AKP çoğunluğu karşı çıktı ve çıkmaya da devam ediyor. Bütçeden cemevlerine ve Alevi derneklerine ayrılan pay AKP'nin iktidara gelmesiyle kesildi.

Değerli milletvekilleri, toplumumuzun nüfus itibarıyla önemli bir kesimini teşkil eden Alevi inancına bağlı yurttaşlarımızın bu ülkenin asli unsurları olarak demokratik, laik cumhuriyete, Atatürk düşüncesine, vatanın bölünmez bütünlüğüne, ulus devlet ve üniter yapıya bütün varlıklarıyla bağlı, aydın düşünceli insanlar olarak inançlarını her yurttaş gibi özgürce yaşamak haklarıdır. Esasen, büyük bir imparatorluğun içinden çıkmış ve Türkiye Cumhuriyeti ulus devletini kurmuş bir millet olarak bu ülkede yaşayan her yurttaşımızın inancını güven içinde, huzur içinde, özgürce yaşama hakkı cumhuriyet tarafından teminat altına alınmıştır.

Değerli arkadaşlarım, Cumhuriyet Halk Partisi, laik, demokratik cumhuriyetin sağladığı bu hakkın yurttaşlarımız tarafından kullanılmasının güvencesi olmaya devam edecektir. Bu alan, siyasetin girmeyeceği, taassup ve hurafenin inanca etki etmeyeceği bir alandır. Açık ifadesiyle, din ve inanç üzerinde siyaset yapılmamalı, hurafenin ve yobazlığın etkisinden yüce dinimiz her zaman korunmalıdır. Bu bağlamda, inançlara dışarıdan müdahale edilmemeli, Alevi yurttaşlarımızın kendi inançlarını özgürce yaşamaları sağlanmalı, onları rencide eden ve istismar eden her türlü beyan ve açıklama ve siyasi çıkar sağlamaya yönelik girişimler son bulmalıdır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AKP İktidarı Alevi inancına sahip yurttaşlarımızın sorunlarına çözüm getireceğine, göstermelik çalıştaylarla, matem oruçlarında lüks otellerin salonlarında iftar açarak zaman harcamaktadır. Oysa sorunlar belli, çözümler açıktır.

Değerli milletvekilleri, nedir Alevi inancına sahip yurttaşlarımızın talepleri? Öncelikle, cemevlerinin ibadethane olması için yasal düzenleme yapılması. Acısını yüreklerimizde taşıdığımız, canların yakıldığı Sivas Madımak Oteli'nin müze olması. Kitaplarda, yayınlarda, Alevi toplumuna hakaret anlamına gelen ifadelere son verilmesi. Bunların çözümü çalıştaylarla, lüks otellerin salonlarında iftar açmakla değil, Parlamentoda yasal düzenlemeyle gerçekleştirilebilir. Bu konuda, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin verdiği kanun teklifleri gündeme alınıp AKP çoğunluğunun ve diğer milletvekillerimizin desteğiyle yasalaştırıldığı zaman çözümler gerçekleştirilmiş olacaktır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AKP, göstermelik çalıştaylarla toplumun diğer alanlarında yaptığı kuşatma ve yarattığı ayrıştırmanın bir örneğini de Alevi inancına sahip yurttaşlar üzerinde sürdürmektedir. Günümüzde hepimize ve özellikle AKP İktidarına düşen görev, bu inanç kesimiyle ilgili çözüm üretmektir.

Değerli milletvekilleri, Alevi yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü yerine, kelime oyunlarıyla ve zaman kaybına neden olan çalıştaylarla siyasi çıkar amaçlı istismarı Cumhuriyet Halk Partisi olarak kabul etmiyoruz.

Değerli arkadaşlarım, bu kadar önemli ve hassas bir konuda hizmet verme sorumluluğu taşıyan Diyanet İşleri Başkanlığının, yürürlükteki Anayasa'nın geçici 8'inci maddesinde belirtildiği şekilde, kuruluş ve görevleri hakkında yasal düzenleme yapılmış değildir. Bu konuda yasal boşluk devam etmektedir.

BAŞKAN - Sayın Emek, lütfen tamamlayınız.

ATİLA EMEK (Devamla) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisi olarak hangi inançtan olursa olsun yurttaşlarımızın demokratik, laik cumhuriyetin teminatı altında inançlarını özgürce yaşamalarının milletimizin birlik, dayanışma ve kardeşlik duygularını pekiştireceğine inanıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin hayırlı olmasını diler, yüce Meclise saygılar sunarım. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Emek.

KAYNAK : Alevihaber.com - 16 Aralık 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.