Diyanet, bütün vatandaşları kucaklayan bir anlayıştaymış...

Diyanet, bütün vatandaşları kucaklayan bir anlayıştaymış...

Diyanet, bütün vatandaşları kucaklayan bir anlayıştaymış..."DİYANET ALEVİLERİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR MU?"Devlet Bakanı Faruk...

A+A-

Diyanet, bütün vatandaşları kucaklayan bir anlayıştaymış...Diyanet, bütün vatandaşları kucaklayan bir anlayıştaymış...

"DİYANET ALEVİLERİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR MU?"

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığının hizmetlerini, bütün vatandaşları kucaklayıcı bir anlayışla yürüttüğünü iddia etti.

Çelik, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, anayasada belirtildiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığının, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak, milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirdiğini iddia etti. Faruk Çelik, Yağız'ın "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan Stratejik Plan Analizi’nde “kurumun varlığını tehdit eden” unsurlar arasında, “Kimi çevrelerce zorunlu din öğretiminin kaldırılması taleplerinin olması”nın da yer aldığı ve Diyanet'in Alevileri tehdit olarak görüp görmediği yönündeki sorusuna ise cevap vermedi.

Alevilerin sorunlarının ve taleplerinin, temel hak ve özgürlükler çerçevesinde ele alındığı 7 çalıştay ve birçok toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Çelik, bu toplantılarda, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin, ele alınan konulardan biri olduğunu kaydetti.

Çelik, çalıştaylarda varılan mutabakat gereğince, müfredata girecek konuları belirlemek üzere Alevilerden oluşan bir komisyon kurulduğunu, komisyonun çalışmalarını 3 ay içinde tamamlayıp, raporunu Devlet Bakanlığına sunduğunu kaydetti. Çelik, bu raporun, Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne de iletildiğini, genel müdürlüğün de çalışmasını tamamlayarak, 13 Aralık 2010'da Alevi temsilcileriyle paylaşıldığını kaydetti.

Bu çalışmanın, daha sonra Talim ve Terbiye Kuruluna sevk edildiğini, müfredat çalışmasının kurul tarafından da onaylandığını vurgulayan Çelik, ''Bunlar yapılırken diğer yandan da yıllarca siyasiler tarafından söylemlere konu edilen, gelen tüm iktidarların önüne konulan ancak bu zamana kadar hiçbir adım atılmayan Madımak Oteli'nin kamulaştırma işlemi Hükümetimiz döneminde başlatılmış, otel 23 Kasım 2010'da kamulaştırılmış, otelin tabelası indirilmiştir'' dedi.

14 Ocak 2011

ALEVİLER’LE İLGİLİ ÖNERGEME VERİLEN YANIT

Diyanet, bütün vatandaşları kucaklayan bir anlayıştaymış...Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttiğim, “zorunlu din derslerinin kaldırılması talebinde bulunan Aleviler’in Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tehdit unsuru olarak algılanması” ile ilgili, 25 Kasım 2010 tarihli yazılı soru önergeme, 29 Aralık 2010 tarihi itibariyle Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik yanıt verdi. Çelik, “Diyanet İşleri Başkanlığımız hizmetlerini, bütün vatandaşlarımızı kucaklayıcı bir anlayışla yürütmektedir” dedi.

Sorularımı ve Sayın Çelik’in yanıtlarını bilgilerinize sunuyorum.

Saygılarımla.

Süleyman Yağız
DSP İstanbul Milletvekili  

ÖNERGEMİN SUNUŞU VE SORULARIM:

Radikal Gazetesi’nden Sayın Enis Tayman’ın 22 Kasım 2010 tarihli haberinde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan Stratejik Plan Analizi’nde “kurumun varlığını tehdit eden” unsurlar arasında, “Kimi çevrelerce zorunlu din öğretiminin kaldırılması taleplerinin olması”nın da yer aldığı belirtilmekte ve Aleviler’in buna tepki gösterdiği ifade edilmektedir. Bu bağlamda sormak istiyorum:

1- Enis Tayman’ın dile getirdiği gibi “zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istemek”, sizce de Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik bir tehdit unsuru olarak görülebilir mi? Böyle bir algılamanın haklı bir nedeni olabilir mi?

2- Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, bilindiği gibi Aleviler istemektedir. İstekleri tehdit unsuru olarak algıladığına göre, Aleviler’in kendileri de tehdit olarak görülmekte midir?

3- Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde hâlâ duran ve Aleviler’i inciten bu ifadenin kaldırılması için bir girişiminiz olacak mıdır?

4- Haberin yayımlanmasından bu yana Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

5- Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını veya seçmeli ders olarak okutulmasını, seçmeli okutulacaksa Aleviler’in de inisiyatiflerinin derse yansıtılmasını istemek Aleviler’in en doğal ve demokratik hakları değil midir?

6- Zorunlu din dersleriyle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Danıştay’ın kararları doğrultusunda bir adım atılacak mıdır?

7- Bu konuda bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmaması, hükümetinizin Alevi açılımı ve öngördüğünüz ileri demokrasi anlayışı ile çelişmiyor mu?

DEVLET BAKANI SAYIN FARUK ÇELİK’İN YANITI:

Anayasamızda belirtildiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirmektedir.

Bu açıdan Diyanet İşleri Başkanlığımız hizmetlerini, bütün vatandaşlarımızı kucaklayıcı bir anlayışla yürütmektedir.

Bilindiği üzere Alevi vatandaşlarımızın sorunlarının ve taleplerinin, temel hak ve özgürlükler çerçevesinde ele alındığı 7 çalıştay ve çalıştaylar dışında da birçok toplantı gerçekleştirdik.

Bu toplantılarda ele alınan konulardan biri de, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersleridir.

Çalıştaylarda varılan mutabakat gereğince, müfredata girecek konuları belirlemek üzere Alevilerden oluşan bir komisyon kurulmuştur.

Kurulan komisyon çalışmalarını 3 ay içinde tamamlamış ve raporunu Devlet Bakanlığına sunmuştur.

Sunulan rapor, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne iletilmiştir.

Genel Müdürlük çalışmasını tamamlamış, tamamlanan çalışma 13.12.2010 tarihinde Alevi temsilcileriyle paylaşılmıştır.

Daha sonra çalışma, Talim ve Terbiye Kuruluna sevk edilmiş, müfredat çalışması Kurul tarafından da onaylanmıştır.

Din dersleriyle ilgili çalışmalar bu şekilde yürütülürken, diğer yandan da yıllarca siyasiler tarafından söylemlere konu edilen, gelen tüm iktidarların önüne konulan ancak bu zamana kadar hiçbir adım atılmayan Madımak Oteli'nin kamulaştırma işlemi Hükümetimiz döneminde başlatılmış ve otel 23 Kasım 2010 tarihinde kamulaştırılmış, otelin tabelası indirilmiştir.

Alevi Haber -  14 Ocak 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.