Diyanet, cemevinde toplantı yapmıştı; eski muhtar: Biz inancımıza bağlıyız

Diyanet, cemevinde toplantı yapmıştı; eski muhtar: Biz inancımıza bağlıyız

Antep'in Yavuzeli İlçesine bağlı Sarılar Köyü, cemevine gelen ve tokalaşmayıp, çay içmeyen Diyanet görevlilerinin toplantısıyla gündeme gelmişti. Köyün eski muhtarı Ali Yıldız PİRHA'y

A+A-

Sarılar Köyü, Antep’in Yavuzeli İlçesine bağlı. Çepni Türkmenlerinin yaşadığı bir köy. Alevi inancına mensup olan Çepniler, Musa-i Kazım Ocağı ve Yusuf Dede Garkın Ocağı’na bağlılar. Sarılar Köyü, yurt içine ve yurtdışına göç veren bir köy. Özellikle köy sakinlerinin Almanya’ya göç ettikleri belirtiliyor.

DİYANET GÖREVLİLERİ CEMEVİNDE TOPLANTI YAPMIŞTI

Sarılar Köyü geçen günlerde cemevinde kaymakamlık tarafından düzenlenen “Bilinçli Toplum Aydınlık Yarınlar Projesi” adlı toplantıyla gündeme geldi.

Toplantıya Yavuzeli Müftülüğü de katılmıştı. Türbanlı öğretmenlerin erkeklerle tokalaşmaması, ikram edilen çayları içmemesi, müftülük görevlisinin cemevindekilere vaaz vermesi tepkilere neden olmuştu.

Sarılar Köyü’nün eski muhtarı Ali Yıldız’a ulaştık. Antep dışında olduğu için toplantıdan haberi olmadığını söyleyen Yıldız, “Biz inancımıza bağlıyız. Kimse bize müdahale edemez” dedi.

Köylerinin Antep’in en büyük köyü olduğunu belirten Yıldız, “Köyümüz 300-400 hane. Fakat Avrupa’ya dağıldılar. Hepsi iş, aş peşindeler” diye ekledi.

KÖYDE 1 YILDIR CEM YAPILMIYOR

Muhtarlığı döneminde ayda bir kez cem yapıldığını kaydeden Ali Yıldız, “Yaklaşık 1 yıldır cem yapılmadı köyümüzde. Yani neredeyse unutacağız. Devamlı olmazsa bilsen de unutursun. Dedemiz yok ama Kazım dedelerden, Keskin dedelerden var, oradan geliyorlar. Bizim eski dedelerimiz Adıyaman’dan geliyordu. Onların nesli bitti. Keşke bitmeseydi. O zaman birlik beraberliğimiz, dedelerimiz, Aleviliğimiz vardı. Gelişi güzel dede de olunmaz. Posta rastgele kimse oturamaz, çünkü illa bir dede soyundan olacak” ifadelerini kullandı.

“Köyünüze cami yapılmak istendi mi?” diye soruyoruz Yıldız’a. “Hayır hiç öyle bir girişim olmadı. Bizde öyle bir şey olmaz” diyerek inançlarına bağlı olduklarını ifade etti.

PİRHA/ANTEP

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum