Diyanet gölge etmesin yeter

Diyanet gölge etmesin yeter

Diyanet gölge etmesin yeter Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Bakan Said Yazıcıoğlu’nun “Diyanet’te Aleviler...

A+A-

Diyanet gölge etmesin yeterDiyanet gölge etmesin yeter

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Bakan Said Yazıcıoğlu’nun “Diyanet’te Aleviler temsil edilemez” açıklamasına tepki gösterdi: Temsil edilme isteğimiz yok, Diyanet’in kaldırılmasını istiyoruz

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, ‘Diyanet’te temsil edilme istekleri olmadığını, aksine laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle Diyanet’in kaldırılmasını istediklerini’ bildirdi. Balkız, Gazi olaylarını araştıran, Sivas katliamını araştırmaya hazırlanan Ergenekon savcılarından Maraş ve Çorum katliamlarına da bakmasını isterken, Aleviler olarak söz verilen anayasa değişikliğinin de takipçisi olacaklarını bildirdi.

Balkız, düzenlediği basın toplantısında öncelikle Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu’nun, Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nda temsilinin mümkün olmadığı yönündeki açıklamasını eleştirdi ve taleplerini şöyle aktardı: “Bakan Yazıcıoğlu’nun sözlerine bakınca AK Parti’nin Alevi açılımının ne anlama geldiğini bir kez daha anladık. Diyanet’te temsil edilmek gibi isteğimiz yok. Aksine laiklik ilkesiyle bağdaştıramadığımız için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını istiyoruz. Yazıcıoğlu, ‘Aleviliği tanımlayamamaktan’ yakınıyor. Bizce hiç zahmete girmesinler. Aleviler ne ve kim olduklarını çok iyi biliyorlar. Kaldı ki kim olduklarını sorarsanız onlara, ‘sorma be birader mezhebimizi, biz mezhep bilmeyiz, yolumuz vardır’ diye söze başlarlar. Bu tanımı kabul edin yeter.”

Çorum ve Maraş’a da bakmalı

Daha önce Taraf’a Ergenekon davasına müdahil olacaklarını açıklayan Balkız, Sivas katliamını da örnek göstererek şunları söyledi: “Devletin birincil görevi vatandaşların can güvenliğini korumaktır. Onun için ‘2 Temmuz 1993’te neden bu görevini yapmamıştır’ diye sorarız. O sorunun cevabını alıncaya dek Madımak Oteli’nin önünde oluruz. Ergenekon savcıları, Gazi’leri araştırıyor, Sivas’ı araştıracak. Ümit ederiz ki Çorum’u, Maraş’ı, ‘kanlı pazar’ı, Taksim’deki 1 Mayıs’ı ve diğer katliamları da araştırırlar. Hükümete düşen de bu karanlık noktaların aydınlatılmasında görevini yapmasıdır.”

Anayasa değişikliği

Balkız, seçim sonrası gündeme gelecek anayasa değişikliklerinde Alevilerin taleplerinin dikkate alınması için de şunları söyledi: “Sayın Başbakan’ın yerel seçimler sonrasında Anayasa değişikliklerini gündeme alacaklarına dair sözlerini unutmadık. Dileriz ki seçim sonrası taleplerimiz ciddiyetle ele alınır. Zira bizim taleplerimiz demokrasi ve laikliğe, insan haklarına, inanç özgürlüğüne ilişkin son derece haklı, meşru ve masum taleplerdir.”

Taraf - Istanbul - 19.03.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.