DİYANETİN TBMM’DEKİ BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE ALEVİLER UNUTULDU!

DİYANETİN TBMM’DEKİ BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE ALEVİLER UNUTULDU!

TBMM 2019 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi üzerine gerçekleşen 11 Aralık 2018 tarihli Diyanetin bütçe görüşmelerinde Türkiye’de Diyanetin en büyük mağdurlarından olan Aleviler unutuldu!

A+A-

 

TBMM 2019 yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2017 yılı Merkezî Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı üzerine gerçekleşen meclis görüşmelerinin ikinci günü olan 11 Aralık 2018 Salı günü Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumların bütçeleri görüşüldü. Diyanet İşleri Başkanlığının (DİB) bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığının bütçe görüşmelerinde parlamentoda bulunan parti grupları adına söz alan veya şahısları adına konuşan milletvekillerinin hiçbirisi, Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığının en büyük mağdurlarından olan Alevilerin sorunlarından bahsetmedi. Bu anlamda TBMM resmi internet sitesindeki 11 Aralık 2018 Salı gününe dair incelediğimiz 167 sayfadan oluşan tutanaklarda tek bir kelime bile Alevi sözü geçmemekte.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin oylanması esnasında ise HDP’nin Alevi milletvekillerinden Zeynel Özen ve Ali Kenanoğlu'nun ayağa kalkarak “hakkımızı helal etmiyoruz!” diyerek bağırması üzerine bazı CHP ve HDP milletvekillerinin de oturdukları yerde masalara vurarak onlara destek verdi.

Alevilerin bu dönem Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili bütçe görüşmelerinde umursanmamalarının altında birçok neden yatmakta. Özellikle CHP’nin 27. dönem milletvekili seçimlerinde Alevi sorunlarını parlamentoda en fazla dile getiren ve Alevi kimliğini saklamayan (Eren Erdem, Necati Yılmaz, Hüseyin Çamak ve Mehmet Tüm gibi) vekillerin tamamını aday göstermeyerek tasfiye etmesinin bir sonucu olduğunu; 26. dönemde gerçekleşen daha önceki Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçe görüşme tutanaklarında Alevilerin adının sıklıkla geçmesinden anlamak mümkün.

Geçen 26. dönem Bütçe Kanun Teklifi veya diyanetin bütçe görüşmelerinde CHP ve HDP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda ve Plan Bütçe Komisyonunda ciddi bir tepki ve karşı duruş sergilemelerine rağmen, bu dönem kürsüde Alevilerin adının bile anılmaması Alevi kamuoyunda ciddi bir huzursuzluğa neden oldu.

a1l1.jpg

12 Aralık Çarşamba günü gerçekleşen bütçe görüşmelerinde söz alan HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen bununla ilgili görüşlerini şu sözleriyle ifade etti:

“Dün burada Diyanetin bütçesi görüşüldü. Tüm gruplar adına konuşan sözcüler Alevi kelimesini, Alevilerin sorunlarını dillendirmekten imtina ettiler. Ben bu durumu esefle karşılıyorum. Çünkü bu ülkede milyonlarca Alevi Diyanete de vergi veriyor. Bu vergilerle Diyanetin Alevilere tek yaptığı ise asimilasyondur. Nihayetinde kurdurduğu çakma Alevi dernekler, gri pasaportlu dedeler ve açtığı kurslarla tek yaptığı iş Alevileri asimilasyondur. Biz Aleviler de diyoruz ki: Bize gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz. Biz hizmet beklemiyoruz ama o verdiğimiz vergileri de helal etmiyoruz. Bunu çok duyacaksınız: Helal etmiyoruz”

 

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da kürsü konuşmasında diyanet bütçesine olan şerhini şu sözleriyle dile getirdi:

“Dün akşam onaylanan Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesiyle ilgili benim ve benim gibi düşünen Aleviler adına şerh koyduğumu, Diyanetin Aleviler üzerindeki asimilasyoncu politikasına son vermesi gerektiğini belirtmek istiyorum ve Diyanet İşleri Başkanlığının asimilasyoncu elini cemevlerinden çekmesi gerektiğini, Diyanet İşleri Başkanının cemevini değil, püsküllü meczupları ziyaretinin ona daha çok yakıştığını belirtmek istiyorum.”

 

11 Aralık 2018 Salı Günü Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumların bütçesine dair parti grupları adına söz alan milletvekilleri:

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP); Gülay Samancı, Emine Sare Aydın Yılmaz, Mücahit Durmuşoğlu, Mustafa Arslan, Ahmet Özdemir, Adil Çelik, Orhan Kırcalı, Selim Yağcı, Ali Cumhur Taşkın, Mahmut Atilla Kaya, İshak Gazel, İsmail Kaya, Abdullah Güler, Şeyhmus Dinçel.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubunun konuşmacıları: Kamil Okyay Sındır, Bülent Tezcan, Mahmut Tanal, İbrahim Özden Kaboğlu, Turan Aydoğan, Rafet Zeybek, Yüksel Mansur Kılınç, Tanju Özcan, Atila Sertel, Haşim Teoman Sancar, Ali Mahir Başarır, Fatma Kaplan Hürriyet, Uğur Bayraktutan.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubunun konuşmacıları: Garo Paylan, Mahmut Toğrul, Mensur Işık, Meral Danış Beştaş, Ahmet Şık, Adnan Selçuk Mızraklı, Nimetullah Erdoğmuş, Necdet İpekyüz.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubunun sözcüleri: Mustafa Kalaycı, Feti Yıldız, Mehmet Taytak, Mustafa Hidayet Vahapoğlu, Hasan Kalyoncu, Erhan Usta.

İYİ PARTİ Grubunun sözcüleri: Hayrettin Nuhoğlu, Yavuz Ağıralioğlu, Behiç Çelik, Feridun Bahşi, Ümit Özdağ, İbrahim Halil Oral.

 

TBMM Genel Kurulunda parti grupları adına Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi üzerine söz olan milletvekilleri: İshak gazel (AKP), Tanju Özcan (CHP), Nimetullah Erdoğmuş (HDP), Hasan Kalyoncu (MHP), İbrahim Halil Oral (İYİ Parti)

 

Şahısları adına söz alan milletvekilleri: Niyazi Güneş (AKP), Burcu Köksal (CHP)

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a birer dakika soru soran milletvekilleri: Nurhayat Altaca Kayışoğlu (CHP), Sibel Özdemir (CHP), Müzeyyen Şevkin (CHP), Saliha Sera Kadıgil (CHP), Mehmet Ali Çelebi (CHP), Erkan Aydın (CHP), Kazım Arslan (CHP), Bekir Başevirgen (CHP), Okan Gaytancıoğlu (CHP), Sefer Aycan (MHP), İmran Kılıç (AKP)

TBMM Başkanvekili Levent Gök’ün inisiyatif kullanarak söz verdiği milletvekilleri: Selami Altınok (AKP), Nazır Cihangir İslam (SP), Erkan Baş (TİP), Mustafa Destici (BBP), Kadim Durmaz (CHP)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.