Diyanet'ten 'Alevi-Bektaşi Klasikleri'

Diyanet'ten 'Alevi-Bektaşi Klasikleri'

Diyanet'ten 'Alevi-Bektaşi Klasikleri' Diyanet'ten 'dedeler'e ilk somut jest'Diyanet kaldırılsın' diyen Bektaşi önderi...

A+A-

Diyanet'ten 'Alevi-Bektaşi Klasikleri' Diyanet'ten 'Alevi-Bektaşi Klasikleri'

Diyanet'ten 'dedeler'e ilk somut jest

'Diyanet kaldırılsın' diyen Bektaşi önderi Veliyettin Ulusoy  'Makalat'ın orijinalini kuruma teslim etti. Diyanet de bu  jeste Ulusoy'u eserin önsözüne yerleştirerek karşılık verdi

Diyanet ile Alevi dedelerinin karşılıklı bir jeste imza attıkları ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2 yıl önce hayata geçirdiği 'Alevi-Bektaşi Klasikleri' çerçevesinde çıkardığı kitaplar için Alevi dedelerinden büyük destek aldı. Dedeler, ellerindeki orijinal eserleri Diyanet'e teslim etti. Diyanet de bu jeste karşılık, eserlerini aldığı dedelerin fotoğraflarını, yaşam öyküleriyle birlikte önsöze koydu. Bu dedeler arasında 'Diyanet kaldırılsın' diyen Bektaşi önderi Veliyettin Ulusoy da bulunuyor. Diyanet, Hacı Bektaş'ın ünlü eseri 'Makalat'ın orijinalini kendilerine veren Ulusoy'u eserin önsözüne yerleştirdi.

Ulusoy Dede'den jest

Diyanet, Alevi açılımı kapsamında çıkardığı 'Alevi-Bektaşi Klasikleri' serisinde Hacı Bektaş Veli'nin 'Makalat' adlı eseri de günümüz Türkçesi'ne çevirerek bastırmıştı.  Diyanet, 'Bektaşiliğin anayasası' olarak kabul edilen Makalat'ı basmadan önce, Alevi dünyasının manevi lideri 'Postniş' Veliyettin Hürrem Ulusoy'la temasa geçti. Bektaşi soyundan olan 'Çelebi' lakaplı Ulusoy, kendisinde bulunan orjinal Makalat'ı Diyanet'e vererek, kaldırılmasını istediği kuruma büyük bir jestte bulundu.

Diyanet, Arapça, eski Türkçe ve günümüz Türkçesi'yle birlikte basılan Makalat'ın çıkmasına katkıda bulunduğu için Veliyettin Ulusoy'u da kitapta tanıttı. Ulusoy'un fotoğrafıyla birlikte özgeçmişi de kitapta yazıldı.

İşte o dedeler

Dİyanet'İn 'Alevi-Bektaşi Klasikleri' serisi çalışması için Diyanet'e ellerindeki mevcut orijinal eserleri vererek bu eserlerin çıkmasına yardımcı olan ve buna karşılık da Diyanet'in kitaplarına fotoğrafını koydukları dedeler şunlar:

* Makalat: Veliyettin Hürrem Ulusoy (Hacıbektaş)
* Kitab-ı Cabbar Kulu: Eyüp Öztürk (Çorumlu Dede)
* Destan-ı İbrahim Edhem ve Kitab-ı Dar: Durmuş Topal (Amasyalı Dede)
* İlm-i Cavidan: Turan Saltık (Amasyalı Dede)

Diyanet, Hacı Bektaş'ın romanını da yazdı

YİNE Diyanet İşleri Başkanlığı, Alevi ve Bektaşiliğin önderi Hacı Bektaş Veli'nin romanını da yazdı. Yazar Emine Işınsu tarafından Diyanet adına kaleme alınan 'Hacı Bektaş-ı Veli' adlı roman, Alevi-Bektaşi felsefesinin en önemli simge taşlarından olan Hacı Bektaş Veli'nin hayatını konu ediniyor. Hacı Bektaş'ın doğudan göçüp yerleştiği İç Anadolu'daki maceralarını, müritleri ve köylülerle  ilişkilerini samimi bir dille aktarıyor.

Ali Ekber ERTÜRK ANKARA
AKŞAM - 3 Şubat 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.