Diyanet'ten, Alman Televizyonuna Tepki

Diyanet'ten, Alman Televizyonuna Tepki

Diyanet'ten, Alman Televizyonuna TepkiDiyanet İşleri Başkanlığı, Kuzey Almanya Televizyon ve Radyo Kurumu NDR tarafından hazırlanan bir dizide Aleviliği...

A+A-

Diyanet'ten, Alman Televizyonuna TepkiDiyanet'ten, Alman Televizyonuna Tepki

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuzey Almanya Televizyon ve Radyo Kurumu NDR tarafından hazırlanan bir dizide Aleviliği itham edici sahnelerin yer almasını kınayarak, dizinin yayından kaldırılmasını ve başta Aleviler olmak üzere bütün Müslümanlardan özür dilenmesini istedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Almanya Televizyon ve Radyo Kurumu NDR tarafından hazırlanan ve Alman 1. televizyon kanalı ARD'de yayınlanan dizide, Aleviliğe yönelik "çirkin ima ve ithamlar" taşıyan sahnelerin yer aldığı kaydedildi. Dizide yer alan sahnelerin, Almanya'da yaşayan Alevi geleneğine mensup vatandaşların tepkisini çektiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: 

"Bizim asırlardır sürdürdüğümüz İslam'ın içindeki kültür zenginliğimiz, hoşgörümüz ve buna dayalı iç huzurumuz ve birlikteliğimiz en büyük gücümüz olup bunu bir zaaf olarak görüp bizi bölmeye ve ayrıştırmaya bir vesile kılmak isteyen bu tür girişimleri ve tavrı nefretle kınıyor, söz konusu yayına hemen son verilmesi ve başta Alevi kardeşlerimiz olmak üzere bütün Müslümanlardan özür dilenmesi gerektiğini bildiriyoruz."

Açıklamada, Almanya'da yaşayan Alevi vatandaşlardan da tepkilerini gösterirken aşırıya kaçmamaları istendi.

ANKA - 26 Aralık 2007

Diyanet'ten, Alevileri Rencide Eden Diziye Tepki
 
Diyanet İşleri Başkanlığı, Alman televizyon kanalı ARD'de yayınlanan bir dizide Alevilerin rencide edilmesi ile ilgili, söz konusu yayına hemen son verilmesi ve başta Alevi vatandaşlar olmak üzere tüm Müslümanlardan özür dilenmesini istedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuzey Alman Televizyonu ve Radyo Kurumu NDR tarafından hazırlanan ve Alman 1. Televizyon Kanalı ARD'de yayınlanan bir dizide, İslam geleneğinin önemli bir parçası ve zenginliği olan Aleviliği itham edici bazı sahnelerin yer alması ve buna vatandaşlar tarafından tepki gösterilmesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Her alanda olduğu gibi basın-yayın ve sanat alanlarında da özgürlüğün çağın önemli bir kazanımı olduğu vurgulanan açıklamada, "Ancak hiçbir özgürlük, başka din ve kültürleri aşağılama, doğrudan, dolaylı veya ima yoluyla da olsa bühtan ve iftirada bulunma hak ve salahiyetini hiç kimseye veremez" denildi.

Sözkonusu dizide yer alan çirkin ima ve ithamlar taşıyan sahnelerin İslam dinine, aile yapısına, ahlak değerlerine son derece bağlı Alevi geleneğine mensup bütün vatandaşları üzdüğü belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bizim asırlardır sürdürdüğümüz İslam'ın içindeki kültür zenginliğimiz, hoşgörümüz ve buna dayalı iç huzurumuz ve birlikteliğimiz en büyük gücümüz olup bunu bir zaaf olarak görüp bizi bölmeye ve ayrıştırmaya bir vesile kılmak isteyen bu tür girişimleri ve tavrı nefretle kınıyor, söz konusu yayına hemen son verilmesi ve başta Alevi kardeşlerimiz olmak üzere bütün Müslümanlardan özür dilinmesi gerektiğini bildiriyoruz.

Bu vesileyle herkesi özellikle de gösterdikleri haklı tepkinin en doğal insani ve demokratik hak olduğu vurgusu ile Almanya'da yaşayan Alevi geleneğine mensup kardeşlerimizi öz kültürlerinde var olan itidal ve sükunete davet ediyor, tepkilerinde bu kültürün temel öğretilerine aykırı herhangi bir davranışta bulunmayacaklarına olan güvenimizi ifade etmek istiyorum."

CHA - 26 Aralık 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.