Diyarbakır Cemevinin elektriği hala kesik; mahkemenin kararı bekleniyor

Diyarbakır Cemevinin elektriği hala kesik; mahkemenin kararı bekleniyor

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'ne bağlı cemevinin elektriği 2018 yılından bu yana hala kesik. DEDAŞ hakkında Diyarbakır Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, "İhtiyati Tedbir Tale

A+A-

Diyarbakır’da Bağlar İlçesi’nde bulunan cemevinin elektrikleri 18 aydır kesik. DEDAŞ, fatura ödenmediği gerekçesiyle elektrikleri keserken, cemevi yetkilileri buranın ibadethane olduğunu belirterek camilere, kiliselere ve sinagoglara tanınan hakların cemevlerine de tanınmasını isteyerek genel bütçeden karşılanmasını istiyor.

2014 yılından bu yana fatura ödemeyen cemevinin elektrikleri 2018 yılında kesildi. Yapılan girişimler sonuçsuz kalınca Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şube’nin bir önceki başkanı Cafer Koluman konuyu yargıya taşımıştı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye Diyarbakır Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, “İhtiyati Tedbir Talepli” dava açılmıştı.

Koluman, PİRHA’ya yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“4.5 yıldır kimse gelip bir şey yapmadı. 2018 yılı ekim ayında haber vermeden gelip elektriği kestiler. Taziyelerimiz oluyor, cenazelerimiz oluyor, derneğin etkinlikleri oluyor, yapamıyoruz. DEDAŞ’a başvurduk. Elimizdeki emsal kararları, AİHM kararlarına atıfta bulunarak buranın bir ibadethane olduğunu ve morgun olduğunu taziyelerin, cemlerin olduğunu ve buranın Alevilerin ibadethanesi olduğundan hareketle kiliselere, camilere, sinagoglara tanınan hak neyse bizim de bu haktan faydalanmamız gerektiğini ve bunun bir vatandaşlık hakkı olduğunu ifade ettik.”

DEDAŞ’tan kendilerine gelen yanıtı aktaran Koluman “Verilen cevap bizi müftülük ile muhatap etmek istediler. ‘Madem siz buranın ibadethane olduğunu düşünüyorsunuz o zaman müftülüğe başvurun, siz değil müftülük bizimle muhatap olsun’ dediler. İçinde Alevilerin olmadığı bir Diyanet Başkanlığı ile bizi muhatap etmek bir asimilasyon politikasıdır. Bununla ilgili valilikle görüşme talebimiz kabul edilmedi, bize randevu vermedi” demişti.

KEŞİF YAPILAMADI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı, elektrik sorununun hala devam ettiğini söyledi.

Atlı, “16 Nisan’da mahkeme kararıyla cemevinde idari alanlar ve ibadet alanları ile ilgili keşif yapılacaktı ama olmadı. Bizim üyelerimizle yüz yüze görüşmelerimiz oluyordu ama koronavirüs salgınından dolayı ara verdik. Güzel bir başlangıç yapmıştık fakat devam edemedik. Sorunu çözebilirdik ama salgın olayı bizi engellemiş oldu. İyi bir kamuoyu oluşturulmuştu” dedi.

PİRHA/ DİYARBAKIR 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.