Diyarbakır Cemevinin elektriğinin kesilmesi Cumhurbaşkanlığına soruldu

Diyarbakır Cemevinin elektriğinin kesilmesi Cumhurbaşkanlığına soruldu

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Diyarbakır Cemevinin elektriğinin 13 aydır kesilmesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu. Farisoğulları, "Diyarbakır Cemevini

A+A-

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Diyarbakır Cemevinin elektriğinin DEDAŞ tarafından kesilmesininin gerekçelerinin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

Farisoğulları, soru önergesini sunarken cemevinin elektrik sorununun bir an önce çözülmesini isteyerek, şu hatırlatmalarda bulundu:

“2002 tarihli ve 24763 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 12/04/2002 tarihli ve 2002/4100 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; 2002 yılı içerisinde ölçü sistemlerinin tesis edilmesini takiben, ibadethanelerin elektrik enerjisi yıllık giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığının takip eden yılı bütçesine konulacak ödeneklerden karşılanması kararlaştırılmıştır.

Cemevleri ise bu kararın dışında bırakılmıştır. Konuyla ilgili, iç hukuk yollarının kapanması nedeniyle AİHM’e başvuru yapılmıştır. AİHM, 2016 yılında Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması gerektiği yönünde görüş bildirmiştir.Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şube Başkalığı’nın yaptığı açıklamaya göre; 13 aydır elektrikleri kesik olan Diyarbakır Cemevinin elektrik borcunun genel bütçeden ödenmesi hususunda Valiliğe başvuru yapılmış, ancak yapılan başvuru sonuçsuz kalmıştır.”

HDP’li Vekil Musa Farisoğulları, bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için şu soruları sordu:

1) Diyarbakır Cemevinin elektrik kesintisi sorununu gidermek için bir çalışma yapılacakmıdır?2) Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması, gerekli talep ve ihtiyaçlarının karşılanmasıiçin bir çalışma planlanacak mıdır?3) AİHM’in, inanç eşitliği bağlamında bildirdiği görüşe uygun bir planlama olacakmıdır?

(HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.