Diyarbakır'da Birlik Cemi yapıldı

Diyarbakır'da Birlik Cemi yapıldı

Diyarbakır'da Birlik Cemi yapıldıTankut SAZLI'nın Özel Haberi15 yıldır yaşamakta olduğum Diyarbakır'ı ve Diyarbakır alevilerini meşekkatli...

A+A-

Diyarbakır'da Birlik Cemi yapıldıDiyarbakır'da Birlik Cemi yapıldı

Tankut SAZLI'nın Özel Haberi

15 yıldır yaşamakta olduğum Diyarbakır'ı ve Diyarbakır alevilerini meşekkatli bir çalışma sonunda Cem'le tanıştırdık. Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Büyükkadı ve Şarabi Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği Birlik Cemi bugün (10.01.2009) saat 13:30 -17:00 de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda büyük bir katılımla gerçekleşti.

DTP'li milletvekillerinin, ilçe belediye başkanlarının, sivil toplum örgütlerinin ve çok sayıda canın katıldığı, Dertli Divani Baba'nın yürüttüğü cemde söz alan Büyükşehir belediye başkanı Osman Baydemir, Alevi yurttaşların ibadetlerini yerine getirebilmesi için Büyükşehir Belediyesi'nin elinden geleni yapacağını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Bağlar Belediyesi ile birlikte Cemevi inşası için 1000 metrekarelik bir alan tahsis ettik. Büyükşehir Belediyemiz nasıl ki Ehmedê Xanî Camii inşası için katkıda bulunmuşsa cem evi için de katkı sunacaktır. Kısa zaman içinde bir cem evi kurulacak. Bu ülkede yaşayan her yurttaşın kendi ibadetini özgürce yapma hakkı vardır. Biz hiçbir inanç üzerinde baskı olmasın diyoruz. Cem evleri de camiler de artık rahat bırakılmalı, iktidar siyaseti elini buralardan çekmelidir."

Sayıları neredeyse onbinlerle ifade edilebilecekken ne yazıkki asimileye uğratılmış, unutmaya unutturulmaya yüz tutmuş kültürünü yaşayamayan ve yaşatamayan canlar 200 kişilik tiyatro salonunu hınca hınç doldurdu, taştı.

Yıllardır tüm organizasyonlarımızı aşure etkinliklerimizi ve toplantılarımızı düğün salonlarında, tiyatro salonlarında rica minnet yapmaktan sıkıldığımızı ve Diyarbakır'da yaşayan alevi canlarımızın "Cemevine ihtiyacımız var" arzusunu uyandırmak için gerçekleştirdiğimiz bu Birlik Cemi ilk meyvesini verdi. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir'e bu jesti için teşekkür ederken, sadece Diyarbakırlı ya da Diyarbakır'da yaşayan değil, tüm canlarımızın Diyarbakır'a bir Cemevi yapımı konusunda ellerinden gelen tüm desteği sunmalarını bekliyoruz.

"Cemevlerimiz sadece ibadethanemiz değil, eskiden de olduğu gibi şimdi de tekrardan gençlerimizi geleceğimizi aydınlatacak ilim, irfan yuvaları haline getirilmelidir. Tüm canlar elele vererek bu fırsatı değerlendirmelidir." diyerek Cemevi yapımı konusunda herkesi birliğe çağıran Dertli Divani, Cem, Oniki Hizmet, Musahiplik, Alevilik hakında bilgiler verdi.

8 Oak 2009 tarihinde hakka yürüyen Alevilik-Bektaşilik üzerine araştırmaları ile tanınan ve bu alanda yüksek bir saygınlığa sahip olan değerli araştırmacı-yazar ve Türkoloji uzmanı Prof. Dr. Iréne Melikoff'un "Alevilik anlatmakla anlaşılmaz yaşanmaz,cemdeki havayı soluyup gönlüne aşk düşmeyen anlayamaz" sözünü hatırlatan Dertli Divani, cemlerin Alevi felsefesindeki önemi hakkında konuştu.

Okunan deyişlerin, dağıtılan lokmaların, dönülen semahların huzuru insanların yüzlerinden okunuyordu. Şimdi tüm canları elele, gönül birliğiyle Diyarbakır Cemevi yapımında bir tuğla koymaya davet ediyoruz.

Tankut SAZLI / DİYARBAKIR - Alevihaber.com - 11 Ocak 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.