Diyarbakır'da Gazi Katliamı kınandı

Diyarbakır'da Gazi Katliamı kınandı

Diyarbakır'da Gazi Katliamı kınandıPir Sultan Abdal Derneği, 1995 yılında İstanbul'un Gazi ve Mustafa Kemal mahallelerinde Alevilere yönelik...

A+A-

Diyarbakır'da Gazi Katliamı kınandıDiyarbakır'da Gazi Katliamı kınandı

Pir Sultan Abdal Derneği, 1995 yılında İstanbul'un Gazi ve Mustafa Kemal mahallelerinde Alevilere yönelik saldırılarda 22 kişinin yaşamını yitirmesini protesto edildi.

Pir Sultan Abdal Derneği, 1995 yılında İstanbul'un Gazi ve Mustafa Kemal mahallelerinde Alevilere yönelik saldırılarda 22 kişinin yaşamını yitirmesini protesto ederek, katliamın arkasındaki gerçek güçlerin ve sorumluların açığa çıkartılarak cezalandırılmasını istedi.

Diyarbakır'ın Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önünde bir araya gelen Pir Sultan Abdal Derneği Üyeleri, Eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP MYK Üyesi Meral Danış Beştaş, BDP Diyarbakır İl Başkanı Cafer Kan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Zorooğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Gazi katliamına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Pir Sultan Abdal Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Av. Cafer Koluman, katliamın polis karakoluna 100 metre mesafedeki bir kahvehaneye yapıldığını ve polisin olay yerine mahallelilerin çıkıp olayı protesto etmesinde sonra geliştiğini kaydetti. Polislerin saldırganları yakalamak yerine protestocuları dağıtmaya çalışmasının saldırının adresi için manidar olduğuna işaret eden Koluman, ertesi gün devam eden protesto gösterilerine polisin müdahalesi sonucu 17 kişinin ise yaşamını yitirdiğini söyledi.

Saldırının Gazi Mahallesindeki bilinçli Alevileri dağıtmaya yönelik olduğunu aktaran Koluman, "Gazi Mahallesinde yapılan protestolar sırasında güvenlik güçleri ile halk arasında bir çatışma söz konusu olmamış, inançlar arasındaki farklılıkların çatışmaya dönüşmesini isteyenlerin provokasyon senaryolarının kurbanı olarak katledilmiştir" dedi. Gazi Mahallesi'nde gerçekleşen katliamın ardından konunu yargıya intikal ettiğini ve 20 polis hakkında dava açıldığını ifade eden Koluman, davanın İstanbul'dan Trabzon'a taşınarak gözden kaçırılmaya çalışıldığını ve dava sonunda ise 18 polisin aklandığını, sadece ikisinin 20 ay hapis cezası ile cezalandırıldığını kaydetti. Olay sonrasında davanın yargı sisteminin kadro ve mekan olarak çok güçlü olduğu varsayılan İstanbul değil de Trabzon gibi bir taşra kentine nakledilmesinin davanın seyri açısından ilk işaret olduğunu dile getiren Koluman, "AİHM'nin yargılamanın adil yapılmadığına dair kararına rağmen, davanın yeniden görülmesinin bir türlü gerçekleşmemiş olması da bu katliamın unutturulmasına yönelik bir çabadır" dedi.

Gazi ve Mustafa Kemal katliamlarının tarihe kara bir leke olarak geçtiğini kaydeden Koluman, unutmayacaklarını aksine sürekli olarak hatırlamaya ve hatırlatmaya çalışacaklarını dile getirdi. Koluman, "Çünkü bu katliamın ucu ülkemizdeki karanlık güç odaklarının her türden yasa dışı faaliyetlerinde karşımıza çıkmaktadır" dedi.

BDP Diyarbakır İl Başkanı Cafer Kan ise, bu olayların olmasının nedeninin devletin ideolojik yapısından kaynaklı olduğunun belirterek, "Bu ülkede bir etnik kimlikten veya inançtan dolayı bu olayların bir kez daha yaşanmaması için bütün demokrasi güçlerine duyarlılık çağrısında bulunuyoruz" dedi.
 
KAYNAK : Diyarnet.com - 12.03.2010

Gazi Katliami unutulmadı

İstanbul Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995'te 5 kahvenin taranmasıyla başlayan ve 20 kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan olayların 15'inci yıldönümünde binlerce kişi bir araya geldi. Ayrı ayrı kortejler oluşturan grupların en önünde yaşamını yitirenleri fotoğraflarını yakınları taşıdı.

'Unutmadık unutmayacağız', 'Gazi Sivas Şemdinli failleri belli', 'Sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ben de sizin karşınızda diz çökmedim bu da size dert olsun' pankart ve dövizleri açıldı.

Karanfiller taşıyan binlerce kişi sloganlarla Gazi Mahallesi mezarlığına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından mezarlıkta bir konuşma yapan olaylarda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz'ın yakını Kibar Poyraz, dönemin yetkilileri Mehmet Ağar ve Tansu Çiller, yargılamadan gerçek adaletin yerini bulmayacağını söyledi. Alevi Bektaşi Federasyon Başkanı Ali Balkız da 'Katledenler, yargılayanlar, savunanlar, salıverenler, aynı kişilerdi. Bu öykü Koçgiri'den Gazi'ye değişmedi' dedi.

Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda da Pir Sultan Abdal Derneği Üyeleri basın açıklaması yaparak katliamı kınadı. Açıklamaya eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk da katıldı.

İSTANBUL - DİHA - 12.03.2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.