Doğan: İlkbahardaki dev mitingi erteleriz

Doğan: İlkbahardaki dev mitingi erteleriz

Doğan: İlkbahardaki dev mitingi ertelerizCem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Doğan’a göre hükümet, Alevi açılımını Ankara’daki...

A+A-

Doğan: İlkbahardaki dev mitingi ertelerizDoğan: İlkbahardaki dev mitingi erteleriz

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Doğan’a göre hükümet, Alevi açılımını Ankara’daki mitingden sonra Alevilerin bir kargaşa faktörü olarak kullanılabileceğini farketmesinden sonra gündemine aldı.

İSTANBUL - Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Hükümet’in Alevi açılımını NTV ekranında Oğuz Haksever’e değerlendirdi.

Prof. Dr. İzzettin Doğan, NTV yayınında şu açıklamayı yaptı:

“Her halükarda Hükümet’in olayı ciddiye alması ve doğrudan doğruya bir bakanını tahsis etmesi, koordinasyonunu sağlamak için Alevi kökenli bir milletvekilini görevlendirmiş olması işi ciddiye aldığını gösteren olumlu gelişmeler. Açılım yeterli mi, bunu zamanla göreceğiz. Üç alanda Hükümet’in bu müzakereleri götürmek istediği görülüyor. Alevi yurttaşların istekleri bugün ya da Ankara’daki mitingle ortaya çıkmış değil. 20 yılı aşkın bir süredir tüm hükümetlerle Alevi yurttaşların isteklerini tartışageldik. Alevi gerçeği ilk kez resmi olarak 1997 yılındaki Hacı Bektaşi Veli şenliklerinde dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve koalisyon ortaklarının podyuma çıkmasıyla kabul edildi. Bizdeki siyasi kadroların zaafiyeti sebebiyle uluslararası baskı gelmediği sürece hükümetler Alevi kesimlerden gelen talepleri gözardı ettiler. Bu hükümet yavaş yavaş görmeye başladı. 25 milyonluk bir kitle olarak Alevilerin gerek ABD’nin Ortadoğu politikası için gerek Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye müdahale olanaklarının doğması açısından bir destalizasyon faktörü, bir kargaşa faktörü olarak kullanılabileceklerini ilk defa Ankara’daki mitingle farkına varmaya başladılar. Önümüzdeki ilkbaharda milyonlarca kişinin katılacağı bir organizasyon planlıyorduk. Eğer o tarihe kadar Alevilerin istekleri yine kaale alınmazsa, görmezden gelinmeye devam edilirse Ankara’da milyonlarca kişi yürüyecekti yine. Bunu Hükümet ciddiye almaya başladı. Hükümet, Türkiye’nin gerçekten bir kargaşa ortamına doğru sürüklenmesinin kendisini de tehdit edebileceğini gördü. Oysa Alevilerin talepleri çok masum talepler. Açılım uygulamaya geçerse ilkbahardaki mitingden vazgeçeceğiz. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Hükümetin ortaya koyduğu açılım Alevilerin isteklerini karşılamaya yetmez ve sanıyorum yapılacak görüşmelerde bunlar tartışılacak.”

NTV-MSNBC - 21 Kasım 2008 Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.