Doğan'a düşkünlük hazırlığı

Doğan'a düşkünlük hazırlığı

Doğan'a düşkünlük hazırlığı Alevi mitingini eleştiren sözleri İslami basında övgü toplayan Cem Vakfı Başkanı Doğan’a...

A+A-

Doğan'a düşkünlük hazırlığıDoğan'a düşkünlük hazırlığı

Alevi mitingini eleştiren sözleri İslami basında övgü toplayan Cem Vakfı Başkanı Doğan’a sert tepki. Alevi aydınlar, Doğan’ı ‘düşkün’ ilan etmeye hazırlanıyor

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile Alevi-Bektaşi örgütleri arasındaki gerginlik sertleşiyor. Doğan’ın, Ankara’da düzenlenen ‘Büyük Alevi Mitingi’ için ‘Siyasi’ değerlendirmesi, Zaman ve Vakit gazetelerinin de Doğan’dan övgüyle bahsetmesi büyük tepki çekti. Doğan’ın ‘düşkün’ ilan edilmesi gündeme taşındı. Daha önce de AKP’nin Alevi iftarına katılanlar ‘düşkün’ ilan edilmişlerdi.

DOĞAN NE DEMİŞTİ?

Doğan, miting için “Avrupa’dan birtakım kurumlardan para almak uğruna, vatandaşları çatıştırmak isteyenlerin bilerek ya da bilmeyerek buna iştirak etmeleridir. ‘Alevilik ayrı bir dindir’ diyenlerle Alevi olarak işim olmaz, insan olarak olur” yorumunda bulunmuştu. Bu sözlerinin Zaman ve Vakit gazetelerinde ‘İzzettin Doğan ezber bozdu’ başlığıyla yer bulması Alevi kesiminde bardağı taşırdı. Alevi siteleri bu durumu ‘Gerici basın Doğan’ı bağrına bastı’ başlığıyla duyurdu.

ALEVİ YOLUNA AYKIRI

Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, Doğan’ın ‘düşkün’ ilan edilmesinin gündemde olduğunu belirterek, “Alevi aydınları ve dedelerimizle değerlendirmeyi planlıyoruz. Sözlerinin Alevi yoluna aykırı, Alevi toplumunu bölücü olduğu yönünde düşüncelerimiz var. ‘Bunlar Alevi değil’ sözünü geri almasını, özür dilemesini bekliyoruz” dedi.

Sivas açıklamasına suç duyurusu

MADIMAK katliamında kardeşi Gülsüm Karababa’yı yitiren Hüseyin Karababa, İzzettin Doğan’ın olaylarda hayatını kaybedenleri sorumlu gösterdiğini savundu. Doğan’ın sahibi olduğu Cem TV’de, ‘Katliamda öldürülen vatandaşları suçlu gösterdiğini’ belirten Karababa’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu dilekçede özetle şu görüşler yer aldı: “Sivas katliamında öldürülen insanları suçlu gösteren beyanatlar vermiştir. Bu beyanatlar, halen süren katliam davasını yanlış yönlendirme amaçlıdır. Profesöre yakışmayacak şekilde toplumu yanlış yönlendirmeye yönelik açıklamalardan dolayı profesörlüğünün elinden alınıp gereken cezaya çarptırılmasını talep ediyorum.” Doğan, Madımak için ‘siyasi çatışma’ demişti.

O zaten düşkündü

BÜYÜK Alevi Mitingi’ni organize eden Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız,“Doğan, ne zaman ki Fethullah Gülen’le yan yana poz verdi, o günden bugüne zaten düşkündür” diyerek şu görüşleri dile getirdi: Bizde mükerrer düşkünlük yoktur. Doğan zaten düşkündür. Aleviler’in kan içici cinsinden düşmanları ile işbirliği yapıyor. Doğan cemevleri yasalaşsın istemiyor mu? Zorunlu din dersleri kalksın istemiyor mu? Alevi köylerine cami yapılsın, bunun devamını mı istiyor? Gülen’e methiyeler dizmeye başladı. Babasından devraldığı sağcı, muhafazakâr, zenginden, sermayeden yana siyasi çizgisini sürdürüyor.

BAHÇELİ’DEN ALEVİ AÇILIMI

MHP Lideri Devlet Bahçeli, “Alevi kardeşlerimizin sorunlarının çözümü için, bu konuda ‘karşılıklı anlama ve anlaşılma’ süreci başlatılmasına katkıda bulunmaya samimiyetle hazırız” dedi. Bahçeli Meclis’te yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: Bu kardeşlerimizin inanç ve kültür temelli bazı sorunları olduğu bir gerçektir. Bu sorunların milli bütünlük, toplumsal hoşgörü ve dayanışma ruhu ile ele alınıp çözüm yolları üzerinde iyi niyetle ortak çaba gösterilmesi gerektiği açıktır. Sıkıntıların çözümü için karşılıklı korku ve önyargılar aşılmalı. Sünni-Alevi; Cami-Cemevi karşıtlığı olarak görülmemelidir. Konu siyasallaştırılmamalıdır. Karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü anlayışı hakim kılınmalı, hiçbir inanç, kültür ve değeri aşağılamanın hiç kimsenin hakkı ve haddi olmadığı unutulmamalıdır.

ÇÖZÜME KATKI OLUR

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Alevi açılımına jet yanıt Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız’dan geldi. Bahçeli’nin açıklamalarını değerlendiren Balkız “9 Kasım’da yaptığımız Büyük Alevi Yürüyüşü’nde amacımız, yıllardır yaşadığımız sorunları paylaşmak, kamuoyu ve parlamentoda tartışılmasını sağlamaktı. Sayın Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında söylediklerini, sorunun çözümüne yönelik bir katkı olarak kabul ediyoruz” dedi.

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA
AKŞAM - 19.11.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.