Doğan'dan Yine Tartışılacak Sözler

Doğan'dan Yine Tartışılacak Sözler

Doğan'dan Yine Tartışılacak Sözler  Bugünlerde "Nazım Hikmet'e yapılanlar Fethullah Gülen'e yapılmasın" açıklamalarıyla...

A+A-

Doğan'dan Yine Tartışılacak SözlerDoğan'dan Yine Tartışılacak Sözler 

Bugünlerde "Nazım Hikmet'e yapılanlar Fethullah Gülen'e yapılmasın" açıklamalarıyla gündeme gelen İzzettin Doğan, gündemden düşeceğe benzemiyor. Doğan, "Maraş Katliamı'nın sanıklarından birisi danışmanlığınızı yapıyormuş." sorusuna, "30 sene önce ne yaptığı bizi ilgilendirmez." yanıtını verdi.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'ın Fethullah Gülen hakkında kamuoyunu şaşırtan ve Aleviler arasında tepkiye neden olan "Nazım Hikmet'e yapılanlar Fethullah Gülen'e yapılmasın" mealindeki açıklamalarını Fethullah Gülen'e Şok Destek haberimizde vermiştik. Doğan'ın Gülen hakkında söyledikleri ve bir cemaat liderini dünyanın önemli şairlerinden Nazım Hikmet'le karşılaştırması Alevi kamuoyunda büyük tepkiye neden olmuş; ardından bir çok Alevi derneği bu açıklamalara Alevilerin katılmadığını beyan etmişti.

İzzettin Doğan'ın Viyana'da 'Aleviliğin dünü, bugünü ve yarını' adlı panelde muhattap olduğu sorular ve verdiği yanıtlar Hallac.org internet sitesinde yayınlandı. Doğan'ın Viyana'da yapılan konuşmalarında da çarpıcı ifadeler yer alıyor.

Viyana Kültür Dairesi üyesi Dr. Haydar Sarı'nın "Maraş katliamının baş sanıklarından Musa Serdar Çelebi'nin sizin danışmanlığınızı yaptığı iddialarına ne diyorsunuz?" sorusuna İzzettin Doğan'ın verdiği yanıt oldukça ilginç. Doğan, Çelebi'nin danışmanlığını yaptığı yönündeki soruya "Danışmanlığımı yapmıyor" yanıtını vermezken, Maraş Katliamı ile ilgili bölüme ise "Otuz sene önce katildi! Olabilir. İnsanlar affediliyor." yanıtını veriyor.

Hallac.org sitesinde yer alan ilgili bölümü aynen aktarıyoruz. Siteye göre ikili arasındaki diyaloğun tam çözümü şöyle:

Dr. Haydar Sarı (Viyana Kültür Dairesi): Maraş katliamının baş sanıklarından Musa Serdar Çelebi'nin sizin danışmanlığınızı yaptığı iddialarına ne diyorsunuz?

Prof. Dr. İzzettin Doğan: Bu soruda ısrarlısınız: '80 öncesi bir katliama karışmış biriyle nasıl el sıkışırsınız', demek istiyorsunuz. 80'den bu yana kaç sene geçti? 28 yıl değil mi? Yani bizim düşüncemizde, bizin inanç sistemimizde, kin ve nefrete hiç yer vermedik. Bu muhterem zatın, o tarihlerde ne yaptığını da bilmiyorum. Siz söylüyorsunuz. Belki dedikleriniz doğrudur da bilmiyorum. Ama o zaman tanımıyordum. Bugün de tanımadım. 2002-2003'ten sonra bu arkadaşı tanıdım. Tanıdığım dönemdeki konuşmalarını, ben olumlu bir yaklaşım olarak gördüm. Onu yargılamak, idam etmek benim işim değil. Ben bir akademisyenim, ceza yargıcı değilim. Önüme getirilen birisi de değil. Bir gün çıkıp, bir siyasi partinin bir grubuyla gelip tanışmak istiyor. Almanya'da çalıştığını, Alevi-Sünni ayrımının kaldırılmasının doğru olacağını, çünkü orada herkesin ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü söylüyor. Bunun dışında, öyle uzunlamasına, derinlemesine bir olay gelişmemiş. Otuz sene önce katildi! Olabilir. İnsanlar affediliyor.

ALEVİONLİNE - 22 Haziran 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.