Seyid Ali Akyol

Seyid Ali Akyol

Doğanın Uyanışı - Bahar Newroz Bayramı

A+A-

Bahar Bayramı zor geçen bir kişin akabinde baharın başlangıcı olarak yeniden doğuşu simgeleyen geleceğe ait umut arzu ve temenilerle beraber doğanin tabiatin, baharla yeniden berekete dönüşmesi canlanması isinmasi yenilenmesi  ve  can bulmasidir. Yağmurla birlikte kar örtüsünden, kurtulup  kendisini yenilemesidir, kabuk deyiştirmesidir, Çiçeklerin can bulduğu,hayvanların kiş uykusunda uyandığı, insanlarin duygu ve düşüncelerin yeniden canlandiği, ağaçların filizlendiği özgürlük meşalesinin tutuştuğu Anadolu ve ve orta Asya başta olmak üzere  çeşitli halklar tarafından kutlanan bir mevsimin adidir.
Bahar bayrami, özgürlüğün dostluğun  yardimlasmanin dayanışmanın hoşgörünün toplumsal birlikteliğini simgeleyen newroz bayrami kuşaktan kuşağa aktarılarak bu günlere gelmiştir. Iran newrozu yeni yil başlangıcı olarak 20 martta kutlarken bazi kültürler günle gecenin esitlendiği ekinoks gününü yani 21 marti Newroz bayrami olarak kabul görüyor bazi topluluklar bu bayrami 21 marta kutlarken, kuzey yarim kürede ilkbaharın başlamasını temsilen 22, ve 23 marta kutluyorlar. persler, zerdüşler, bahiler, kutsal bir gün olarak saydıkları bu bayramda tatil ilan ederler. İranı pers kaynaklarinda Nevruz yilin ilk günü yeni yil başlangıcı  olarak kutlanir, kürt kaynaklarinda Demir kawa mitolojisinde dayandirilir. Alevi toplumunun bir kısmında ve Arap olmayan irani mevali gibi halklar Hz Alinin doğum ve ölüm gününe denk gelişinin yil dönümü ile birleşik olarak kutlarlar. Kimileri için sembolik kimileri için hem sembolik hem ulusal  coşkuyla kutlanan karşılanan bir bayramdır. yeni gün anlamına gelen farsi bir sözcüktür.
Birleşmiş milletler 2010 yılında Newrozu resmi bir bayram olarak ilan eti. Böylelikle uluslararası düzeyde resmiyet kazanmıştır. Bu Newrozu Bahar bayramini çağımızın değerleriyle süslemek zenginleştirmek, renklendirmek, daha fonksoniyel hale getirmek evrensel değer niteliğinde görmek ki evrensel bir değerdir. ve bu şekilde kutlamak çok önemlidir. Bu bayram bir çok uygarliklar tarafından önemsenerek kutlanmaktadır. Newrozla yeniden doğan ve coşkuyla yenilenen sadece doğa ve tabiat değildir.
Ayni zamanda insanda bedenen Ruhen ve pozitif duygularla öz güven kazanır. düşüncelerde yeni fikirlerle  kendini  temizler ve yeniler. Yaza hazırlık temizliği Newrozla başlar ayri bir önemi vardır. Ev temizliği  çevre temizliği özenle yapılır. Temiz ve renkli elbiselerle giysilerle Newroz bahar bayrami coşkuyla karşılanır ve kutlanir.
Ateş etrafında toplanması ve Ateşte atlanması karakteristik bir özellik taşır. kişin uğurlanmasi ve baharın karşılanması coşku ve seviç ile kendini gösterir. Ayni zamanda sosyal birlikteligi güçlendirir saygı anlayış ortamini geliştirir. Newrozu kutlayan bütün Haklarının Newrozu bayramini Bahar bayramini kutluyorum güzel bir yaşama ve dünya barışına vesile olmasını diliyorum

Aşkı niyazımla

Seyid Akyol Dede
Derviş beyaz (Gevr) ocağı

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.