Doktor korosuna sarhoş sansürü

Doktor korosuna sarhoş sansürü

Doktor korosuna ‘sarhoş’ sansürü14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla doktor korosunun verdiği konserdeki türkülerin sözlerinden,...

A+A-

Doktor korosuna ‘sarhoş’ sansürüDoktor korosuna ‘sarhoş’ sansürü

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla doktor korosunun verdiği konserdeki türkülerin sözlerinden, “sarhoş” ve “şarapçı” ifadeleri ayıklandı, “Evlerinin önü mermer döşeli” türküsündeki “Sarhoşlar geliyor eli şişeli” dizesi “Doktorlar geliyor eli şişeli” olarak değiştirildi

Sağlık Bakanlığı, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, önceki akşam Ankara’daki Leyla Gencer Sahnesi’nde bir program düzenledi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile bakanlık yetkililerinin de katıldığı programda, 81 ilde “yılın doktorları” seçilenlere ödülleri verildi. Giresun’da görevi başında öldürülen, yılın doktoru Ali Menekşe’nin ödülünü eşi Zeynep, oğlu Fatih ve babası Süleyman Menekşe aldı. Törende, merhum doktor Menekşe’nin çocuklarına yazdığı vasiyeti de okundu.

İzmir’de yılın doktoru seçilen merhum Opr. Dr. Ahmet Sami Altan’ın ödülünü de eşi Yüksel Altan aldı. Altan, törende bir hastasının eşine yazdığı bir şiir okudu. Ayrıca, özverileri çalışmaları nedeniyle 6 ilden sağlık görevlilerine ve Gaziantep’in Şahinbey İlçesi Kazıklı Muhtarı Hasan Kayhan ile Aydın’ın Koçarlı İlçesi Çakırbeyli Köyü Muhtarı Mehmet Demir’e de köyde uyguladıkları sigara yasağı nedeniyle ödül verildi.

Bazı bölümler tamamen çıkarıldı

Programda, bakanlıkça doktorlardan teşkil edilen Türk Halk Müziği (THM) ve Türk Sanat Müziği (TSM) koroları da sahne aldı. Doktorlardan oluşan korolar, Akdağ’ın da katıldığı ödül töreninin ardından TSM ve THM eserlerini seslendirdi. Geceye katılan hekimler ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri de şarkı ve türkülere eşlik etti.

THM korosunun seslendirdiği türkülerdeki bazı “sarhoş” ve “şarapçı” ifadelerinin değiştirildiği ya da çıkarıldığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı THM korosunun seslendirdiği üçüncü türkü olan Âşık Mahzuni Şerif’in “Kanadım değdi sevdaya” türküsünden, eserin orijinalinde yer alan “İçmişem sarhoşam dünden, bayram eyledim bugünden, âşıkların köprüsünden, döndüm döndüm geçemedim” bölümü tamamen çıkarıldı. Türküdeki “aşk şarabı” ifadesi ise kaldı.

Değişikliğe uğrayan bir diğer türkü de Kerkük türküsü oldu. “Evlerinin önü mermer döşeli” isimli türküde yer alan “Evlerinin önü tahta daraba, oğlan işlediğin verir şaraba, şarapçının evi olsun haraba” dizeleri tamamen çıkarıldı. Türküdeki “Sarhoşlar geliyor eli şişeli” dizesi de, “Doktorlar geliyor eli şişeli” olarak söylendi.

Yılın doktoru ödülleri

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “81 ilde yılın doktorları” seçilenlere ödüllerini dağıttı. Giresun’da görevi başında öldürülen yılın doktoru Ali Menekşe’nin ödülünü eşi Zeynep, oğlu Fatih ve babası Süleyman Menekşe aldı.

MİTHAT YURDAKUL Ankara / FOTOĞRAF: YAVUZ ÖZDEN
MİLLİYET- 16 Mart 2008

'Alkolsüz türkü' üretildi!

ANKARA- 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde sağlıkçılardan oluşturulan koro, türkülerdeki alkollü kısımları sansürledi. Koronun repartuvarında bulunan türkülerdeki 'sarhoş' ifadeleri 'doktor' olarak değiştirildi!

Sağlık Bakanlığı, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle, Leyla Gencer Sahnesi'nde bir tören düzenlendi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın katıldığı törende, yılın doktorlarına ve sağlıkçılarına ödül verildi. Gecenin sonunda Sağlık Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde sağlıkçılardan oluşturulan iki ayrı koro katılımcılara müzik ziyafeti çekti. Ancak türkülerdeki alkollü kısımların makaslanması şaşkınlık yarattı. Sağlık Bakanlığı Türk Halk Müziği Korosu'nun gecede seslendirdiği üçüncü türkü olan Âşık Mahzuni Şerif'in 'Kanadım Değdi Sevdaya' türküsünden, eserin orijinalinde yer alan 'İçmişem sarhoşam dünden, bayram eyledim bugünden, âşıkların köprüsünden, döndüm döndüm geçemedim' bölümü tamamen çıkarıldı. Aynı türküde yer alan 'aşk şarabı' ifadesi korundu. Kerkük türküsü olan 'Evlerinin önü mermer döşeli' de sansürden nasibini aldı. 'Evlerinin önü tahta daraba, oğlan işlediğin verir şaraba, şarapçının evi olsun haraba' dizeleri tamamen çıkarıldı. 'Sarhoşlar geliyor eli şişeli' dizesi de 'Doktorlar geliyor eli şişeli' olarak değiştirildi.

BETÜL KOTAN / RADİKAL - 16 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.