DSP, Alevileri kadınları ve yoksulları bekliyor

DSP, Alevileri kadınları ve yoksulları bekliyor

DSP, Alevileri kadınları ve yoksulları bekliyorMeral TAMERArkadaşımız Devrim Sevimay’ın, Türkiye solunun çıkış arayışını masaya yatırdığı...

A+A-

DSP, Alevileri kadınları ve yoksulları bekliyorDSP, Alevileri kadınları ve yoksulları bekliyor

Meral TAMER

Arkadaşımız Devrim Sevimay’ın, Türkiye solunun çıkış arayışını masaya yatırdığı yazı dizisinden esinlenerek yazdığım “Aleviler, kadınlar ve yoksullar” başlıklı yazı üzerine DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’den telefon geldi: “Yoksullar için düzenli vatandaşlık geliri, benim pek çok konuşmamda var. Alevilerle ilgili yaklaşımımız, DSP’nin 2002 seçim bildirgesinde geniş bir biçimde yer alıyor. Kadınlar konusunda da önceliklerimiz belli. Ama sesimizi duyurmakta sorunumuz var” diye her zamanki nazik üslubu içinde sitem etti.

Telefon görüşmemizin hemen ardından da gerek 2002 seçim bildirgesinin, gerekse değişik zamanlarda ve yerlerde yaptığı konuşmaların ilgili bölümlerini bana e-postayla gönderdi.

Örneğin Sezer’in konuşmalarında sık sık DSP iktidarında, vatandaşlık hakkı adı altında, geliri olmayanlara devlet bütçesinden düzenli destek sağlanacağı, bunun kaynağının hazır olduğu belirtiliyor.

Sezer’le görüşmemizi Devrim’e aktardım; çıkış noktası TBMM’de temsil edilmeyen sol olarak tespit edildiği için, sadece DSP’lilerin değil, CHP’lilerin de görüşlerine başvurulmadığını öğrendim. Devrim’in de teşvikiyle, Sezer’in gönderdiği metinlerden yararlanarak, DSP’nin Alevilere bakışını sizlere aktarmak istiyorum:

DSP ve Alevilik

“Anadolu Aleviliğinin önderi olan Hacı Bektaş Veli ile onun çağdaşı olan erenlerin yaşadıkları dönem, Anadolu topraklarında aydınlanma çağıydı. Onların getirdikleri ışık, Orta Asya’dan Orta Avrupa’ya kadar dünyanın büyük bir kesimini aydınlatmıştır. Bugün de aydınlatmaya devam etmektedir.

Alevilik-Bektaşilik, İslama insanlık sevgisi ve özgürlük anlayışını katmıştır. Daha Medeni Kanun’un alınmasından yüzyıllar önce Anadolu topraklarında kadın-erkek eşitliğini sağlamıştır.

Hacı Bektaş Veli ve çağdaşı erenler, gerçek anlamda felsefeyi Türk bilincine getirmiştir. Hümanizmayı Türk topraklarında Türk kültürüne yerleştiren de yine öncelikle Bektaşi-Alevilerdir. Alevilik-Bektaşilik, Türkiye’de laikliğe ve demokrasiye de öncülük etmiştir.”

Hacı Bektaş Üniversitesi

“Alevilik-Bektaşilik tarikatçılığın da, mezheplerin de ötesinde bir inanç ve kültür birikimidir. DSP’nin katıldığı veya kurduğu hükümetlerde, Alevi-Bektaşi yurttaşlarımızın gereksinmelerini karşılamada bazı somut adımlar atılmıştır. Örneğin 5 ciltlik Alevi-Bektaşi Şiirleri Ansiklopedisi yayımlanmış, Ankara Gazi Üniversitesi’nde Alevi-Bektaşi Kültürü Araştırma Merkezi’nin kurulmasına katkıda bulunulmuş, Horasan’dan Anadolu’ya erenlerin yaşamını konu alan 13 bölümlük dizi film hazırlanmış, dizi TRT’de yayımlanmış, Hacıbektaş’ta Hacı Bektaş Kültür Merkezi ve Hacı Bektaş Anıtı açılmıştır.

DSP, Nevşehir’de Hacı Bektaş adıyla bir üniversite açılması için başlattığı girişimini sürdürecek, Hacı Bektaş Veli Dergâhı’na yapılan paralı ziyaretlerin, bedelsiz yapılabilmesi, Alevi-Bektaşi kuruluşlarına Bütçe’den ayrılan ödeneklerin yükseltilmesi, cemevlerinden elektrik-su vb. giderlerinin bedelsiz sağlanması için yasal düzenlemeler yapacaktır.”

Meral Tamer

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy15046 = 'mtamer' + '@';

addy15046 = addy15046 + 'milliyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

var addy_text15046 = 'mtamer' + '@' + 'milliyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

( '' );

15046 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


MİLLİYET - 5 Eylül 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.