DSP'li Yağız, doğumgününü değiştirecek

DSP'li Yağız, doğumgününü değiştirecek

DSP'li Yağız, doğumgününü değiştirecek       Yaptığı başvuru ile Türkçe Sözlük’te...

A+A-

DSP'li Yağız, doğumgününü değiştirecek DSP'li Yağız, doğumgününü değiştirecek
     
Yaptığı başvuru ile Türkçe Sözlük’te “mumsöndü"nün kelime karşılığının “safsata" olarak değiştirilmesini sağlayan DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, daha önce açıkladığı “doğum gününü" değiştirmek üzere TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın’ın kendisine vereceği yazılı yanıtı bekliyor. Yağız, TDK Başkanı Akalın’ın Genel Türkçe Sözlük’ün 10’uncu baskısında "mumsöndü" sözcüğünün tanımını değiştirdiklerine ilişkin açıklamasına, “Mumsöndü’nün safsata olarak tanımlanması benim için çok büyük önem taşıyor. Türk Dil Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın’ın bana vereceği yazılı yanıtı dört gözle bekliyorum. Yanıt geldikten sonra ilk fırsatta doğum günümün değiştirilmesi için başvuruda bulunacağımö karşılığını verdi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın’a 25 Aralık’ta yazdığı dilekçede, “mumsöndüö ve Alevilikte “yol kardeşliği" anlamına gelen "musahiplik" kelimelerinin Türkçe sözlükteki karşılığının düzeltilmesini istediğini hatırlatan DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, yaptığı uyarıların ardından iki sözcükle ilgili önemli gelişmeler olduğunu belirtti. Yağız, “Sayın Türk Dil Kurumu Başkanı’nın açıkladığı gibi, mumsöndü, ‘cem ayinlerindeki çerağ dinlendirmenin maksatlı olarak yanlış yorumlanmasıyla ortaya çıkarılan bir safsata’ biçiminde değiştirildi" dedi. Mumsöndü’nün safsata olarak tanımlanmasının kendisi için büyük önem taşıdığını kaydeden Yağız şunları söyledi:
     
“Bu değişikliğin gerçekleştirildiği günün bana resmen bildirileceği günü, ‘Doğum Günüm’ olarak kabul ve ilân edeceğim. Hatta mümkünse, mahkeme yoluyla da doğum tarihimi değiştireceğim. Çünkü ‘mumsöndü’nün mumunun söndürülmesi, Alevi kardeşlerimiz için olduğu kadar, Alevlik-Bektaşilik konusunda yıllardır çalışmalar yapan, dizi yazılar ve kitaplar yazan biri olarak benim açımdan da yaşamsal derecede önemlidir. O nedenledir ki, Türk Dil Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın’ın bana vereceği yazılı yanıtı dört gözle bekliyorum. Yanıt geldikten sonra ilk fırsatta doğum günümün değiştirilmesi için başvuruda bulunacağım."

MİLLİYET - (ANKA) - 30 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.