DSP'li Yağız'dan İnsan Hakları Komisyonuna Dilekçe

DSP'li Yağız'dan İnsan Hakları Komisyonuna Dilekçe

DSP'li Yağız'dan İnsan Hakları Komisyonuna Dilekçe DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, milletvekillerinin Genel Kuruldaki konuşmalarında...

A+A-

DSP'li Yağız'dan İnsan Hakları Komisyonuna Dilekçe DSP'li Yağız'dan İnsan Hakları Komisyonuna Dilekçe

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, milletvekillerinin Genel Kuruldaki konuşmalarında birbirlerini kökeninden dolayı aşağıladığını ileri sürerek, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun bu konuyu gündemine almasını istedi.

Yağız, Komisyona yaptığı yazılı başvuruda, Genel Kurulda bir milletvekilinin, başka bir milletvekilini eleştirirken, ''Şecaat arz ederken merdi kıpti sirkatin söyler'' sözüne gönderme yapmasının, bazı ifadelerin hiç düşünülmeden ve kimleri rencide ettiğini bilmeden kullanıldığını bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

Bu sözün, kendilerine Roman ya da Çingene diyen kişilere ağır bir hakaret içerdiğini kaydeden DSP'li Yağız, başvurusunda şunları kaydetti:

''O nedenle bu sözün ne anlama geldiğini, sözkonusu milletvekilinin durumuna düşmemek için açıklamak istemiyorum. 'Kıpti, ülkemizdeki Roman ya da Çingene vatandaşlarımız için de kullanılmaktadır' Ulusumuzu oluşturan herkes, 'Azınlık statüsünde olanlar da dahil' birdir ve birinci derecede eşittir.

Hiç kimse; etnik kökeninden, dininden, mezhebinden ya da meşrebinden dolayı bir diğerinden üstün değildir. Bu, Anayasamız, yasalarımız ve toplumsal değerlerimiz açısından da böyledir. Hiç kimse kökeninden dolayı aşağılanmamalıdır. Toplumumuzun şu ya da bu kesimini aşağılayan ve onlara hakaret içeren ifadeler, günlük yaşamımızda örnek olarak dahi kullanılmamalıdır.

Bu talebimin, gereği yapılmak üzere komisyonunuzun gündemine alınmasını rica ederim.''

10.10.2007 - SABAH

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.