Düğmeye basılmış gibi

Düğmeye basılmış gibi

Düğmeye basılmış gibiTürban yanlısı siyasilerin, 'Talep sadece üniversite için' sözlerine rağmen açıköğretim...

A+A-

Düğmeye basılmış gibiDüğmeye basılmış gibi

Türban yanlısı siyasilerin, 'Talep sadece üniversite için' sözlerine rağmen açıköğretim sınavlarında adeta 'türban şov' yaşandı. Öğretmenler, başörtüsüne engel olamayınca tutanak tutmakla yetindi

Üniversiteler tartışılırken açık lisede türban çıkarması vardı

Peçe de var 

AKP ve MHP üniversitede türbana serbesti için yol ararken, liseler hareketlendi. Açık liselerde bir çok kız öğrenci, öğretmenler itiraz etse de başörtüsüyle sınavlara girdi. Konya'da bir öğrenci peçesini bile açmadı.

Danıştay kararı

Eğitim-İş Başkanı Adıbelli: "Danıştay kararı var ama türbanlılar hükümetten cesaret alarak adeta kafa tutuyor." Ankara'da öğrenciler, "İsterseniz tutanak tutun, başımızı açmayacağız" diyerek sınavlara katıldı.

Suç duyurusu 

Eğitim-Sen lideri Dinçer: "İzmir'de öğretmenler ancak tutanak tutabildi." Erzurum'da da türbanlılar tartışma sonrası sınava girdi. Eğitim-İş, Denizli'de 13 Ocak'taki sınava dair suç duyurusu yaptı.

Düğmeye basılmış gibi
 
Erzurum'daki açık lise sınavında türbanlılar sabah sınava alınmadı, ancak öğleden sonra alınmaları kararlaştırıldı. FOTOĞRAF: CEM BAKIRCI / DHA
 
Türban yanlısı siyasilerin, 'Talep sadece üniversite için' sözlerine rağmen açıköğretim sınavlarında adeta 'türban şov' yaşandı. Öğretmenler, başörtüsüne engel olamayınca tutanak tutmakla yetindi

ANKARA - AKP ve MHP yükseköğretimde türbanın önünü açmak için el birliği yaparak Anayasa değişikliğinde uzlaşmaya varmaya çalışırken, liselerde türban için düğmeye basıldı bile. Türkiye'nin dört bir yanında, siyasilerin formülü daha uygulamaya konulmadan, türbanlı öğrenciler açıköğretim lisesi sınavlarına girmeye başladı. Daha çok türbanını açmak istemeyen kız öğrencilerin tercih ettiği açık liselerde çok sayıda öğrenci öğretmenlerin tüm itirazlarına rağmen başlarını açmadan sınava girdi. Konya'da bir kız öğrenci, peçesini bile açmadı.

Açıköğretim liselerinin sınavlarında, türbanlı öğrencilerin çıkarması vardı. Farklı illerde çok sayıda türbanlı öğrenci, gözetmen öğretmenlerin uyarılarına rağmen başlarını açmadan sınavlara girdi. Öğretmenler, öğrencilerin türbanlarını açtıramadıkları için 'Kılık kıyafet yönetmeliğine' uymadıkları gerekçesiyle tutanak tutmak zorunda kaldı.

Danıştay kararları çöpe

Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, Konya'da Karatay Karma İlköğretim Okulu'nda 4 No'lu salonda yapılan açıköğretim lisesi sınavında çok sayıda türbanlı öğrencinin yanı sıra peçeli bir öğrencinin de bulunduğunu söyledi.

Peçeli ve türbanlı öğrencilerin, öğretmenlerin "Kılık kıyafetiniz sınava uygun değil" ikazlarını dikkate almadıklarını dile getiren Adıbelli, okullarda ciddi bir kaos yaşanmaya başladığını anlatarak "Eğitimde huzuru yok edecekler. Türbanlı öğrenciler, hükümetin tavrından cesaret alarak, yargıya, öğretmenlere adeta kafa tutuyor. Danıştay'ın açıköğretim liselerinde türbana izin vermeyen kararına rağmen bunu yapıyorlar" diye konuştu.

Konya Karatay Karma İlköğretim Okulu 4 No'lu salonda tutulan tutunakta sınav salonundaki hava şöyle tarif edildi:

"Aşağıda ismi belirtilen adaylar, sınava kılık kıyafet yönetmeliğine uymayarak girmişlerdir. Kendileri defalarca uyarılmasına karşın, yönetmeliğe uymayacaklarını söylemişlerdir. Durum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yöneticilerine bildirilmiş, yöneticiler de kılık kıyafet yönetmeliğine uymayan öğrencilerin sınava girebileceğini söylemişlerdir."

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, konuyla ilgili soruşturma başlattığını söyleyerek "Kimse peçeyle, çarşafla sınava giremez" dedi.

Ankara'da Kanuni Lisesi'nde sınava giren bazı türbanlı öğrenciler, öğretmenlerin uyarılarına rağmen, başlarını açmadı. Öğrenciler, "İsterseniz tutanak tutun, ama başımızı açmayacağız" diye diretti. Bunun üzerine gözetmen öğretmenler tutanak tutarak, öğrencileri sınava almak zorunda kaldı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Balçova ilçesinde iki okulda daha benzer olayların yaşandığını dile getirerek türbanlı öğrenciler de bir 'başkaldırı hali' olduğunu savundu.

Vali Kutluaktaş Lisesi ve Yusuf Uz İlköğretim Okulu'nda da türbanlı öğrencilerin ikazların hiç birini 'ciddiye almayarak' sınava girdiklerini belirten Dinçer, öğretmenlerin tek yapabildiğinin 'tutanak tutmak' olduğunu söyledi.

Dinçer, gündemdeki son tartışmaların, bu süreci hızlandırdığını savunarak, şu uyarılarda bulundu: "Bu konuda bir başkaldırı hali vardır; türbanlı öğrenciler cesaretlendirilmiştir. Türbanın, üniversiteyle sınırlı kalmayacağı, ilk ve ortaöğretime ineceği açıktır. Bakanın (Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik) katsayının kalkacağına yönelik sinyaller vermesi, türbanlar, mescitler, cuma günü öğrencilerin cuma namazına gidip derse girmemesi Türkiye'nin nereye koştuğunun göstergesidir. Fiiliyat hukukun önüne geçmiştir, yargı kararları hiçe sayılmıştır."

Gizli izin mi var?

Eğitim İş Başkanı Yüksel Adıbelli, Konya'da öğretmenlerin uyarılarına karşın İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerinin "İsteyen istediği kıyafetle girsin, canı isteyen de tutanak tutsun" talimatı verdiğini öne sürerek yöneticilerin de öğrencileri cesaretlendirdiği söyledi.

Eğitim Sen Başkanı Dinçer de İzmir'de il milli eğitimden okullara, "Serbest bırakın, öğrenciler sınavlara türbanla girsin" talimatının geldiğini iddia etti.

Sınav salonu kapısında kaos

Erzurum'da dün 13 ilköğretim okulunda yapılan sınavlarda türbanlı oldukları için sınava alınmayan bazı öğrenciler, öğleden sonra kıyafetlerine bakılmadan alındı. Sabah sınava alınmalarını "Burası Müslüman ülke. Neden başımızı açarak sınava girecekmişiz? Türban serbestliği sadece üniversitelere değil, liselere de uygulansın" diyerek ve alkışlarla protesto eden öğrencilerin, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen telefon üzerine öğleden sonra sınava alındığı öne sürüldü.

Konya'daysa dün 20 kadar açık lise öğrencisi kimliklerinde fotoğraf olmadığı için sınava alınmadıklarını söyleyerek şikâyetçi oldu. Kimi türbanlıyı kimi türbansız öğrenciler, bazı türbanlı öğrencilerin kimliklerinde fotoğraf bulunmamasına rağmen sınava girdiğini iddia etti.

Eğitim-İş Sendikası Denizli Şubesi de konuyu yargıya götürdü. Eğitim-İş Sendikası Denizli Şubesi Açık İlköğretim Okulu Sınavı'na 40 öğrencinin başörtülü ve türbanlı alınması nedeniyle Vali Yardımcısı ve Sınav Tespit Komusyonu Başkanı Halil İbrahim Ertekin, sınava görevlileri ve öğrencilere türbanlı kimlik kartı veren kamu görevlileri hakkında, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Sendika yönetimi, 13 Ocak'da Denizli Lisesi'nde yapılan açık ilköğretim okulu sınavına başörtülü ve türbanlı oldukları için 40 öğrencinin alınmadığını ancak, öğrencilerin protestosu üzerine öğrencilerin öğleden sonraki sınava başlarını açmadan katıldıklarını anımsattı.

Valiliğin olayın üzerinden 13 gün geçmesine rağmen soruşturma başlatmaması üzerine Eğitim-İş Sendikası Denizli Şubesi, yargı kararlarına uyulmayarak görevin kötüye kullanılması, görevlilerinin görevlerini savsaklaması gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda öğrencilere türban ve başörtülü fotoğraflarla kimlik kartı veren kamu görevlilerinin cezalandırılmaları istendi.

BETÜL KOTAN
RADİKAL - 27 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.