Dünya terkederken, Türkiye nükleere boyun eğdi

Dünya terkederken, Türkiye nükleere boyun eğdi

Dünya terkederken, Türkiye nükleere boyun eğdi[Sesonline] ANKARA- Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji...

A+A-

Dünya terkederken, Türkiye nükleere boyun eğdiDünya terkederken, Türkiye nükleere boyun eğdi

[Sesonline] ANKARA- Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunun, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine 7 Kasım Çarşamba günü başlanmıştı. TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, dünkü görüşmelere sadece akşam yemeği için 19.00-20.00 saatleri arasında ara verdi. Gülpınar, birleşimi saat 02.00'ye kadar aralıksız yönetti. Zaman zaman gerginliklerin ve tartışmaların yaşandığı görüşmelerde, muhalefet milletvekilleri çok sayıda önerge verdi ve önergeler üzerine söz aldı. CHP ve DTP, konunun önemine işaret ederek, yasanın aceleye getirildiğini ifade ederken, AKP ise yasanın bir an önce geçmesini savundu..

Kanuna göre Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), nükleer santral kurup işletecek şirketlerin ihaleye girme şartlarını ortaya koyan yönetmeliği bir ay içinde yayınlayacak.

Yönetmelik yayınlandıktan sonra kurulması öngörülen nükleer santrallar için, en geç 1 ay içinde Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından ilana çıkılacak. Alınan tekliflerden, belirlenen ölçütleri karşıladığı TAEK tarafından belgelenen şirketlerin teklifleri ihaleye sokulacak. Bu ölçütleri karşılamayan şirketler, yarışma dışı bırakılacak. Alınan teklifler TETAŞ tarafından değerlendirildikten sonra, yönetmelik hükümleri çerçevesinde en uygun teklif belirlenerek, ilgili şirketle sözleşme imzalanmasına izin alınmak üzere Bakanlar Kurulu onayına sunulacak. TETAŞ tarafından gönderilen teklifin uygun görülmesi halinde, Bakanlar Kurulunca ilgili şirket ile TETAŞ arasında sözleşme imzalanması konusunda izin verilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından sözleşme imzalanması uygun görülen şirkete, ilgili mevzuat çerçevesinde lisans verilecek. EPDK tarafından lisans verilmesinin ardından, ilgili şirket ile TETAŞ arasında, santralin işletmeye alındıktan sonraki 15 yılı aşmayan enerji satışını düzenleyen sözleşme imzalanacak.

Santrali kuracak şirket, gelirlerinin yüzde 1'ini, araştırma ve geliştirme faaliyetinde kullanmak için ayıracak.

DEVLET ORTAK OLABİLECEK

Nükleer güç santrali kurmaya hak kazanan şirket ile bir iktisadi devlet teşekkülü, iştirak ilişkisi kurabilecek. Bakanlığın görev vermesi halinde kamu şirketleri, nükleer güç santralı yapabilecek; yurt dışında benzer yatırımlara girebilecek veya yatırımlara iştirak edebilecek.

Bu amaçla Bakanlar Kurulunca, yurt içinde veya yurt dışında santral kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek ve üretilen elektriğin satışını yapmak üzere özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurulmasına karar verilebilecek. Bu kapsamda kurulacak şirkette, özel sektör şirketlerinin hisse sahibi olmasına imkan tanınabilecek. Bu şirketin denetimi, KİT ile TBMM'nin Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a göre yapılacak.

Sözleşme sürelerinin sonunda, nükleer santralın sökülmesi zorunlu tutulacak. Söküm işinden ve taşınmazın çevre kuralları kapsamında kabul edilebilir hale getirilerek Hazineye iadesinden, şirket sorumlu tutulacak. Kanunun uygulanmasında koordinasyon, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından sağlanacak. Kanuna aykırı hareket eden satış lisansı sahibi tüzel kişiler hakkında, EPDK tarafından ilgili kanun çerçevesinde işlem yapılacak.

TAEK, nükleer faaliyetlerin düzenlenmesi ve denetlenmesi görevini yerine getirecek yeni bir kurum kurulana kadar görevine devam edecek. TAEK görevlerini yerine getirirken, özel bilgi ve ihtisas gerektiren işlerde, kadro aranmaksızın uygun nitelikli yerli ve yabancı uyruklu sözleşmeli personel çalıştırabilecek. Bunlara ödenecek ücret ve diğer mali haklar, Başbakan tarafından belirlenecek.

SESONLİNE - 9 Kasım 2007

Nükleer Santral Kanunu Meclis'ten geçti

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmiş olan Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi.

Kanuna göre, nükleer güç santrallarının yapılmasına ilişkin seçim süreci Enerji Bakanlığı tarafından yapılacak.

Nükleer güç santralları için yönetmeliğin çıkarılmasından sonra bir ay içinde teklif almak üzere TETAŞ tarafından ilana çıkılacak.

Alınan tekliflerden, TAEK tarafından belirlenen ölçütleri karşıladığı TAEK tarafından belgelenen şirketlerin teklifleri yarışmaya sokulacak,gereken ölçütleri karşılamayan şirketlerin teklifleri yarışma dışı bırakılacak. Alınan teklifler TETAŞ tarafından değerlendirildikten sonra en uygun teklif belirlenerek, ilgili şirketle sözleşme imzalanmasına izin alınmak üzere Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak.

EPDK tarafından lisans verilmesinin ardından ilgili şirketle TETAŞ arasında santralın işletmeye girmesinden itibaren 15 yılı aşmayan, enerji satışını düzenleyen sözleşme imzalanacak.

KAMU NÜKLEER SANTRAL KURABİLECEK

Kamu şirketleri nükleer santral kurabilecek veya yatırıma iştirak edebilecek. Bu amaçla Bakanlar Kurulunca yurt içinde veya yurt dışında santral kurmak, kurdurmak, işletmek ve/veya işlettirmek ve üretilen elektriğin satışını yapmak üzere özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurulmasına karar verilebilecek.

SABAH - 9 Kasım 2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.