Ece TEMELKURAN : Gemi

Ece TEMELKURAN : Gemi

Ece TEMELKURAN : GemiMaliye Bakanı Unakıtan, önceki günlerde işverenlere fırça atıyordu:“Sendikalar yürüyor, bilmem ne yapıyor,...

A+A-

Ece TEMELKURAN : GemiEce TEMELKURAN : Gemi

Maliye Bakanı Unakıtan, önceki günlerde işverenlere fırça atıyordu:

“Sendikalar yürüyor, bilmem ne yapıyor, sizden fazla bir şey çıkmadı. Ses çıkması lazım, ses.”

Bakan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısı konusunda işverenlerin hükümeti işçilere karşı yalnız bıraktığını söylüyordu. “İşçiler sokağa çıktı, bizi yalnız bıraktınız, geri adım atmak zorunda kaldık” diyordu, mealen. Sonra da, âdet olduğu üzere, ekliyordu:

“Başka Türkiye yok. Hepimiz aynı gemideyiz!”

Hakikaten mi? Hepimiz aynı gemide miyiz?

İşçiler ve gemiler

Bazılarımız peynir ve mısır gemilerini yürütürken, kimilerimiz o gemilerin yapımı sırasında düşüp ölüyorsa, hepimiz aynı gemide miyiz? Çalışma Bakanı ile önceki gün Sedef Tersanesi’nde yüksekten düşerek ölen Ali İhsan Çam aynı gemide mi? “Daha 27 Mart’ta aynı nedenle ölen Yüksel Özdemir’in kanı kurumadan” diyor DİSK üyesi arkadaşları, “Yeter artık” diyorlar. Bu insanlarla AKP’nin Çalışma Bakanı aynı gemide mi? Dünyada gemicilik sektöründe beşinciyiz diye övünen tersane patronlarıyla o tersanelerde gün aşırı ölen işçiler aynı gemide mi? Gemileri batsın, değiller.

Anayasa Mahkemesi Türkiye’de sistemi kilitleyecek bir davayı kabul etti. AKP’den savunma yapması bekleniyor. İşçiler ise bu yazı yazılırken sokaklara çıkıyorlar. AKP’den hesap soracaklar. Onlar da bir savunma bekliyor AKP’den.

AKP’yi eleştirenlerin hepsi “Darbeciler” gemisine bindirilmeye çalışıyor, malumunuz. Sokaktaki işçi de mi “demokrasi düşmanı”, sorası geliyor insanın.

Diğer tarafta da AKP’ye muhalefet ederken laikliğin insanların karnını doyurmaya da yaradığını sananlar var. Antiemperyalizmi kafasını kuma gömmek ya da avazı çıktığı kadar bağırmak zannedenler var.

Darbe-i Derya

AKP’nin neoliberal politikalarını ve “yoksullara yardım” ikiyüzlülüğünü teşhir eden işçilerle o devekuşları aynı gemideler mi? AKP’yi durdurmak için bağırıp çağırırken sokakların sesini duymayanların gemisi batsın. AKP’yi eleştirenlerin hepsi aynı gemide değil. O geminin adı “Darbe-i Derya” değil.

Türkiye’de bir gemi yok, birçok gemi var. Sular yükselince ayrı yönlere gidecek bir sürü tekne ve yat var memlekette. Ve gemiyi terk edemeyeceği için ağlayarak ölecek olanlar...

Ufka bakmak lazım

Ama bizi bir gemiye, tek gemiye bindiriyorlar, öyle görünüyor. Garip işler oluyor. Dick Cheney geliyor gidiyor, Kürt meselesi başka bir biçim kazanıyor, Afganistan’a asker gönderilmesi, İran... Bir acayiplikler oluyor bölgede.

Ama bizi bir gemiye bindirmişler, bindirip duruyorlar. Apar topar bir gemiye biniyoruz hep birlikte. Boğazlaşa boğazlaşa. Artık ölülerin hesabını bile tutmadan, öyle pespaye.

Ne olduğunu kimse anlamıyor. Kimse ne olacağını tahmin edemiyor. Türkiye’yi şu anda kimse yönetmediği gibi, Türkiye kendi kendini yönetemez hale geliyor. Artık kendi kendini bilmeyen bir ülke bu. Kimsenin yaptığı tespit yerine oturmuyor, söylenen bütün cümleler bir bacağı kısa bir masa gibi sallanıp duruyor; ne koysanız üzerine durmuyor. 

Kafayı kaldırıp etrafa bakmak gerekiyor.

Ece Temelkuran

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy22593 = 'ecetem' + '@';

addy22593 = addy22593 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text22593 = 'ecetem' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

22593 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


MİLLİYET  - 2 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.