Ece TEMELKURAN : 'O daha çok küçük'

Ece TEMELKURAN : 'O daha çok küçük'

Ece TEMELKURAN : 'O daha çok küçük'İki gündür içimi sıkıştırıyor o kız çocuğu. Başında beyaz...

A+A-

Ece TEMELKURAN : 'O daha çok küçük'Ece TEMELKURAN : 'O daha çok küçük'

İki gündür içimi sıkıştırıyor o kız çocuğu. Başında beyaz başörtüsüyle sahneye çıkıyor, indiriliyor, ailesinin yanına gidiyor, dönüyor "amcalara" soruyor:

"Ama niye böyle oluyor?"

Amcalar, kameraların yarattığı tedirginlikle ağızlarında bir şeyler geveleyip utangaç mırıldanıyor:

"Yerine otur!"

Kız, tamamen politik bir aktivist olarak direnişine devam ediyor (bence bu iyi bir şey!) ve kapıda başka bir amcaya ağlıyor, soruyor ve nihayet bir cümle söylüyor:

"Allah'ın adaletine karşı çıkıyorlar hocam! Ben mi istedim bunu takmayı?!"

Ben mi istedim?

İstedim mi?

Küçük kızın 'rolü'

Bir açıdan bakarsanız olay hiç de "duygusal" değil:

Genç kız elbette orada o koşullarda başörtüsü takmaması gerektiğini, takınca başına neler geleceğini biliyor ve ona öğretildiği gibi (bu davranışın öğrenilmiş bir davranış olduğunun farkında değildir muhtemelen) "başörtüsü yüzünden zulüm gören kız çocuğu" rolünü oynuyor. Sahtekârlık yapıyor anlamında kullanmıyorum "rolü"; sadece hepimiz gibi ona düşen rolü oynuyor. Ama başka bir açıdan...

Filler tepişirken çimenler eziliyor. Koca devlet ile koca siyasal İslam hareketi tepişirken arada bir kız çocuğu, din gibi doğuştan getirdiğini düşündüğü/sandığı bir özelliğini savunmaya çalışıyor. Bunu yaparken olayın dramatik etkisinin yükselmesi için muhtemelen tek başına bırakılıyor.

Babası neden rütbeli erkeklerle tartışmayı göze almıyor mesela?

Başörtülü 'canlı kalkan' mı?

Ama daha çok şu soru:

İslami hareketten gelen siyaset "erkekse" bu kızları bu duruma düşüren diğer erkeklerle tartışsınlar. Memleketin her türlü meselesini çözmekte muktedir olduklarını her gün bin kere kafamıza kakarken bu kızları neden İslami hareketin canlı kalkanları gibi ortaya sürüyorlar? Başörtülü genç kızlar, çocuklar İslami hareketin canlı kalkanı mı hakikaten yoksa?

Devlet tarafındakiler de "erkekse" bu çocuklara bu başörtüsünü taktıran abileriyle, amcalarıyla kafa kafaya gelsinler. Bu hareketi yaratan tarikatlara, siyasi oluşumlara ve en önemlisi imam hatip liselerine baksınlar. Mümkün müdür acaba:

Başörtüsü serbest bırakılsın ama imam hatipler kademeli olarak azaltılsın!

Hangi siyasi hareket bunu göze alabilir?

Küçük kızı kurtarmak

"O daha çok küçük" demek geldi içimden o kız çocuğu orada tek başına, ayakta ağlarken. Büyük adamların gözlerinde "Eyvah! Şimdi başımıza iş açılıyor" deyip koltuklarında büzüşürken ve kız çocuğu kendini Allah'ın kılıcı zannederken. Çekip almak istedim o cendereden onu. Çünkü "O daha çok küçük"!

Bu cümleyi hatırlayanınız var mı? Yıllar önceydi hani, işkence gören Manisalı çocuklar mahkemeden alınıp cezaevine gönderiliyordu. Kızlardan birinin annesi ağlayarak bağırıyordu:

"Götürmeyin onu! O daha çok küçük!"

Başörtülü kızın annesini arayıp (Sanki bu olayı çözmek kendi sorumluluğunda değilmiş gibi, kendini de mağdurlar grubuna yalandan dahil ederek) "Bu zulüm bitecek" diyen Başbakan bu ülkede çocukların gördüğü bütün zulümlerle bu kadar ilgili mi acaba? Çocuklara yapılan hangi "zulüm" başbakan tarafından teselli edilmeyi hak ediyor? Hangi çocuklar zulüm görmek için fazla küçük bulunuyor?

Allah'ın adaleti?

Radikal gazetesinde, on yıl önce o çocuklardan biri olan Hüseyin Korkut'un yazdığı Manisalı çocuklar olayı, onlara yapılan işkence yazı dizisi olarak yayımlanıyor bugünlerde. O işkenceciler de insanların koyduğu yasalara karşı geliyordu. Ancak "Allah'ın adaletine" karşı gelen amcalar mı suçlu? Bu ülkenin en ve tek mağduru "Allah istedi diye" başörtüsü takan küçük kızlar mı? "Ben mi istedim!" diye diye...

Ve çoktan öğretmişlerdir iki gün içinde "Evet, ben istedim" demeyi...

Ece TEMELKURAN

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy72369 = 'ecetem' + '@';

addy72369 = addy72369 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text72369 = 'ecetem' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

72369 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


MİLLİYET - 30.11.2007

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.