ECRI: AİHM kararlarını uygulayın

ECRI: AİHM kararlarını uygulayın

ECRI: AİHM kararlarını uygulayınAvrupa Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komiyonu Türkiye’yi ele aldığı üçüncü...

A+A-

ECRI: AİHM kararlarını uygulayınECRI: AİHM kararlarını uygulayın

Avrupa Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komiyonu Türkiye’yi ele aldığı üçüncü raporunda ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğe ilişkin bazı alanlarda düzelmeler olmasına karşın bazı meselelerde kaygıların arttığı belirtildi. Merkezi Strasbourg’da olan ve Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren komisyonun hazırladığı raporda “azınlık gruplarına bağlı bireylerin gruplarına ilişkin görüş ve isteklerini barışçı bir biçimde ifade ettiklerinde bile cezalandırıldıklarına” dikkat çekildi.

‘Zorunlu din dersi kalksın’

Raporda zorunlu din dersi eğitiminin Sünni İslama odaklanmış olması eleştirildi ve din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması istendi. Yetkililer ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve Yahudi düşmanlığı ile mücadele etmeye çağrıldı. Cemevlerinin ibadethane sayılması, nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılması, dernekler ve siyasi partiler yasalarında düzeltmeye gidilmesi de Türkiye’de yapılması istenilen değişiklikler olarak sıralandı.

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Thomas Hammarberg aralık ayında Başbakan Tayyip Erdoğan’a hitaben bir mektup yazarak özellikle Alevilerin durumuna vurgu yapmış ve Konsey’in Türkiye’den dini özgürlükler alanındaki beklentilerini dile getirmişti.

Avrupa Komisyonu nezdindeki Türk büyükelçiliğinden gönderilen 1 Şubat tarihli yanıtta cemevlerinin statüsüne ilişkin bir raporun hazırlandığı ayrıca nüfus cüzdanlarından “din hanesinin” çıkarılması konusunun gözden geçirildiği belirtildi. Haziran 2009’dan bu yana da Devlet Bakanlığı tarafından 7 adet Alevi çalıştayı yapıldığı dile getirildi.

Kısa adı ‘ECRI’ olan Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu 1990'lı yılların başlarında, Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi bünyesinde, Avrupa genelindeki ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlükle mücadele amacıyla oluşturulan bir denetim mekanizması. Avrupa Konseyi'ne bağlı olduğu için devletlerarası bir karaktere ve alanında Avrupa'nın referans organı olma özelliğine sahip. ECRI raporları Avrupa devletleri tarafından atanmış uzmanlar tarafından hazırlanıyor.

ECRI tüm Avrupa ülkeleri hakkında periyodik denetim raporları hazırlıyor. Bu raporların sonunda ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele alanlarında üye devletlere tavsiyelerde bulunuluyor. ECRI uluslararası bir sözleşme temelinde işlediğinden, Avrupa devletlerinin ECRI'nin tavsiyelerine yanıt verme ve tavsiyeler temelinde ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık sorunlarına çözüm üretme yükümlülükleri bulunuyor.

RAPORUN İNGİLİZCE ORJİNAL METNİ :

Council of Europe’s Anti-Racism Commission publishes new report on Turkey

http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Turkey/TUR-CBC-IV-2011-005-ENG.pdf

Alevi Haber - 09.02.2011

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.