Edip HARABİ (Ahmet Edip)

Edip HARABİ (Ahmet Edip)

Sünni Müslüman iken ikrar verip Alevi olmuş, tarihe damgasını vuracak deyişler yazıp Aleviliğini yaşamıştır.

A+A-

Sünni iken ikrar verip Alevi olmuş, tarihe damgasını vuracak deyişler yazıp Aleviliğini yaşamıştır. Ve Alevi olduktan sonraki halini adeta yeniden bir doğuş olarak anlatmıştır. İnancını ne güzel tanımlamıştır:

Berzahtan kurtuldum çıktım aradan
On yedi yaşında doğdum anadan
Mehmet Ali Hilmi Dede Babadan
Çok şükür hamdolsun geldim imkâna.

1853 yilinda Istanbul'da dogdu. Asil adi Ahmet Edip'tir. Harabi sonradan şiirlerinde kullandığı mahlastır. Harabi isminin Mehmed Ali Hilmi Dedebaba tarafından verildigi tahmin ediliyor. Ömrünü İstanbul ve Rumeli'de geçirmistir. 17 yasinda Bektaşiliğe giren Harabi, dünyadan göçüs yılı olan 1917'ye kadar bu yolun sadık bir bendesi olmuştur. Edip Harabi son yıllarını hastalıkla geçirmiş, 1917 yılında İstanbul Fatih’te vefat etmiştir

Çok genç yaşında, Merdiven Köyü dergâhında M. A. Hilmi Dede Baba’ya ikrar verip Alevi Bektaşi yoluna giren Harabi, hayatının sonuna kadar bu ikrara sadık kalmış, şiir ve nefesleri ile Alevi edebiyatının en kudretli üstatlarından birisi olmuştur. Alevi Bektaşi Kültür ve Edebiyatı üzerine yapılmış hemen hemen her çalışmada Edip Harabi’ye ait bir nefes örneği muhakkak zikredilmiştir. Özellikle Vahdet-i Vücud(Varlığın Birliği) görüşünü ifade eden birçok mühim şiir yazmıştır.

Tasavvufla, tasavvuf üstadlarının eserleri ile yakından ilgilenmiş, hece ve aruzla yazdığı veya irticalen söylediği deyişlerle koca bir divan meydana getirmiştir. Yunus'un sevgi ve birlik duygusuna, Nesimi'nin sertliğine, Kaygusuz Abdal'ın hiciv ve istihzasına, Pir Sultan'ın cesaretine Edip Harabi deyişlerinde bol bol rastlamak mümkündür.
Alevi olmadan önceki halini söyle anlatır:

"Abdestimi alır, taştan duvara karşı bir kalkar bir yatardım. Savmi salâtı bırakmazdım. Cennetle huri- gılman sevdası vardı gönülde. Beş vakte beş katardım, çok namaz kılardım, camileri gezerdim. Allaha vasıl olmak böyle olur sanırdım."
Yeniden doğuş ona yeni düşünceler yeni inançlar getirir ve ona şu mısraları yazdırır:

Allah idi muradım
Gece gündüz aradım
Derlerdi hiç bulunmaz
Çünkü o lâmekândır.

Miraca nail oldum
Bir haylice zamandır
Hariç değildir Allah
Me'vasidir o dergâh.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.