Edirne'den Antep'e tek ses: OYUNA GELMEYECEĞİZ!

Edirne'den Antep'e tek ses: OYUNA GELMEYECEĞİZ!

Edirne'den Antep'e tek ses: OYUNA GELMEYECEĞİZ! Sivas katliamı 16’ncı yılında Türkiye’nin dört bir yanında mitinglerle protesto...

A+A-

Edirne'den Antep'e tek ses: OYUNA GELMEYECEĞİZ! Edirne'den Antep'e tek ses: OYUNA GELMEYECEĞİZ!

Sivas katliamı 16’ncı yılında Türkiye’nin dört bir yanında mitinglerle protesto edildi.

Ankara’nın çeşitli mahallelerinde yapılan eylemlerle katliam lanetlendi. Ege Lisesi önünde bir araya gelen Mamaklılar, Tekmezar Parkı’na kadar yaptıkları yürüyüşün ardından parkta gerçekleştirdikleri etkinliklerle Sivas Madımak Oteli’nde yanarak yaşamını yitirenleri andılar. Anmada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şubesi Başkanı Mustafa Demirtaş, Madımak Oteli’nin müze haline getirilmesi gerektiğini ifade etti. AKP’nin Alevi Çalıştayı ile Alevi dedelerine maaş bağlamayı, Diyanet’te Alevileri temsil etmeyi, okullara Alevi din dersi koymayı öngörerek Alevileri dinci, ümmetçi bir yapıya çekmeye ve kendi Alevisini yaratmaya çalıştığını belirten Demirtaş, “Bu oyuna gelmeyeceğiz” dedi.

Dikmen’de Aşık Mahzuni Şerif Parkı’nda toplanan yüzlerce kişi, “Devletin Alevisi olmayacağız” diyerek Ahmet Arif Parkı’na kadar meşaleli yürüyüş yaptı.

EDİRNE-ANTALYA

Edirne’de KESK Şubeler Platformu’nun öncülüğünde yapılan anmaya EMEP, ÖDP, SP, Trakya’da Birlik ve Dayanışma Derneği üyesi yaklaşık 100 kişi katıldı. PTT önünde yapılan eylemde konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Mehmet Koç, “Barışı, kardeşliği kişiliklerinde bütünleştirmiş aydınlık insanlarımızı unutmayacağız” dedi.

Antalya’da Kışlahan Oteli önünde yapılan basın açıklamasında, Madımak’ın müze olması talebinin sadece Alevilerin talebi olmadığı, çağdaşlıktan ve laiklikten yana olan tüm kesimlerin ve insanlığın vicdanına ait bir ses ve talep olduğu belirtildi. Açıklamanın ardından Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda ANSAN, Pir Sultan Abdal Derneği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından “16. Yılında Sivas Olayları ve Sivas Davası” adlı bir etkinlik düzenlendi.

GERÇEK SORUMLULAR BULUNMALI

Akhisar’da Emek Partisi, ÖDP, Eğitim Sen, Emekli-Sen, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği ve Halkevleri, Sivas katliamının 16’ncı yıl dönümünde Tahir’ün Caddesi Tekel binası önünde bir basın açıklaması yaptılar. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı açıklamada, katliamın gerçek sorumlularının Çorum’u, Maraş’ı ve 1977 1 Mayıs’ını kana bulayanlar ile aynı güçler olduğuna dikkat çekildi.

Akşam ise Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği’nce cemevi önünde ‘Sivas’ın Işığı Sönmeyecek, Unutmadık, Unutmayacağız’ başlıklı etkinlik düzenlendi. Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Hacı İshak Mahallesi sakinleri büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, katliamla ilgili yapılan konuşmaların ardından müzik dinletisi sunuldu. Geceye, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katılarak destek verdi.

ZORUNLU DİN DERSİ KALDIRILSIN

Sivas katliamının 16. yıl dönümü Sinop’ta Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan eylemle lanetlendi. Yaklaşık 100 kişinin katılımıyla gerçekleşen anma eylemi, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Sinop Sanat Tiyatrosu tarafından sergilenen oyunda, Şeyh Bedrettin’i asan zihniyetin günümüzde de geçerliliğini koruduğu vurgulandı. Oyunun ardından basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, zorunlu din dersi uygulamasının bir an önce kaldırılmasını istedi.

Samsun Konak Sineması önünde sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri tarafından yapılan eylemde konuşan SES Şube Başkanı Süleyman Bal, “16 yıl önce yakılan canlarımızı, onları yakan zihniyeti, canileri, seyirci kalanları, hiçbir vatandaşımızın burnu bile kanamamıştır diyen başbakanı da unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Torbalı’da Alevi-Bektaşi Derneği önünde bir araya gelen Eğitim Sen, Eğitim-İş, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesi yaklaşık 300 kişi, dernek önünden belediye binası önüne kadar yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında, katliamın sorumlularının açığa çıkarılması istendi.

İzmir’in Selçuk ilçesinde düzenlenen anmaya ise CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Selçuk Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür ile çok sayıda vatandaş katıldı. Gece, Malik İnce ve Nurgül Ateş’in söylediği türkülerle sona erdi.

AYNI YÖNTEMLER

Antakya’da Eğitim Sen binası önünden Ulus Meydanı’na kadar süren bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sonrasında konuşan Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Değirmenci yaptığı açıklamada; “Osmanlı’dan bu yana gelen aydınların ilericilerin katledilmesi, ilerlemenin önünün katliamlarla kesilmesi süreci hep sürmüş, derin örgütlenmeler emek düşmanlarının çıkarlarını koruma sömürü düzenini sürdürme temelinde sürekli bu yöntemlere başvurulmuştur” dedi. Akşam saatlerinde ise Antakya Kültür Merkezi’nde bir etkinlik düzenlendi.

ALTINOLUK’TA BİNLER ANDI

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde Sivas’ta katledilenler için bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Altınoluk Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen etkinlik, Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan saygı duruşuyla başladı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinlik, daha sonra ‘Sivas Unutulmasın’ paneli ile devam etti. Panelin ardından Açıkhava Tiyatrosu’nda Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu oyuncularının sergilediği SİVAS ‘93 adlı belgesel oyunu iki bin kişi tarafından izlendi. Oyuncular uzun bir süre ayakta alkışlandı.

SEMAHLARLA ANILDILAR

Sivas katliamı 16. yıl dönümünde Eskişehir’de de lanetlendi. ‘Sivas’ı unutma, unutturma’ sloganlarının atıldığı yürüyüş, Hamamyolu Yediler Parkı’na kadar devam etti. Grup adına burada açıklama yapan Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Şenel, Sivas katliamının üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Sivas yangının halen devam ettiğini bildirdi. Açıklamaların ardından Semah gösterisi yapıldı.

Gebze’de EMEP, DTP, Eğitim Sen, SES ve Tunceliler Derneği üyeleri Cumhuriyet Meydanına yürüdüler. Meydanda yapılan açıklamada katliamcıların yargılanması ve Madımak’ın müze yapılmasının istenmesinin yanında, işten atılmaların son bulması da istendi.

Gemlik’te bir araya gelen Hacı Bektaş Veli Derneği, Tuncelililer Derneği ve Emek Partisi üyeleri Gemlik İskele Meydanında katliamı kınadı. Kayıkhane mevkiinde toplanan kitle sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yapılan konuşmaların ardından eylem semahlarla sona erdi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL - 4 Temmuz 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.