Eğitim-Sen Amasya Şubesi'nden Alevilere yönelik hakarete tepki

Eğitim-Sen Amasya Şubesi'nden Alevilere yönelik hakarete tepki

Eğitim-Sen Amasya Şubesi'nden Alevilere yönelik hakarete tepkiEĞİTİM-SEN AMASYA ŞUBE YÖNETİM KURULU BASIN AÇIKLAMASIBASINA VE KAMUOYUNAAmasya...

A+A-

Eğitim-Sen Amasya Şubesi'nden Alevilere yönelik hakarete tepkiEğitim-Sen Amasya Şubesi'nden Alevilere yönelik hakarete tepki

EĞİTİM-SEN AMASYA ŞUBE YÖNETİM KURULU BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA

Amasya Gümüşhacıköy Lisesi’nde sözleşmeli öğretmen olarak çalışan mahalle imamı Şuayip Güllü, derste Alevilere hakaret edince veliler İlçe Kaymakamı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikâyette bulunmuş ve lisedeki imamın bu görevine son verilmiştir.

Daha bir hafta öncesinde imam ve müezzinlerin okullarda görevlendirilmesinin pedagojik ve hukuki olarak tehlikelerine dikkat çekmiş ve bu görevlendirmelerin derhal durdurulmasını söylemiştik. Gelinen noktada ne kadar haklı olduğumuz bu olayla çabucak açığa çıkmıştır.

Gümüşhacıköy Lisesi’ndeki imam tarafından Alevi inancına ve toplumuna yapılan bu pervasızca saldırı, Alevi açılımının getirildiği son noktadır ve AKP’nin bilinçaltını açıkça ortaya koymaktadır. Tüm toplumu kendi ideolojisine göre dizayn etmek isteyen ve başka hiçbir meşru hak talebini görmek istemeyen bu kendine demokrat anlayış, özellikle referandum sonrası gemi iyice azıya almıştır. Referandumun getireceği söylenen özgürlüklerin, iktidar yanlılarının kendinden olmayanlara hakaret edebilmesi olduğu  ve kendilerine göre başlıca ve  tek özgürlük konusunun “türban özgürlüğü” olduğu da bu son gelişmeyle teyit edilmiştir.

İlçe kaymakamı ve ilçe milli eğitim müdürünün yaşanan olayları soruşturmak ve açığa çıkarmak yerine Örtbas etmeye çalışmalarıysa bu saldırının hangi merkezlerden sahiplenildiğini gösteren acı bir tablodur. Yıllardır bas bas bağırdığımız militan kadrolaşma bu olsa gerektir.

Bu saldırının oluşmasına imkan verenlerin, yaşanmasına göz yumanların ve olayı hiçbir şey olmamışcasına kapatmaya çalışanların, Alevi halkından derhal özür dilemeleri kaçınılmaz bir zorunluluktur. 

Eğer referandumun özgürlükler getirdiği iddia ediliyorsa (ki öyle propaganda edilmektedir) AİHM ve Danıştay mahkemeleri kararları uyarınca sakıncaları gerekçeleriyle birlikte ortaya konan ve Alevilerin yıllardır her fırsatta dile getirdikleri temel talep olan zorunlu din derslerinin kaldırılması bir an önce hayata geçirilmeli; imamlar sınıflardan çıkarılmalı ve mezhepçi kadrolaşmanın üretim merkezi olan Diyanet lağvedilmelidir. 

Eğitim-Sen Amasya Şubesi olarak, yetkililerden yaşanan olayla ilgili olarak kamuoyunu aydınlatacak açıklamalar yapmalarını bekliyoruz. Sürecin bundan sonrasında yakından müdahili ve takipçisi olacağız.
 
EĞİTİM SEN AMASYA ŞUBE YÖNETİM KURULU adına
Cüneyt KULA
Şube Başkanı

KAYNAK : Alevihaber.com - 09 Kasım 2010

Ücretli Öğretmen Olarak Görevlendirilen İmam Alevilere Hakaret Etti
 
Eğitim -Sen, Amasya Gümüşhacıköy Lisesi'nde Ücretli Öğretmen Olarak Görevlendirilen Mahalle İmamının, Derste Alevilere Hakaret Etmiş Belirtti.
 

Eğitim-Sen, Amasya Gümüşhacıköy Lisesi'nde ücretli öğretmen olarak görevlendirilen mahalle imamının, derste Alevilere hakaret etmiş olduğunu ve velilerin şikayetleri sonrasında imamın görevine son verildiğini belirterek, "Ücretli İmam öğretmen uygulamasının Amasya Gümüşhacıköy Lisesi'ndeki örneği endişe ve uyarılarımızın haklılığını kanıtlamıştır" dedi.

Eğitim-Sen Yönetim Kurulu yazılı bir açıklama yaparak, Amasya Gümüşhacıköy Lisesi'nde ücretli öğretmen olarak görevlendirilen mahalle imamının, derste Alevilere hakaret etmiş olduğunu ve velilerin şikayetleri sonrasında imamın görevine son verildiğini belirtti. Sendika, "İmam ve müezzinlerin okullarda ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesine derhal son verilmelidir uyarımızdan kısa süre sonra yaşanan bu olay, sendikamızın endişe ve eleştirilerinin haklılığını kanıtlamış bulunmaktadır" dedi.

-ZORUNLU DİN DERSİNE KARŞI ÇIKIŞ MEŞRUİYET KAZANDI-

Zorunlu din dersi uygulamasının tartışıldığı ve bu uygulamaya son verilmesi talebinin vurgulandığı bir dönemde, imam ve müezzinlerin ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi ile birlikte Gümüşhacıköy Lisesi'nde yaşananların, zorunlu din dersi uygulamasına karşı çıkışın meşruluğunu da pekiştirdiğini savunan Sendika, "Çünkü söz konusu kişiler, mesleği icabı ancak bir mezhebin dini eğitimini verebileceklerdir. Dolayısıyla böylesi bir eğitimin dayatma halini alacağı açıktır. Amasya Gümüşhacıköy Lisesi'nde yaşananlar ise bu gerçeğin en açık ifadesi olmaktadır" diye konuştu.

Öğretmen açığını gidermenin, zorunlu din dersi uygulamasına son vermenin ve eğitim hizmetini demokratik, bilimsel ve laik ilkeler çerçevesinde örgütlemenin Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve dolayısıyla AKP'nin sorumluğunda olduğunu belirten Eğitim-Sen, "Ancak Amasya Gümüşhacıköy Lisesi örneğinde görüldüğü üzere, hukuken hükümeti taşrada temsil eden İlçe Kaymakamı ile İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün yaşananları açığa çıkarmak yerine örtbas etmeye çalışmaları, eğitim hizmetinin örgütlenmesi konusunda sorumluluktan ne anladıklarını da açıkça göstermektedir. Bu olayın üzerinin kapatılmaya çalışılarak sorunu basitleştirmeye çalışmak, hem ücretli öğretmenlik uygulamasının sonuçlarını hem de birçok ilde ücretli öğretmenlik yaptırılan imam ve müezzinlerin çocuklarımız üzerindeki baskısını da görünmez kılmaya çalışmak demektir" ifadelerini kullandı.

-TEK BİR DİN VE MEZHEBİN ÇOCUKLARA DAYATILMASI KABUL EDİLEMEZ-

Müezzin ve imamların öğretmen yapılarak, "din bilgisi ve ahlak öğretimi" adı altında tek bir din ve mezhebin eğitiminin çocuklara dayatılmasının asla kabul edilemeyeceğini ifade eden Sendika, "Eğitim-Sen olarak imam ya da müezzinlerin okullarda öğretmenlik yapmaları yönündeki uygulamaya derhal son verilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Gümüşhacıköy Lisesi'nde ortaya çıktığı gibi görünür olmayan birçok örneğin olabileceği endişemizin giderilebilmesi adına; bu sorunun temelinde yatan zorunlu din dersi uygulamasına da son verilerek eğitim hizmetinin kamusal, demokratik, bilimsel ve laik ilkeler kapsamında örgütlenmesi zorunluluğunu tüm yetkililere iletiyoruz. Bu sürecin yakından takipçisi olarak, kararlılıkla mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Haberler.com - ANKA - 11.11.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.