EĞİTİM-SEN : Toplumu Ayrışmaya İten Türban Düzenlemesi Geri Çekilmelidir!

EĞİTİM-SEN : Toplumu Ayrışmaya İten Türban Düzenlemesi Geri Çekilmelidir!

EĞİTİM-SEN : Toplumu Ayrışmaya İten Türban Düzenlemesi Geri Çekilmelidir! Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer in Açıklaması.Seçimden...

A+A-

EĞİTİM-SEN : Toplumu Ayrışmaya İten Türban Düzenlemesi Geri Çekilmelidir!EĞİTİM-SEN : Toplumu Ayrışmaya İten Türban Düzenlemesi Geri Çekilmelidir!

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer in Açıklaması.

Seçimden önce birbirlerine sert eleştiriler yönelten ve Türk-İslam sentezci politikaları savunan AKP ve MHP, Anayasa’nın çeşitli maddelerinde değişiklik yaparak “türban sorunu”nu aşmayı planlıyorlar. Şimdiden toplumda yeni kutuplaşmalar ve gerginlikler yaratmış olan bu çabaların büyük ölçüde “türban” üzerinden siyasi rant paylaşımı olduğu anlaşılmaktadır.

AKP ve destekçileri yıllardır halkın inanç ve geleneklerini istismar etmeyi bir siyaset tarzı olarak benimseyenlerin izinden gitmekte, her konuda olduğu gibi bu konuyu da kendisine rant sağlayacak şekilde “çözmek” istemektedir.

Devletin bir yandan kendini laik olarak ilan edip, diğer yandan Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden dini düzenlemeler yapması, okullarda zorunlu din derslerinin olması, imam hatip liselerinin varlığı gibi konuların hiç tartışmaya açılmaması düşündürücüdür. Ayrıca son dönemde, eğitim sistemi içinde Alevi öğrencilere yönelik ayırımcı uygulamalar karşısında “türban” konusunda olduğu kadar tepki ve duyarlılık gösterilmemiş olması anlamlıdır.

Gerçek anlamda özgürlükçü bir laiklik benimsenmeden, devletin her türden inanç, mezhep ve inançsızlık karşısında eşit mesafede olması sağlanmadan atılacak adımlar, tüm toplumu kapsamayacak, toplumsal çatışmayı artıracak ve belirli çevrelerin çıkarlarına hizmet edecektir. Yıllardır dile getirdiğimiz “zorunlu din derslerinin kaldırılması”, “imam hatip liselerinin çok amaçlı liselere dönüştürülmesi”, “tek bir mezhebin sözcüsü konumundaki Diyanet İşleri Başkanlığı’nın durumunun gözden geçirilmesi”, “Alevilerin taleplerinin karşılanması” gibi konuları göz ardı ederek, toplumsal yaşamın dini referanslara göre belirlenmesine yol açmaya neden olacak her adım, toplumda telafi edilemez gerginlik ve kutuplaşmaların derinleşmesi ile sonuçlanacaktır.

Çoğu zaman demokratik, sendikal hakları için mücadele eden kesimlere karşı tahammülsüz davrananların, “türbanı” diğer tüm temel insan hak ve özgürlükleri ile bağlantılı sorunlardan kopararak  ele alıp, onu özgürlük sembolü olarak yansıtması hiç samimi değildir.

Kamuoyunu, türban meselesi etrafında oyalanmak yerine, sorunlara kalıcı, bütünlüklü ve ülkemizde yaşayan tüm toplumsal kesimlerin taleplerine ve beklentilerine karşılık verecek çözümler bulma yoluna gidilmelidir. Türkiye’nin önemli sorunlarını, toplumun tüm örgütlü kesimleriyle tartışmadan, onların kaygıları giderilmeden atılacak her adım, ülkeyi karmaşa ve kaosa sürüklemekten başka bir anlama gelmeyecektir. 

Eğitim Sen, başta eğitim hakkı olmak üzere, Türkiye’nin bütün sorunlarına özgürlükten, eşitlikten, demokrasiden ve emekten yana çözümler getirmek konusunda taraftır. Bu nedenle, toplumu ayrışmaya iterek bölen, şimdiden yeni kutuplaşmalar yaratılmasına neden olan türban düzenlemesi derhal geri çekilmelidir.

EĞİTİM-SEN - 8 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.