Eğitim-Sen'den Eğitimin Gericileştirilmesine Tepki

Eğitim-Sen'den Eğitimin Gericileştirilmesine Tepki

Eğitim-Sen'den Eğitimin Gericileştirilmesine TepkiEğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün...

A+A-

Eğitim-Sen'den Eğitimin Gericileştirilmesine TepkiEğitim-Sen'den Eğitimin Gericileştirilmesine Tepki

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün "Kutlu Doğum Haftası" etkinliklerine öğrenci ve öğretmenlerin katılımını zorunlu tutmasına tepki gösterdi. “Laik Eğitimden Bunu mu Anlıyorsunuz?” başlıklı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Bilindiği üzere AKP iktidarıyla birlikte Türkiye’de her alanda dinselleştirme faaliyetleri gözle görünür hale gelmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı bu faaliyetlerde merkezi bir üsse dönüştürülmeye çalışılmıştır. Türkiye’nin içinden geçtiği dönemi “dindarlaşma” olarak tanımlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yaklaşımının da gözler önüne serdiği gibi, eğitim ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar da bu dinselleştirme projesinin dışında tutulmamış, aksine merkezi hale getirilmek istenmiştir.

Bu sürecin son yıllarda önemli uzantılarından birisi de, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yaygın-örgün eğitim öğretim kurumlarının da yer alması ve okullarda bu etkinliklerin gerçekleştirilmesinin merkezi olarak teşvik edilmesidir.

Bu durumun son örneği, Tokat’ın Zile ilçesinde Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen “2009 Yılı Kutlu Doğum Haftası” başlıklı resmi yazıdır. Yazıda “Hz. Peygamberin Hayatı” konulu bilgi yarışmasının 16.04.2009 tarihinde ilçe kapalı spor salonunda yapılacağı belirtilmektedir. Ancak temel sorunun yazının bu bilgiyi takip eden kısmında olduğu gözlerden kaçmamaktadır. İfade şöyledir: “Her okul üç öğrenci ile mutlaka katılacaktır.”

Son yıllarda ilçe milli eğitim müdürlüklerinden gelen yazılı izinlerle bilimsel ünvanı olmayan kişilere Yaratılışçılık konusunda okullarda ders saatlerinde konferanslar verdirildiği; öte yandan TÜBİTAK’ın Evrim ve Darwin konulu Bilim ve Teknik dergisini sansürlendiğinin açığa çıktığı, yine beşi profesör olmak üzere 6 TÜBİTAK bilimsel yayın editörünü görevden alan yetkilinin Akademik Yayınlar Müdürü İlahiyatçı bir araştırma görevlisi olduğunun görüldüğü bir ortamda, yukarıda ifade edilen dayatma daha da anlam kazanmaktadır. Her okulu en az üç öğrencinin katılımını sağlayacak şekilde bu yarışmaya katılmaya zorlamak, eğitim sisteminde gelinen noktayı bir kere daha gözler önüne seren baskıcı ve dayatmacı bir yaklaşımdır. Öte yandan ilgili yazının devamında, yarışmaya katılacak okulların Din Kültürü dersi öğretmenlerinin müdürlüğün toplantısına katılacakları ifade edilmektedir. Din Kültürü dersi öğretmenlerinin hangi nedenlere dayanarak bu toplantıya katılmalarının istendiği konusunda hiçbir açıklamanın olmamasının ise gerekçesi yoktur. Bilimsel, demokratik ve laik eğitimden yana olan Eğitim Sen olarak uyarıyoruz: Bakanlık olanaklarını siyasal projelerinizi gerçekleştirme yolunda seferber etmekten vazgeçiniz. Çocuklarımızdan ellerinizi çekiniz.

Eğitim-Sen'den Eğitimin Gericileştirilmesine Tepki

KAYNAK : Alevihaber.com - 4 Nisan 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.