El Kaide'nin salatalık hassasiyeti

El Kaide'nin salatalık hassasiyeti

El Kaide'nin salatalık hassasiyetiMusul’dan çekilen dinci örgütün koyduğu akıl almaz yasaklar kalktı ‘Cinselliği çağrıştırdığı...

A+A-

El Kaide'nin salatalık hassasiyetiEl Kaide'nin salatalık hassasiyeti

Musul’dan çekilen dinci örgütün koyduğu akıl almaz yasaklar kalktı

Cinselliği çağrıştırdığı için’ salatalık ve domateslerin yan yana dizilmesini ölüm nedeni sayan El Kaide’nin çekildiği kentin sakinleri, dükkânların açılmasından ve düğünlerin yapılmaya başlanmasından memnun.

Dış Haberler Servisi - Irak ordusunun 2 haftadır sürdürdüğü operasyonlar sonucu El Kaide terör örgütü militanlarının terk ettiği Musul kentinde hayatın normale dönmeye başladığı dile getirildi. Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre çoğunluğu kapanmış olan restoranların, internet kafelerin ve kuaförlerin açıldığı Musul merkezli Ninova vilayetinde düğünler de yeniden yapılmaya başlandı. Ninova Valisi Dureyd Keşmula, El Kaide terörünün sona ermesinden memnuniyetini dile getirerek, son 4 yıl içinde, 1.5 milyon nüfuslu kentte 10 binden fazla ailenin yerinden olduğunu kaydetti.

Musul sakinleri, Irak’taki işgal karşıtı direnişin omurgasını oluşturan Sünni aşiretlerin yaklaşık 1 yıldır desteğini çektiği El Kaide’nin, kentte nasıl akıl almaz yasaklar uygulayarak halka korku saldıklarını anlattı.

Buz fabrikası sahibi Halef Abid el Hadidi, El Kaide’nin iş yapmasını engellediğini anlatırken, “Geçen yıldan itibaren Musul’da buz üretim ve satışını engellediler. Geçen yaz bizim için çetindi ama buz fabrikasını kullanamadık” dedi. “Hz. Muhammed zamanında bulunmadığı” gerekçesiyle yasaklanan ürünler arasında somun ekmeği bile yer alırken, manavlar, dinci örgüt militanlarının “cinselliği çağrıştırdığı” gerekçesiyle tezgâhlarda salatalık ve domateslerin yan yana dizilmesini bile cinayet sebebi saydığını ifade etti.

Sigara ve hurmadan yapılan alkollü içki “arak” içmenin hayal haline geldiği kentin El Kaide’den temizlenmesine sevinen Bab el Tub, restoranların ve manavların tekrar tezgâhlarını açmalarından memnun olduklarını söyledi. Restoran işletmecisi Haşim Abdullah el Hamdani, hem kız hem de erkek öğrencilere hizmet verdikleri için saldırıya uğradıklarını, 2 çalışanının öldüğünü ve oğlunun yaralandığını anlattı. Berber Atta Sadun ise “Eğer elektrikli tıraş makinesi kullanırsam beni öldürmekle tehdit ettiler” dedi ve El Kaide’nin sakal tıraşı yasağına uymayan birçok meslektaşının katledildiğini dile getirdi.

2 yıl önce terk ettiği evine dönen Keldani Gergis Hannah, “kentte daha önce diğer topluluklarla uyum içinde yaşadıklarını” vurgulayarak, El Kaide’nin gitmesinden sonra hükümetin “toplumsal uzlaşma” için adımlar atması gerektiğini söyledi. Antik çağdaki Asur İmparatorluğu’nun merkezi olan Musul’da Sünni Arap çoğunluk yanında, Şii Araplar, Kürtler, Türkmenler ve Irak’taki en geniş Katolik Hıristiyan Keldani topluluğu birlikte yaşıyor.

Cumhuriyet - 30 Mayıs 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.