Elektrik yine çarpacak

Elektrik yine çarpacak

Elektrik yine çarpacak TETAŞ yüzde 34 artış için EPDK’ye başvurdu. Ekim’de fiyatlar yüzde 10-15 zamlanacak EPDK’nin...

A+A-

Elektrik yine çarpacak Elektrik yine çarpacak

TETAŞ yüzde 34 artış için EPDK’ye başvurdu. Ekim’de fiyatlar yüzde 10-15 zamlanacak

EPDK’nin TETAŞ’ın zam talebini bugün yapılacak olan kurul toplantısında karara bağlaması bekleniyor. Kararın olumlu çıkması durumunda kilovatsaat (KWh) başına elektrik fiyatı 10.74 YKr’den 14.39 YKr’ye yükselecek.

Ekonomi Servisi - Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) toptan sattığı elektriğe 1 Ekim’den geçerli olmak üzere yüzde 34 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) başvurdu. Bunun nihai tüketiciye etkisi ise yüzde 10-15 arasında hesaplanıyor.

Reuters’ın haberine göre, EPDK’nın TETAŞ‘ın bu başvurusunu bugün yapılacak olan Kurul toplantısında karara bağlaması bekleniyor. Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, petrole bağlı olarak son dönemde doğalgazda meydana gelen yaklaşık yüzde 50’lik fiyat artışının, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının TETAŞ‘ın zam yapmasını zorunlu kıldığını belirterek, “EPDK’nın onaylaması durumunda bunun nihai tüketiciye yansıması yüzde 10-15 civarında olacak. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ‘nin (TEDAŞ) de bu çerçevede EPDK’ya başvurması gerekecek” dedi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, EPDK’nın TETAŞ‘ın tarifesini onaylamasının ardından 1 Ekim’den itibaren kilowattsaat (KWh) başına elektrik fiyatı 10.74 YKr’den, 14.39 YKr’ye yükselecek.

Maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde EPDK, TETAŞ‘ın toptan elektriğe 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 12.7 zam yapılmasına ilişkin tarife başvurusunu da onaylamıştı.

8 ayda yüzde 45 zam

Hükümet, Ocak ayından geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 olarak zam yapılmasını kararlaştırmış, enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar tüketiciye konutta yüzde 19.5 ve sanayide de yüzde 12 olarak yansıtılmıştı. 1 Temmuz’da da ev ve işyerlerinde yüzde 21, sanayide ise yüzde 22 artırılmasını kararlaştırmıştı. Böylece yılbaşından bu yana konutta toplam yüzde 44.6, sanayide ise toplam yüzde 36.6 oranında zam yapılmıştı.

Cumhuriyet - 04.09.2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.