Eliaçık: Alevi köylerinde karakoldan ezan okutmak zorbalıktır

Eliaçık: Alevi köylerinde karakoldan ezan okutmak zorbalıktır

İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık, Dersim’de Alevi köylerinde karakollardan ezan okutulmasına ilişkin konuştu. “İstenmeyen yerlerde ezan okutulması zorbalıktır” diyen Eliaçık, “Din bekçiliği” yapmanın da Müslümanlıkta yer bulmadığını ifade etti. Dersim’in Ma

A+A-

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Muxundi (Darıkent) köyüne Tunceli Valisi’nin ziyaretinin ardından ezan okutulmaya başlandı. Köylüler, Alevi yerleşkelerinde bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu ifade ederken, duruma bir tepki de İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık’tan geldi.

“KABUL EDİLEMEZ UYGULAMA!”

“Zorla ezan dinletmenin dini bir temeli yoktur” diyen İhsan Eliaçık, “Alevi yerleşimlerinde ezan okutmak, zorla namaz kıldırmak, oruç tutturmak ve birtakım şeyleri zorla yaptırmak kabul edilemez. Dolayısıyla bu uygulamaların bir dini temeli yok. Bu tamamen keyfi, tamamen inadına ve dini zorbalık aracı olarak kullanmaktır” dedi.

“İKTİDARIN BASKI ARACIDIR”

İhsan Eliaçık, ezan vaktinin megafon haricinde farklı yollarla da öğrenilebileceğini işaret ederek, “Eğer insanlar ezan sesi duymak istemiyor ve bundan rahatsızlık duyuyorlarsa oralarda ezan okunmaması gerekir. Karakoldan ezan okutmak, özellikle bunu Alevi köylerinde yapmak, inadına ve zorla dayatmak bir dini iktidarın baskı aracı olarak kullanma anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

“ZORBALIK VE DİN BEKÇİLİĞİ YAPMAK YASAKLANIR”

İhsan Eliaçık, dinde zorlamanın olamayacağına vurgu yaparak sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

“Bakara Suresi 256. ayette dinde zorlama olmayacağı belirtilir. Her türlü zorlama yasaklanır. Bunu yapanlar Kuran’a aykırı hareket etmiş olur. Alevi toplumunun cemevleri var. Orada ibadet ediyorlar. Cemevleri de ibadethanedir. Cemevlerinde yükselen duaları da dilekleri de Allah işitir. İnsanlar ne şekilde isterse Tanrıya öyle ibadet eder. Her insan Sünni inanca göre Allah’a dua edecek diye bir şart yok. Kiliselerde yapılanı da Allah işitir, tapınaklarda yapılan duaları da… Peygambere ve ‘Ben Müslümanım’ diyenlere Kur’an’da zorbalık ve din bekçiliği yapmak yasaklanır.”

PİRHA/ANKARA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.