Emeğe Saygısı Olmayanın İnsana da Saygısı Olmaz

Emeğe Saygısı Olmayanın İnsana da Saygısı Olmaz

Emeğe Saygısı Olmayanın İnsana da Saygısı OlmazNaci DANACIYüzyıllardan beri Alevilere yapılan işkence, aşağılama, hakaret içinden çıkılmaz...

A+A-

Emeğe Saygısı Olmayanın İnsana da Saygısı OlmazEmeğe Saygısı Olmayanın İnsana da Saygısı Olmaz

Naci DANACI

Yüzyıllardan beri Alevilere yapılan işkence, aşağılama, hakaret içinden çıkılmaz bir hal aldığını gösteriyor. Devletin içerisindeki kurumlarda görev alan aleviler belli bir yere kadar gelip ‘kıdemin bu kadar, daha ileri gidemezsin’ demediler mi? (Tabi bunu da hiçbir zaman hissettirmezler.) Bu ülkede kaç tane müsteşar, kaç tane vali, kaç tane kaymakam, kaç tane emniyet müdürü alevi vardır. Gelmiş geçmiş iktidarlara baktığımızda atanan bakan sayısı da parmağımızın sayacağı kadar azdır.

Şimdiye kadar yapılan ayrımdan, eşitsizlikten daha açıkçası ‘sizler alevisiniz, yapamazsınız’ diye gizli ibarelerden mi kaynaklanıyor? Aleviler bu makamlarda görev yaparken yeteneksiz mi kalıyorlar? Yoksa o makamların koltuklarını görüntü olarak dolduramadıkları için mi görev verilmez? Yada sizler alevisiniz diyerek üzerlerine kırmızı çizgiler çekilen ibarelerden mi kaynaklanıyor?

Aleviler bu kadar ezilmiş, horlanmış, yok sayılmış oldukları halde, neden bu kadar hoşgörülü davranıyorlar? Hacı Bektaş Veli’nin o evrensel sözlerini ‘İncinsen de incitme, düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız, hiçbir milleti ve insanı ayıplamayınız’ sözlerini akıllarına getirdikleri için sabretmişlerdir.

9 Kasım’da yapılan Sıhhiye mitinginin en temel vurucu yanı eşit yurttaşlık hakkının alınması idi. Yılların vermiş olduğu ezilmişliğin, horlanmışlığın, eşitsizliğin, baskılanmışlığın tepkimesini göstermek için yüzbinler seslerini duyurmak için Sıhhiye Meydanına toplanmıştır. Bu miting bir emeğin, bir çalışmanın ürünüdür. Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama oradaki insanların yüzlerine baktığınız zaman o ezilmişlik, horlanmışlık rahatlıkla okunabiliyordu.

‘Bunlar ateisttir, bunlar marksisttir, bunlar alevi değildir’ diyerek insan ayrımı yapmak eşit yurttaşlık hakkı suçunu sizler de işliyorsunuz. Birileri de çıkmış kendine buradan pay çıkarmak için ‘beni yıkmak için yürüyorlar’ diyebiliyor. Emeğe ve insana saygısı olmayan kişilerden böyle çıkışların olması doğaldır. O beğenmediğiniz, ayrım yaparak suçladığınız insanların dışında bir miting yaparak yüzbinleri değil de binleri toplayarak yapın, biz de seve seve katılalım. Taleplerinizi oradan haykırın.

9 Kasım mitingi Alevi-Bektaşiler için, laik düşünenler için, demokrasiyi savunanlar için, emekten yana olanlar için bir milat olmuştur. Diyanetin kaldırılması, eşit yurttaşlık hakkının olması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması gibi taleplerde bulunularak adımların atılması ülkemizdeki bazı tabuların yıkılmasına öncü olmuştur. Önümüzdeki günlerde iyi veya kötü bazı adımların atılacağına inanıyorum.    

Naci DANACI / Hacıbektaş
Alevihaber.com - 23 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.