Emek Sineması Direnişi Sürüyor

Emek Sineması Direnişi Sürüyor

Emek Bizim ve Beyoğlu Kent Savunması’nın çağrısıyla Emek Sineması’nın da içinde bulunduğu tarihi Cercle D'Orient binasının yerine yapılmakta olan...

A+A-

Emek Bizim ve Beyoğlu Kent Savunması’nın çağrısıyla Emek Sineması’nın da içinde bulunduğu tarihi Cercle D'Orient binasının yerine yapılmakta olan inşaatın hukuksuz bir şekilde yapılmasına karşı çıkan binden fazla kişi binanın önünde bir protesto gösterisi yaptı.

Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı yaptığı konuşmada, geç gelen yürütmeyi durdurma kararını duyurdu ve süreç hakkında bilgi verdi.

Emek Bizim Platformu’ndan Deniz Özgür Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan ve yetkililer Mehmet Ali Kipsöz, Barış Çelikkalkan, İlhan Turan için yıkım projeye uygun yapılmadığı için soruşturma izni verildiğini hatırlattı.

İktidarın hukuku kendi çıkarı için bir araç olarak kullandığını belirten Mimarlar Odası’nın avukatı Can Atalay da yürütmeyi durdurma kararından sonra inşaatın devam etmesi durumunda suç işlenmiş olacağını vurguladı.

Cercle D'Orient kamuya ait

Emek Bizim ve Beyoğlu Kent Savunması adına basın açıklamasını ise yönetmen Elif Refiğ okudu.

“Kamer İnşaat halkı yanlış yönlendirerek, işçi güvenliğini yok sayarak bu hukuksuz projeye devam etmekte ve inşaatı oldubittiye getirmeye çalışmaktadır.

“Şirketle bir iş ortağı gibi çalışan Beyoğlu Belediyesi’nin görevini yapması ve bir an önce bu inşaatı mühürlemesi gerekmektedir...

“Haksız ve hukuksuz bir şekilde sermayeye devredilen Emek Sineması ve Cercle D'Orient binası Sosyal Güvenlik Kurumu’na, yani kamuya, yani bizlere aittir.

“Bu alan üzerinde her türlü kullanım hakkı kamunundur ve kolektiftir. Meşru ve esas olan devlet kurumlarının ve şirketlerin çıkarları değil, kamunun yararı ve kararıdır.”

Protestoya HDP Milletvekili Sebahat Tuncel ve CHP Milletvekili Melda Onur da destek verdi.

Talepler

Konuşmaların ardından Cercle D'Orient binasına göstericilerin taleplerini anlatan dövizler yapıştırıldı.

Talepler şöyle:

* İnşaat durdurulacak.

* Proje iptal edilecek.

* Emek Sineması’nın da içinde bulunduğu yapı bütünü kamulaştırılacak.

* Emek Sineması eski haliyle tekrar inşa edilecek.

* Bundan sonra korunması gereken hiçbir doğal, kültürel, tarihi, kamusal ve yaşamsal alan hukukun geciken kararları bahane edilerek yok edilmeyecek.

İnci’ye yürüyüş

Açıklamaların ardından protestocular eskiden Cercle D'Orient’da bulunan ama bu süreçte taşınmak zorunda kalan İnci Pastanesi’ne yürümek istedi.

Çevik kuvvet ekipleri ise Ağa Cami’nin önünde yolu kapadı ve önce eylemcilerin geçişine izin vermedi, ancak yapılan görüşmenin sonunda yolu açtı.

Protestocular İnci Pastanesi’nin önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Burada Can Atalay “Biz nasıl Cercle D'Orient’dan buraya geldiysek sürecin sonunda İnci Pastanesi de Cercle D'Orient’a gelecek” diyerek kısa bir açıklama yaptı.

İnci Pastanesi’nden dayanışma profiterolleri gelirken eylem sona erdi. (YY)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.