Emekli-Sen kapatıldı

Emekli-Sen kapatıldı

Emekli-Sen kapatıldıAnkara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikasının (Emekli-Sen) kapatılmasına karar verdi.     ...

A+A-

EMEKLİ-SENEmekli-Sen kapatıldı

Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikasının (Emekli-Sen) kapatılmasına karar verdi.
     
İçişleri Bakanlığı'nın, Anayasa'nın sendika kurma hakkını düzenleyen 51'inci maddesine dayanarak, DİSK'e bağlı Emekli-Sen aleyhine açtığı kapatma davasının karar duruşması, Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. 

Duruşmaya, İçişleri Bakanlığı avukatı Gülçin Türkucu, Emekli-Sen avukatı Süleyman Beysülen, Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen ile DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul'un da aralarında bulunduğu bazı sendikacılar katıldı.
     
Duruşmada söz alan İçişleri Bakanlığı Avukatı Gülçin Türkucu, mahkeme tarafından ''davanın reddi'' yönünde verilen ilk kararı Yargıtayın bozduğunu hatırlatarak, ''Yargıtay'ın bozma ilamına uyulsun. Talebimiz doğrultusunda karar verilsin'' dedi.
     
Emekli-Sen avukatı Süleyman Beysülen ise sendika hakkında daha önce açılan kapatma davalarının reddedildiğini ve bu kararların kesinleştiğini anlattı. Kendilerinin, Emekli-Sen'in ''sendika'' olduğunu savunduklarını ancak mahkemelerin önceki kararlarında Emekli-Sen'i ''dernek'' olarak nitelediğini ifade eden Beysülen, şunları söyledi:
     
''Derneğin kapatılması ancak Cumhuriyet Savcılığı kanalıyla mümkün olacağından, davacının bu davayı açmaya aktif husumet ehliyeti yoktur. Bu nedenle davanın reddini isteriz. Verilecek kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşınacağı göz önünde tutmalıdır. AİHM'nin, başka ülkelerce açılan bu nevi davaları reddine dair kararları vardır. Bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.'' Yargıç Zeki Deniz, davacı İçişleri Bakanlığının açtığı davayı kabul ederek, ''Emekli-Sen'in sendikal faaliyetlerden menine ve kapatılmasına'' karar verdi.
     
    
SENDİKACILARIN TEPKİLERİ
     
Emekli-Sen üyeleri, bugünkü duruşmanın öncesinde Gençlik Parkı önünde toplandılar. ''Sendikama Dokunma, Emekli-Sen kapatılamaz'' yazılı pankartın arkasında kortej oluşturan sendika üyeleri, sendika hakkındaki kapatma davasını protesto eden sloganlar attılar. Emekli-Sen üyeleri, duruşma görülürken Ankara Adalet Sarayı önünde bekleyişlerini sürdürdüler.
     
Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, kararın açıklamasının ardından Ankara Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamada, ''siyasi bir kararla karşı karşıya olunduğunu'' öne sürdü. ''Siyasi iradenin, emeklilerin ve emeğin örgütlenmesini istemediğini'' savunan Beysülen, ''Bu mücadele bitmedi. Yargıtay sürecimiz var. Türkiye, örgütlenme özgürlüğünü bir türlü gerçekleştiremiyor. Bu hastalık devam ediyor. Bu hastalığın aşılması, Türkiye'nin demokratikleşmesi için ne gerekiyorsa yapacağız'' diye konuştu.
     
KESK Genel Başkanı Tombul da ''bir hukuk katliamı yaşandığını'' iddia etti. Emeklilerin örgütlenme ve mücadele talebinin ''demokratik, hukuki ve meşru'' olduğunu söyleyen Tombul, ''Emekli-Sen'in antidemokratik yasalara sığınılarak kapatılamayacağını'' savundu. Tombul, ''Emekli-Sen'in mücadelesi bizim mücadelemizdir. Emekli-Sen'in geçtiği yollar, KESK'in geçtiği yolların aynısıdır'' dedi.
     
DİSK Genel Başkanı Çelebi ise ''2 dakika içinde verilen kararın hukuk skandalı'' olduğunu iddia etti. ''Davayı açan siyasi iktidarın, toplumun önüne çıkarak demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, adalet ve anayasanın demokratikleşmesi gibi kavramları konuşmaması gerektiğini'' savunan Çelebi, ''Buna hakkı yok. Böyle bir hakkı artık ağızlarına almasınlar. Çünkü bunu hak etmiyorlar'' diye konuştu.
     
''Davayı bitmiş kabul etmediklerini'' söyleyen Çelebi, konuyu uluslararası sendikal örgütlere ve mahkemelere taşıyacaklarını ifade etti.
     
    
DAVA SÜRECİ
     
Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, ilk yargılama sonunda, İçişleri Bakanlığının, Anayasa'nın sendika kurma hakkını düzenleyen 51'inci maddesine dayanarak, Emekli-Sen'in kapatılması için açtığı davayı, sendikanın kurulmasını uluslararası sözleşmelere uygun bularak reddetmişti.
     
İçişleri Bakanlığı avukatları, Yargıtaya başvurarak, mahkeme kararını temyiz etmişti. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Bozma ilamında, ''aktif çalışma hayatından ayrılmış olanların, yasalarla sadece çalışanlara yönelik olarak düzenleme altına alınmış olan 'sendika' şeklinde örgütlenmelerinin mümkün olmadığı'' gerekçesine yer vermişti.
     
Yargıtayın bozma ilamının ardından Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen ilk davaya, İçişleri Bakanlığı avukatlarının katılmaması nedeniyle dava dosyası işlemden kaldırılmıştı. Ancak daha sonra bakanlık avukatları, mahkemeye başvurarak, davanın yenilenmesini talep etmişlerdi.
     
MİLLİYET - 09.10.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.