En büyük toplu katliam

En büyük toplu katliam

En büyük toplu katliam Hiroşima’ya atom bombası atılmasının 63. yılında, dünya genelindeki nükleer silahların varlığı sürüyorABD’nin...

A+A-

En büyük toplu katliamEn büyük toplu katliam

Hiroşima’ya atom bombası atılmasının 63. yılında, dünya genelindeki nükleer silahların varlığı sürüyor

ABD’nin Hiroşima’ya attığı atom bombası ‘en büyük toplu katliam’ olarak nitelendirildi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD’nin Japonya’nın Hiroşima kentine yönelik yüz binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan atom bombası saldırısı, 63. yılında İstanbul Nükleer Karşıtı Platform tarafından kınandı. ‘Nükleere hayır’ yazılı sarı önlükler giyen platform üyeleri, savaştan ve nükleerden arınmış bir dünya istedi.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen İstanbul Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri adına TMMOB İKK Sekreteri Tores Dinçöz açıklama yaptı. 50 milyon insanın ölümüyle 35 milyon insanın da sakat kalması ile sonuçlanan 2. Dünya Savaşı ayıbı içinde, Hiroşima ve Nagazaki’nin ayrı bir trajedi yaşandığını söyleyen Dinçöz, geçen 63 yıla rağmen değişen bir şey olmadığını vurguladı. “Bugün nükleer silah sahibi devletler silahlarını azaltmak yerine daha çok silahlanma yoluna gidiyor” diyen Dinçöz, özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra ABD, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin nükleer silahlarını daha etkin biçimde kullanabilmek için yeni teknolojiler geliştirdiğini dile getirdi.

Tercihler ölümden yana

825 milyon insanın aç kaldığı, yılda 12 milyon çocuğun açlıktan öldüğü bir dünyada, ABD’nin yılda 35 milyar doları nükleer silahlara ayırdığına dikkat çeken Dinçöz, ABD’nin yaşam ve ölüm arasındaki tercihini ölümden yana kullandığını kaydetti.

“Türkiye nükleerden arınmış bir bölge olsun” diyen Dinçöz, Türkiye’nin pahalı ve riskli enerjiye ihtiyacı olmadığını vurguladı. AKP Hükümeti’nin nükleer lobilere değil halkın sesine kulak vermesini isteyen Dinçöz, “Ülkemizin herhangi bir nükleer maceradan uzak tutulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, İkinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin Uranyum-235 tipi atom bombası ‘Little Boy’ ile gerçekleştirdiği saldırının insanlığa karşı yapılan en büyük toplu katliam olduğunu belirtti. ABD ve emperyalist güçlerin bugün Ortadoğu’da, Irak’ta, Filistin’de, Lübnan’da işgallerle ve katliamlarla insanlık suçunu işlemeye devam ettiğini dile getiren Soğancı, ABD’ye, emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı yüksek sesle haykırmaya devam edeceğini ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

Sabancı’ya nükleer protestosu

Greenpeace üyeleri, Sabancı Grubu’nun nükleer santralde ısrar etmesini Sabancı Center önünde yaptıkları eylemle protesto etti. Sabancı Center bahçesine giren Greenpeace üyeleri ‘Güneşi seç-Go solar’ yazılı bir pankartın bulunduğu dev bir balon uçurdu.

Sabancı Center’ın bahçesinin tellerine merdiven dayayan Greenpeace üyeleri, hızla telleri aşarak bahçeye girdi. 8-9 kişilik grup, yanlarındaki balonu, ‘Güneşi seç-Go Solar’ yazılı pankartla uçurdu.

Diğer bir grup ise Sabancı Center’ın bahçe çitlerine ‘Go solar’, ‘Nükleersiz bölge’ yazılı dövizleri zincirle bağladı.

Eylemin ardından açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, Sabancı Grubu’nun nükleer santral ihalesine katılmak için hâlâ zaman, para ve çaba sarf ediyor olmasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. “Bu kadar büyük bir yatırımı son derece kirli ve tehlikeli bir teknolojiyle yapmak, ekonomik anlamda da akıl dışıdır” diyen Diker, “Sabancı Grubu yatırımları değerlendirirken Türk halkının ve Türkiye’nin çıkarlarını öncelik olarak belirlediğini söylüyor. Bu durumda, Sabancı kirli, eksi ve pahalı bir yatırım olan nükleer yerine güneş enerjisi gibi gerçek çözümlere yatırım yapmalıdır” dedi. Diker, hükümetin de nükleer enerji ihalesini bir an önce iptal etmesi gerektiğini söyledi.

EVRENSEL - 7 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.