Ender İMREK : Çamuroğlu, iftar, iftihar ve şaklabanlık

Ender İMREK : Çamuroğlu, iftar, iftihar ve şaklabanlık

Ender İMREK : Çamuroğlu, iftar, iftihar ve şaklabanlıkAKP İstanbul milletvekili olan ve Alevi bir aileden gelen Reha Çamuroğlu, bir süredir...

A+A-

Ender İMREK : Çamuroğlu, iftar, iftihar ve şaklabanlıkEnder İMREK : Çamuroğlu, iftar, iftihar ve şaklabanlık

AKP İstanbul milletvekili olan ve Alevi bir aileden gelen Reha Çamuroğlu, bir süredir Alevileri AKP’ye yöneltmek için çırpınıp duruyor. AKP gibi, emek, demokrasi, barış, kardeşlik, inanç, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşıtı bir partide milletvekili olmayı sindiren Çamuroğlu, içine girdiği bataklığa Alevileri de çekmek için uğraşıyor.

DYP’den MHP’ye, MHP’den AKP’ye uzanan siyasi bir “duruşun” sahibi olan Reha Çamuroğlu, AKP’ye yaranmak adına tertiplediği “iftar” yemeğine katılmayan Alevi kuruluşlarını ve demokratik duruş sergileyen Alevi şahsiyetleri de utanmadan şaklabanlıkla suçluyor.

Çamuroğlu, kimin ekmeğini yiyorsa onun kılıcını kuşanarak meydana çıkıyor. Bu defa da Alevileri AKP çizgisinde hizaya getirmek için çalışıyor. Kendisi gibi davranmayanları anlamıyor, onlara ‘dinden imandan çıkarak’ saldırıyor.

Çamuroğlu’nun ikbal peşinde koşarken yolunu bulduğu AKP, Alevilerin tarihten bugüne kadar yaşadıkları haksızlıkların, insanlık dışı uygulamaların, acıların, katliamların günümüzdeki mirasçısı bir parti. Hem de duruşundan taviz vermeyen kararlı bir mirasçı. Çamuroğlu’nun tertip ettiği iftar yemeği için Başbakan’ın “Sayın Çamuroğlu bizi de davet etti” açıklaması, AKP’nin bu yemeği Çamuroğlu’nun üzerine yıkarak sıyrıldığını da göstermektedir.

AKP, milliyetçi muhafazakar, Türk İslam sentezci; eski ülkücüden, Hizbullahçısına uzanan bir bileşik hareketin adı.

Öncesi bir yana Yavuz Sultan Selim’den yakın tarihe, Cumhuriyet’ten bu yana Maraş, Çorum, Malatya, Sivas, Madımak, Gazi’de yaşanan katliamların ve diğer tüm acı ve hakaretlerin üzerindeki sis perdesini kaldırırsanız, karşınızdakilerin sureti size her şeyi anlatacaktır!

Zihniyet olarak, dini yaklaşım bakımından, politik tutum olarak AKP, Alevilerin tam da karşısında duruyor. Bugüne kadar yaşanılanlar hakkında yaptığı bir özeleştiri, bir kusur tespiti de bulunmuyor.

AKP’nin geldiği yer, bu partinin soyu sopu, kökü kömeci biliniyor. Hele sorun inançlar, mezhepler ve dinler olunca AKP, iç karartıcı bir görüntü sergiliyor.

“Otu çek köküne bak” sözü tam da AKP için söylenmiş gibidir.

Birazcık eşelenir, az irdelenirse AKP’nin Aleviler hakkında ve elbette farklı inanç, dil ve kültürler için nasıl bir anlayış ve tutuma sahip olduğu rahatlıkla görülebilir. Hele Reha Çamuroğlu gibi mektep medrese görmüş, o partiden bu partiye en son AKP’ye duhul eylemiş, eli kalem tutan, mürekkep yalamış bir zatı muhteremin, AKP’nin şeceresini bilmemesi mümkün değil.

Çamuroğlu ne yaptığını bilerek, tarafını seçerek hareket ediyor.

Ancak Çamuroğlu kendi duruşu ile bir halkın, koca Alevi camiasının duruşunu birbirine karıştırıyor. Aleviler kendisi gibi davranmıyor diye küplere biniyor.

Çamuroğlu; Alevileri düşünce özürlü ve balık hafızalı sanıyor.

Hiçbir halk, hiçbir düşünce ve inanç sahibi, tarihte yaşadıkları karşısında kayıtsız kalamaz, yaşananların üzerine çizgi çekip, zulmün ve saltanatın karşısında diz çökmez. Alevilerin gösterdiği de bu doğal tutumdur.

Çamuroğlu, Alevilerin, kendilerine çektirenlerle hiçbir hesaplaşma içine girmeden, tarih ve insanlık önünde bir hesaplaşma yaşanmadan el sıkışmalarını, can ciğer kuzu sarması olmalarını istiyor. Oysa, ‘kabahat’ işleyenlerin kabahatleriyle mağrur, mazlum ve mağdurların yaşadıklarıyla teslim oldukları bir sofra, ne insanlığa, ne dine, ne vicdana, ne de politik dürüstlüğe sığar.

Nitekim, Alevi kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, her inançtan insanın eşit ve özgür olarak yaşamasından yana olan büyük bir kitle doğru ve haklı olarak Çamuroğlu’nun Hızır Paşa sofrasına rağbet etmemiştir.

Ama ne yazık ki buradan bir ders çıkarması gereken AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu AKP’nin ‘ne olup ne olmadığı’nı bilen Alevilerin bu dümen dolap işlere tepki göstermeleri karşısında, zıvanadan çıkıyor. Alevilere hakaret ediyor, daha da ileri giderek MHP’nin rahle-i tedrisatından öğrendikleriyle hareket ederek, yemeğe katılmayanları “toplum ve ülke düşmanları” olarak ilan ediyor. Böylece özünü sözüyle birleştiriyor. ‘Özü sözü bir, duruşu tutumu tamam’ bir zatı muhterem olarak, kimlerin yanında ve kimlerin karşısında olduğunu da sergilemiş, gerçek niyetini dışa vurmuş oluyor.

Emek, barış, eşitlik, kardeşlik, inanç, düşünce, ifade ve örgütlenme düşmanı AKP Çamuroğlu’yla hazırladığı bu ‘iftar yemeği’ ile ne kadar iftihar etse yeridir.

Yazılana, söylenene bakılırsa, AKP’nin Çamuroğlu taşeronluğunda hazırladığı Hızır Paşa sofrasına Türkiye’de bulunan 279 Alevi kuruluşundan yalnızca 8’i katılacağını açıklamış.

Ancak Çamuroğlu yemeğe katılmayanları ağır bir dille suçlayarak, “şaklabanlığı bıraksınlar” demiş. Hızır Paşa sofrasına katılacağı söylenen 8 Alevi kuruluşu için böyle bir söz söylemeye bizim dilimiz varmaz, ama Reha Çamuroğlu için ne diyeceğimizi bilemiyoruz!
 
Ender İmrek

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy27634 = 'enderimrek' + '@';

addy27634 = addy27634 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text27634 = 'enderimrek' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

27634 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


EVRENSEL - 12 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.