Ensest içeren TV filmi Almanya'da Alevileri sokağa döktü

Ensest içeren TV filmi Almanya'da Alevileri sokağa döktü

Ensest içeren TV filmi Almanya'da Alevileri sokağa döktü   'Namusuma Layık Olmak' adlı polisiye filmde töre cinayeti...

A+A-

Ensest içeren TV filmi Almanya'da Alevileri sokağa döktü Ensest içeren TV filmi Almanya'da Alevileri sokağa döktü
 
'Namusuma Layık Olmak' adlı polisiye filmde töre cinayeti ve ensest gibi konular ele alınıyor.
 
TV filminde 'mum söndü iması' Alevileri kızdırdı. Alman televizyonu 'Tepkileri ciddiye aldık' dedi ve filmi gösterdi

AA - HAMBURG - Alman televizyon kanalı ARD ve ona bağlı NDR kanalında gösterilen 'Tatort- Wem Ehre gebührt' (Namusuma Layık Olmak) adlı polisiye dizi film, Alevi toplumunu sokağa döktü. Aleviler filmin yayından kaldırılaması için Hamburg'daki NDR binası önünde gösteri yaptı ama başarılı olamadı. NDR yayından önce "Bu filmde amacımız Alevilere karşı var olan ön yargıları güçlendirmek değil" şeklinde altyazı geçmekle yetindi. Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Orhan, "Aleviler aşağılandı" gerekçesiyle nöbetçi mahkemeye de başvurmuştu.

Başrollerini Maria Furtwängler ile Mehmet Kurtuluş'un oynadığ filmde, Almanya'da yaşayan 17 yaşındaki Alevi bir Türk kızının intiharını inceleyen kadın töre cinayetinden şüpheleniyor. Türk kökenli ortağıyla olayı açığa kavuşturmaya çalışıyor. Bu arada ensest ilişki açığa çıkıyor.

Pazar akşamı gösterilen filmin yayından kaldırılması için önceki gün Almanya'nın çeşitli kentlerinden gelen Alevi dernekleri üyeleri Hamburg'da buluştu. Gösteri nedeniyle NDR binası önünde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Burada bir açıklama yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Ali Ertan Toprak, filmde Alevi bir babanın kızına tecavüz ettiğini belirterek isyan etti:

"Aleviler olarak kıyıma uğradık. Ancak bugüne kadar gelen suçlamaların en alçağı, bu filmin konusudur. Adeta mum söndü olayı gibi gösterilmek istenmektedir. Alevileri rencide eden filme karşı sessiz kalmayacağız. Neden bir Alevi ailesi seçildi? Babası tarafından tecavüze uğrayan bir kız çocuğu eniştesine sığınıyor ve onun etkisiyle başörtüsü takıyor. Olayın can alıcı noktası da bu. Basın ve sanat özgürlüğünden yanayız. Ancak bu şekilde bir inanç grubunu bu denli aşağılayan ve önyargıyla bakan film karşısında tepkilerimizi devam ettireceğiz."

Protesto sonrasında Alevi dernek temsilcileri NDR yöneticileriyle görüştü. NDR televizyonundan yapılan açıklamadaysa tepkilerinin ciddiye alındığı belirtilerek şöyle denildi: "Amacımız, Alevilere karşı var olan önyargıları güçlendirmek değil. Bu bir polisiye filmdir. Söz konusu olay dünyanın her yerinde yaşanabilir. İster Türk olsun, ister Alman. Filmde baş komiser rolünde oynayan kişinin kendisi Alevidir. Bu önyargılar olumlu çalışmayı gölgelemektedir."

Almanya Türk Toplumu (TGD) da 'Tatort' adlı polisiye kuşakta gösterilen filme tepkili. Tatort'un 8 milyon izleyiciye ulaştığını vurgulayan TGD Genel Başkan Yardımcısı Şeref Erkayhan "Kamuya ait televizyonlar, bu gibi hataların bir daha gerçekleşmemesi için farklı inanç gruplarından oluşan uzmanların yer aldığı danışmanlar grubu kurmalı ve buna benzer yapımlar öncesi fikir almalıdırlar" dedi.

RADİKAL - 25 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.