Erçakmak 16 yıldır yakalansa bile iade edilmezmiş

Erçakmak 16 yıldır yakalansa bile iade edilmezmiş

Erçakmak 16 yıldır yakalansa bile iade edilmezmişANKARA  - Sivas’ta 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliama ilişkin...

A+A-

Erçakmak 16 yıldır yakalansa bile iade edilmezmişErçakmak 16 yıldır yakalansa bile iade edilmezmiş

ANKARA  - Sivas’ta 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliama ilişkin firari yedi sanığın yargılandığı davada, olayların bir numaralı sanığı Cafer Erçakmak hakkında çıkartılan kırmızı bültenin, Anayasal Düzene Karşı Suçlardan değil, Terörle Mücadele Kanunu muhalefetten çıkarıldığı ortaya çıktı. Fransa'da ortaya çıkan Erçakmak, bu yanlışlıktan dolayı yakalansa bile iade edilmeyecekti. Bu hatayı fark eden Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, resen bir duruşma yaparak, söz konusu hatasını düzeltti.

Ek davanın firardaki sanığı Cafer Erçakmak hakkında 1995 yılında çıkarılan kırmızı bültende yanlışlık farkedilince 18 Eylül 2008'de bir yakalama kararı çıkarıldı. Kararda, Erçakmak’ın Terörle Mücadele Kanuna muhalefetten aranmasına karar verildi. Ancak mahkeme yaptığı hatanın farkına vararak 28 Ekim 2009'da resen yeni bir duruşma yaptı ve Erçakmak hakkındaki suçunun  “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar ” kapsamında olduğuna karar verdi. Mahkeme bu hatasını düzeltmemiş olsaydı Erçakmak, yakalanmış olsa bile Türkiye iadesi mümkün olmayacaktı. Çünkü Erçakmak'ın kırmızı bültenine yazılan suç ceza karşılığı 5 yıldan az. Sözleşmelerde 5 yıldan az ceza alabilecek kişilerin iadesi mümkün olmuyor.

Hata düzeltildi

Dünkü duruşmada Avukat Şanal Sarıhan, bu hususa dikkat çekti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Şatır,  “Daha önce çıkarılan yakalama müzekkereleri iddianamede ifade edilen suç kapsamında çıkarıldı. İddianamedeki belli suçlar konusunda sorun var. Bu yüzden ikinci müzekkere yazıldı ” dedi.

Fransa tutuklama istedi mi?

Dosyaya  gelen belgeler ışığında Avukat Sarıhan, Adalet Bakanlığı Uluslararası Dış İlişkileri Genel Müdürlüğü Suçluların İadesi Bürosunda gelen yanıta dayalı olarak Fransız makamlarında sanık hakkında tutuklama talep edilip edilmediği sorulmasını istedi. Mahkeme de bu isteği kabul ederek, Adalet Bakanlığın ’dan bilgi istenilmesine karar verdi.

Emekli aylığı almıştı

Sivas ana davasından ayrılan Erçakmak, 26 Mayıs 1998'e kadar SSK'dan emekli aylığı aldı. Ancak bu maaş daha sonra bilinmeyen bir nedenle kesildi. Sanıklardan İhsan Çakmak aranmaktayken, 27 Temmuz 1999'da Sivas Altınyayla Belediyesi'nde evlendi. 22 Mayıs 1997'de askerlik görevine başladı. Çocuğu oldu ve onu nüfusa kaydettirdi. 2000 yılında Emniyet makamlarından ehliyet aldı. Davanın bir numaralı sanığı olarak gösterilen Cafer Erçakmak'ın sadece Sivas'taki ikametgahında aranması da bir başka skandal olarak dikkat çekmişti.

Arkasında devlet var

Davayı takip eden Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, "Sivas Madımak Katliamı davası sanıkları devlet tarafından korunmaya devam edildi. Topluma kazandırma yasası ile işi toptan çözmek istediler ama hukuki mücadelemiz buna engel oldu. Hakkında mahkumiyet kararı kesinleşmiş olan bazı sanıklar her tarafta aranırken, kimisi belediyeden işe girdi, kimisi evlendi. Erçakmak hakkında ancak 16 yıl sonra gıyabi tutuklama kararı verildi. Tüm bunlar bize Maraş Katliamında olduğu gibi, Sivas Madımak katliamı arkasında da devletin bir yerlerinden, birilerinin varlığını göstermektedir" diye konuştu.

KAYNAK : Alevihaber.com - 24 Aralık 2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.