Erdem: CHP sağ kuşatma altında

Erdem: CHP sağ kuşatma altında

Erdem: CHP sağ kuşatma altında   Yıllardır Baykal'ın kurmay kadrosunda yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, partideki görevlerinden...

A+A-

Erdem: CHP sağ kuşatma altında Erdem: CHP sağ kuşatma altında
 
Yıllardır Baykal'ın kurmay kadrosunda yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, partideki görevlerinden istia etti. Erdem, 'CHP sınıfsal kimliği ve sol ideolojisinden uzaklaştı' dedi

RADİKAL - ANKARA - Deniz Baykal'ın en önemli kurmaylarından olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, dün partideki bütün görevlerinden istifa etti. "CHP sınıfsal kimliğinden ve sol ideolojisinden uzaklaşmış, sağ bir kuşatmanın etkisine girmiştir" diyen Erdem, Genel Sekter Önder Sav'ı da isim vermeden 'küçük hesap yapmakla' suçladı.

CHP Genel Merkezi'nin Çankaya teşkilatında gerçekleştirdiği operasyon yüzünden Sav'la tartışan, Baykal Sav'ı destekleyince Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısını terk eden Erdem, dün CHP Genel Başkanlığı'na istifa dilekçesini verdi. Erdem, dilekçesinde Genel Başkan Yardımcılığı, MYK ve Parti Meclisi üyeliği görevlerinden istifa ettiğini belirtti. Erdem'in, partinin çizgisi ile ilgili ağır eleştirilerde bulunduğu dilekçedeki bazı değerlendirmeler şöyle:

Koşullar lehimizeydi ama: Yıllardır sağ partiler ve sağ siyasetçilerce kötü yönetilen ülkemizde, halkın çıkarlarına aykırı sürdürülen politikalar, gelir dağılımındaki adaletsizlik, insan hakları ihlalleri, terör, demokrasi anlayışındaki eksiklikler, cumhuriyetimizi tehdit eden irticai faaliyetler ve buna hoşgörü gösteren iktidar anlayışı karşısında; halkımızın CHP'ye ve sosyal demokrat bir iktidara olan gereksinimi her zamankinden daha çok artmış, ancak lehimize olan elverişli koşullara karşın istenilen sonuca ulaşılamamıştır. 22 Temmuz seçim sonuçlarını başarılı kabul etmek ne yazık ki mümkün değildir.

Sağ kuşatmanın etkisi: Sosal demokrasinin vazgeçilmez asli gücü olan emeğe yeterince sahip çıkılmaması CHP'nin sol kimliğinin yeterince vurgulanmamış olması büyük eksikliktir. Yüzeysel konjonktürel politikalar, CHP'ye güvenin zedelenmesine, beklentilerin azalmasına yol açmıştır. CHP giderek sınıfsal kimliğinden ve sol ideolojisinden uzaklaşmış, sağ bir kuşatmanın etkisine girmiştir.

Açılımda geç kalındı: Genel başkanımızın son zamanlardaki açılımları geç olmakla birlikte toplumumuzun tüm kesimlerince alkışlanmıştır. Ancak bu görüşler henüz ham görüşler olup, içinin doldurulması gerekmektedir. Geç kalınmış bu açılım, tarafımca daha önceleri her vesile ile partinin yetkili kurullarında birçok kez gündeme getirilmiş ancak destek bulamamıştır. Genel başkana duyduğum saygı ve CHP'ye zarar vermemek amacıyla bu görüş ve düşüncelerimi kamuoyuna yansıtmayı siyasal ahlak ve olgunluk ve siyasi etiğin bir gereği saydım.

Parti Sav'ın vesayetinde: CHP'nin; daha çok demokrasi, özgürlük, eşitlik, kalkınmışlık taleplerine yanıt verebilmesi amacıyla, partinin yönetim kademelerindeki paylaştığım birtakım görüşlerimin benimsenmemesi bir yana, partinin kimi yöneticilerinin ülkenin ve halkın ihtiyaçlarına yanıt verecek politikalar üretmek yerine, partimize ve genel başkanımıza zarar veren küçük çıkar hesapları içinde olmaları, sorunu sadece delege hesapları olmaktan ibaretmiş gibi görmelerine tanık olmaktan büyük üzüntü duymaktayım. Başta Ankara olmak üzere partiyi, bu tür küçük hesaplar yapan yöneticilerin vesayetinden kurtarmak kaçınılmaz bir ödev haline gelmiştir.

Yeni kadro gerekli: CHP'nin önerdiği politikalar, örgüt desteğini aldığı kadar halkın da desteğini almalı ve örgütlerimiz halkın görüşlerini en iyi şekilde yansıtan, seçmen profili ile örtüşen ve halka yakın ilişki içerisinde olan kadrolardan oluşmalıdır. Siyasete ve siyasetçiye olan güvenin artırılması, partiye ve yönetime yeni kadroların kazandırılması, sivil toplum örgütleri ile güçlü bağların kurulması çoğulcu demokrasi ve sosyal demokrasi anlayışının gereğidir.

RADİKAL - 17.11.2007

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.