Erdoğan, Kocatepe imamı gibi konuştu

Erdoğan, Kocatepe imamı gibi konuştu

Erdoğan, Kocatepe imamı gibi konuştu AKP’NİN “Alevi açılımı” projesi dahilinde gerçekleştirdiği ve daha gerçekleşmeden...

A+A-

Erdoğan, Kocatepe imamı gibi konuştuErdoğan, Kocatepe imamı gibi konuştu

AKP’NİN “Alevi açılımı” projesi dahilinde gerçekleştirdiği ve daha gerçekleşmeden eleştirilerin hedefi olan Alevi iftarı bitti, ancak tartışmalar sona ermedi. İftara etkili Alevi dernekleri katılmazken 276 Alevi kuruluşundan sadece 6’sı yemekteydi.

Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, “AKP’lilerle bazı devşirme Aleviler, o iftarda baş başa kalmışlardır” dedi. Başbakan’ın konuşmasını dikkatli bir biçimde dinlediklerini belirten Yıldırım, “Kocatepe Camii’nin imamı gibi konuştu. Çözüm mesajı vermedi” diye konuştu.

SALON DAR GELMEYİN!

AKP’nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit ise, “Çok iyi bir iftar programı oldu. Çok gelmek isteyen vardı ancak biz ‘salon dar gelmeyin’ diye geri çevirdik” dedi. Prof. Dr. Kezban Hatemi de, “Hıristiyanlarla, Yahudilerle diyalog çabalarının sürdüğü bir dönemde kendi içimizdeki nifakları da sona erdirmemiz yönünde gayet iyi bir adım” diye konuştu.

NE DİYE KONUŞAYIM

AKP’nin Alevi iftarında Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşmanın danışmanları tarafından hazırlandığı bildirildi. Ekibin konuşma metnini hazırlarken, Alevi-Bektaşi felsefesini içeren özdeyişlerle, önde gelen Alevi isimlerinin “özde sözlerini” derledikleri öğrenildi. Abdal Musa Vakfı adına kimsenin iftarda konuşturulmaması da dikkat çekti. Vakfın Başkanı Ali Tören, “Ne diye konuşayım ki. Orası konuşma yeri değil, matem yeridir” dedi.

Siyasiler de Alevi iftarına tepki gösterdi

SİYASİ parti temsilcileri de, Alevi iftarını “fiyasko ve şova yönelik” olarak değerlendirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, “Başbakan’ın şovuydu, planlandığı şekilde de gerçekleşti. Sivas’ta Alevi aydınları yakanları himaye edenler ortada. Biz bütçe görüşmeleri sırasında cemevlerine pay verilmesini önerdik, ancak AKP zihniyetini, ‘Satanistler de ister’ diyerek ortaya koydu” dedi. Yemeğin amacının siyasi olduğunu belirten MHP’li Mehmet Şandır da, bunun inanç istismarı olduğunu söyledi. DTP’li Selahattin Demirtaş, “AKP kendi kendine iftar yaptı” diye konuştu.

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA
AKŞAM - 13 Ocak 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.