Erdoğan'ı Yas Orucu Tutmaya Çağırdı

Erdoğan'ı Yas Orucu Tutmaya Çağırdı

Erdoğan'ı Yas Orucu Tutmaya ÇağırdıAKP'nin Alevi Açılımıyla İlgili Başbakan'a İlginç Bir Teklif Geldi. Teklifte, Erdoğan'ın...

A+A-

Erdoğan'ı Yas Orucu Tutmaya ÇağırdıErdoğan'ı Yas Orucu Tutmaya Çağırdı

AKP'nin Alevi Açılımıyla İlgili Başbakan'a İlginç Bir Teklif Geldi. Teklifte, Erdoğan'ın Alevilerin 12 Gün Boyunca Tuttuğu Yas Orucunu Tutması İstendi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya, AKP'nin 'Alevi iftarına' tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan'ın Alevilikle ilgili söylemlerini samimi bulmadığını ifade eden Yerlikaya, Başbakan Erdoğan'ı 'yas orucu' tutmaya davet etti. Yerlikaya, CHP'nin de Aleviler'den kopmaması gerektiğinin altını çizerken, 'Eğer, CHP olarak biz Alevilerle diyaloğu kesersek hem onlara hem de Türkiye Cumhuriyeti'ne zarar vermiş oluruz' diye konuştu. 

CHP'nin Alevi kökenli isimlerinden Sinan Yerlikaya, AKP'nin henüz açıklanmayan 'Alevi açılımı' ve 'Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı Muharrem iftarına' ilişkin ANKA'nın sorularını yanıtladı.

Aleviler'in ezelden beri siyasi ve sosyal yaşamda mağdur edildiğini savunan Yerlikaya, 'Yıllardır, Alevilere yönelik doğru dürüst bir çalışma yok. Aleviler, bugün nüfusumuzun 25 milyonuna yakın bir bölümünü oluşturuyor. Bu yüzden, bu konunun üzerinde özenle durulması gerekiyor' dedi.

Aleviler'in, Atatürk Cumhuriyeti ile birlikte rahat bir nefes aldıklarını ve bu yüzden, derin bir Mustafa Kemal sevgisi bulunduğunu ifade eden Sinan Yerlikaya, Aleviliğin, İslamiyet'in de 'sol' anlayışı olduğunu söyledi.

-'CEMEVİNE CÜMBÜŞ YERİ DİYENLER, ALEVİLERİN PEŞİNE DÜŞTÜ'-

Sinan Yerlikaya, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun organizasyonu ile düzenlenen ve yarın Bilkent Otel'de verilecek olan 'Muhrrem iftarı'nı da tepki gösterdi. 'Geçmişte, Cemevlerine cümbüş yeri diyenler, Alevi inancına hakaret edenler, bugün Alevilerin peşine düştü' diyen Yerlikaya, şunları söyledi:

'Şimdi tutturmuşlar Alevi iftarı diye. Aleviler'de iftar diye bir şey yok. Alevilerin bu orucu yas orucudur. Bu oruç sadece ağzını beş on saat kapatarak yemek yemeden yapılan bir ibadet değil. Bu ibadet, Kerbela olayını kınayan, mağdur ve zalim arasındaki savaşta mağdurun yanında yer almanın, mağdurların yaşadığı mağduriyeti hissetmek için yapılır.

Alevilere iftar verme girişimi, Alevilere dönük bir hakarettir. Ben 27 yıldır yas orucu tutuyorum. Bizde oruç kırma zamanı derler. Oruç kırıldığı zaman mütevazı, sudan ve etten uzak kanı andıran besin maddelerinden uzak ekmek ve çorba ile orucumuzu kırardık. Bir dahaki oruç kırma vaktine kadar ağzımıza bir lokma koymazdık. Sahur diye bir şey yoktur yas orucunda. O nedenle iftar olmaz. Kültürü çarpıtmaya uğraşıyorlar ve Muharrem ayını değersizleştirmeye çalışıyorlar.'

-BAŞBAKAN SAMİMİ İSE 'YAS' TUTSUN-

AKP ve Başbakan Erdoğan'ın Alevilerin sorunlarının çözümü konusunda samimi olmadığını belirten Sinan Yerlikaya, Erdoğan'ı 'yas orucu' tutmaya davet etti. Yerlikaya, 'Başbakan bu konuya çok duyarlı ve inanıyorsa, 12 gün boyunca yas orucu tutsun. Yasa girsin, yas orucu tutsun. 12 gün boyunca et yemesin, su içmesin. Ama traş olabilir. Başbakandır neticede. Üstelik bunu Bilkent Oteli'nin bir salonunda değil, bir Cemevi'nde Alevilerin içinde yaşasın' dedi.

-CHP'YE UYARI: 'ALEVİLER'DEN KOPMAMALIYIZ'-

CHP'nin şu ana kadar istenilen şekilde iktidara gelemediği için Alevilerin sorunlarına dönük somut atılamadığını ifade eden Sinan Yerlikaya, şunları söyledi:

'Günümüzün bu koşullarında bizim Alevilerle ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Biz Aleviler'e sahip çıkmazsak, yanlış isimler kullanmaya çalışıyor. Bizim Alevileri ihmal etmememiz gerekiyor. Aleviler, Cumhuriyetin, laikliğin ve aydınlanmanın bekçileri; Atatürk kazanımlarının bekçileri. Eğer, CHP olarak biz Alevilerle diyalogu kesersek hem onlara hem de Türkiye Cumhuriyetine zarar vermiş oluruz' diye konuştu.

(ANKA) - 8SUTUN - 10 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.