Erdoğan'ın iftarı Alevileri kızdırdı

Erdoğan'ın iftarı Alevileri kızdırdı

Erdoğan'ın iftarı Alevileri kızdırdı ANKARA - Alevi örgütlerinin temsilcileri, Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın muharrem ayında yas orucu...

A+A-

Erdoğan'ın iftarı Alevileri kızdırdı Erdoğan'ın iftarı Alevileri kızdırdı

ANKARA - Alevi örgütlerinin temsilcileri, Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın muharrem ayında yas orucu tutacak Alevilerin iftar yemeğine katılacak olmasını "siyasi şov" olarak nitelendirdi. Alevilerin muharrem orucu 9 Ocak Çarşamba günü başlayacak.
 
Kerbela'da Hz. Hüseyin ve onunla birlikte öldürülen insanların acısını paylaşmayı esas edinen 12 günlük oruçta, her türlü dünyevi zevkten uzak duruluyor. Düğün, nişan gibi törenler yapılmıyor. Kurban kesilmiyor, et yenmiyor ve saf su içilmiyor. Bu çerçevede bu yıl tutulacak oruçta AKP'nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu 'nun öncülüğünde Alevilerin tepkisini çeken bir etkinliğe imza atılacak. Erdoğan'ın da katılımıyla 11 Ocak'ta Bilkent Otel'de bir iftar yemeği düzenlenecek. Yemeğe, bazı Alevi örgütleri de katılacak. Ancak otelde tören havasında yapılacak iftar, önde gelen Alevi örgütlerinin tepkisine neden oldu. Muharrem orucunda gösterişli sofraların kurulmaması gerektiği görüşünde birleşen örgütler, hükümeti "inançlar üzerinden siyasi şov yapmakla" eleştirdi. Alevi örgütlerinden gelen tepkiler şöyle:

Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım:

Bu yemek, Alevileri kırmızı çizgilerinden vazgeçirmeyi hedef alıyor. Tümüyle Alevileri Cumhuriyetçi, laiklik demokrasi çizgilerinden geri döndürmeye yönelik bir komplo var. Biz bunun hiçbir yerinde olmayacağız.

Pir Sultan'dan örnek

Hızır Paşa, Osmanlı'ya itaat etmediği için Pir Sultan' ı elini kolunu bağlattırıp Sıvas'ta zindana attırıyor. Sonra da jest yapmak için üzerinde kuş sütünün eksik olmadığı bir sofra hazırlıyor, "Gel birlikte yemek yiyelim" diyor. Pir Sultan da "Bu sofra haram sofradır. Haksızlığın üzerine kurulmuş bir sofradır, ben değil köpeklerim bile yemek yemezler" diyor. Köyündeki köpekleri çağırıyor, köpekler yemeği kokluyor ve yemiyor. 11 Ocak'taki iftar da bir Hızır Paşa sofrasıdır. Ancak Hızır Paşa'nın olduğu her yerde mutlaka Pir Sultanlar da olacaktır.

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Emel Sungur:

Biz de yemeğe katılmıyoruz. Alevi geleneğinde böyle şaşaalı yemekler yoktur. Çünkü bu bir matem orucudur; bize iftar için bir davet gelmedi ama, gelse de katılmayacaktık. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz diye bir söz var. Türkiye'de son dönemde yaşanan olayları gözlüyoruz. İlköğretimde bile öğrencilerin inançlarına yönelik saldırıları görüyoruz. Bu nedenle yemeği samimi bulmuyoruz.

Eser: Kabul edilemez yanlış bir adım

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser , "İnancımızla ilgili yaşam alanlarına siyasi müdahaleleri doğru bulmayız. Hele hele bizim yaslı olduğumuz bir matem ayını siyasi şova dönüştürerek burası üzerinden bir diyalog kurulmaya çalışılıyorsa, bu kabul edilemez, yanlış bir adımdır" dedi. Eser şöyle konuştu: "Hükümetin doğrudan Alevi Bektaşi toplumunun tüm temel haklarını, taleplerini karşılayacağı bir hukuksal çözüm çerçevesinde masaya oturup sorunların müzakeresini bekleriz. İnancımızla ilgili yaşam alanlarına siyasi müdahaleleri doğru bulmayız. Ramazan iftarlarıyla matem ayı birbirine karıştırılamaz. Şatafatlı bir şekilde yapılacak yemeği, kesinlikle matem orucumuzla ilişkilendirmek istemiyoruz. Bu amaçla kullananları da kınıyoruz."

11.12.2007
Fırat KOZOK - Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.