Erdoğan'ın Kolombiya'da Gündemi İnşaat ve "Terörle" Mücadele

Erdoğan'ın Kolombiya'da Gündemi İnşaat ve "Terörle" Mücadele

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ziyaretine Kolombiya’dan başladı. Erdoğan ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon, Kolombiya...

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ziyaretine Kolombiya’dan başladı.

Erdoğan ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon, Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, basın toplantısında “Türkiye'nin de terörden çok çektiğini, 40 yıldır terörle mücadele ettiğini” söylerken, Türkiye’nin inşaat sektöründeki yerine, Kolombiya’daki Türk müteahhitlik firmalarına, petrolde müşterek adımlar atılabileceğine, TİKA’nın 49. Ofisinin buraya açılacağına, EXPO 2016 Antalya Fuarı’na değindi.

Calderon ise Kolombiya'nın gerilla ile yürütülen barış müzakerelerinin sonuç vermesiyle ekonomiyi etkileyen sektörlerde güçleneceğini söyledi, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaları anlattı. 

İki başkan da, Türkiye ve Kolombiya’nın önemli turizm destinasyonları olduğundan bahsederken, THY’nin ülkeye direk uçuş yapabilmesi için teknik sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti.

Erdoğan ve Calderon, basın toplantısının ardından Galatasaray’da bir dönem kalecilik yapan Mondragon ile görüştü.

Mondragon, Erdoğan’a dönerek, Türkçe "Burası sizin eviniz sayın Başkan" dedi. Erdoğan da "Gracias" diyerek teşekkür etti. Erdoğan Mondragon’a fahri konsolosluk verdiklerini belirterek, "O işi bağladık" dedi.

Ayrıca Erdoğan, Bogoto Externado Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlenen "1915: Osmanlı İmparatorluğu'nun En Uzun Yılı Sempozyumu”na katıldı.

Çözüm süreci, barış görüşmeleri

Erdoğan, “Türkiye'nin de terörden çok çektiğini, 40 yıldır terörle mücadele ettiğini” söyledi, "Bunun Türkiye'ye olan faturasını bildiğimiz için dünyada hangi ülke olursa olsun o ülkelerdeki faturanın da ne denli ağır olduğunun bilincindeyiz. Bundan dolayı biz, bu tür konuları mevzi değil, tamamen bir mutabakat içerisinde, uluslararası dayanışmayla yürütülebileceğine, bu şekilde aşılabileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Calderon, iki ülkenin ortak mücadelesinin “terörizm” olduğunu söyledi. "Türkiye şu anda yürütülen Terörle Mücadele Global Forumu'nda ortak başkan konumunda. Biz de yapılan global forumun parçasıyız, sahada tecrübelerimizi paylaşıyoruz" dedi. 

Kolombiya’da barış süreci devam ediyor. FARC sözcüsü Tanja Nijmeijer, önceki gün yaptığı açıklamayla, Aralık ayında başlayan karşılıklı ateşkes kararını sürdüreceklerini açıklamıştı.

Yedi anlaşma imzalandı

Erdoğan’ın ziyareti sırasında Türkiye ve Kolombiya arasında yedi anlaşma imzalandı. Erdoğan anlaşmaları şöyle anlattı:

“Bugün gerek askeri gerek siyasi, ekonomik, ticari, eğitim, kültürel alanlarda görüşmelerimizi yaptık. Az önce de 7 önemli anlaşma imzaladık.

“Bunlardan bir tanesi savunma sanayi işbirliği anlaşması ki bu alanda Türkiye'nin attığı ciddi adımlar var ve Türkiye-Kolombiya İşbirliği Çerçeve Anlaşması var, tarım alanında işbirliği mutabakat zaptı var, kültürel işbirliğine yönelik uygulama planı var, turizm alanında mutabakat zaptı var. Türkçe ve İspanyolcanın teşvikine dair bir niyet mektubu imzalandı ve 1991 Kültür Anlaşması Onay Belgeleri'nin teatisine ilişkin tutanak imzalandı.”

“Kentsel dönüşümde Kolombiya’ya yardımcı oluruz”

Erdoğan Türkiye’nin inşaat sektöründe dünyada önemli bir yere sahip olduğunu ve ilk üç içinde yer aldığını söylerken, Kolombiya'nın altyapı ve üstyapı, kentsel dönüşüm, değişim çalışmalarında, Türk müteahhitlik firmalarının her türlü çalışma içerisinde yer alabileceğini ifade etti.

Erdoğan, Kolombiya’da üç Türk firmasının bulunduğunu, bu sayıyı az bulduklarını, Kolombiyalı firmaların da Türkiye'de yatırımlarda bulunmalarını istediğini dile getirdi. (ÇT)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.